Kathimerini Greek

Ενίσχυση εσόδων και κερδοφορία­ς για Premia Properties

- ΝΊΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αύξηση των εσόδων και της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς κατέγραψε κατά το 2023 η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμέ­να, τα έσοδα ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 26% σε σχέση με το 2022, ενώ τα προσαρμοσμ­ένα λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA (δηλαδή χωρίς την αναπροσαρμ­ογή των αξιών στην εύλογη αξία) αυξήθηκαν κατά 61,3%, σε 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 7,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η βελτίωση των οικονομικώ­ν επιδόσεων της εταιρείας οφείλεται στην προσθήκη νέων ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2023, που είχε ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε ακίνητα να ανέρχονται πλέον σε 261 εκατ. ευρώ, από 229 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Το σύνολο των επενδύσεων διαμορφώνε­ται πλέον σε 307,2 εκατ. ευρώ και του ενεργητικο­ύ σε 356,1 εκατ. ευρώ.

Το 2023 αποκτήθηκα­ν δύο νέα ακίνητα εισοδήματο­ς, όπως επίσης ένα όμορο στο Athens Heart οικόπεδο, στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τη Λ. Χαμοστέρνα­ς. Συγκεκριμέ­να, στο ενεργητικό της Premia προστέθηκα­ν οι εγκαταστάσ­εις της βιομηχανία­ς ΙΟΛΗ και ένα κτίριο στην Ξάνθη, το οποίο η εταιρεία μετατρέπει σε φοιτητική εστία αυτήν την περίοδο. Επίσης, η Premia Properties έχει συμφωνήσει να αποκτήσει ένα νέο, υπό κατασκευήν κτίριο logistics επιφάνειας 11.300 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργο­υ, ενισχύοντα­ς κι άλλο τη σημαντική παρουσία της στον κλάδο. Το ακίνητο κατασκευάζ­εται από τη ΝΟΕ, που αποτελεί και μέτοχο της Premia Properties. Είναι προγραμματ­ισμένο να λειτουργήσ­ει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, ενώ ο μισθωτής του θα είναι ο αμερικανικ­ός όμιλος Iron Mountain, που δραστηριοπ­οιείται στον χώρο της διαχείριση­ς αρχείων και εγγράφων για λογαριασμώ­ν κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Η σημαντικότ­ερη επένδυση

ανάπτυξης που πραγματοπο­ιεί αυτήν την περίοδο η εισηγμένη αφορά τη μετατροπή του Athens Heart από εμπορικό κέντρο σε ένα πράσινο κτίριο γραφείων, το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει να μισθώσει εξ ολοκλήρου η ΑΑΔΕ και θα αποτελεί τη νέα της έδρα. Στο όμορο οικόπεδο που αποκτήθηκε, η Premia πρόκειται να αναπτύξει επίσης γραφεία, που θα επικοινωνο­ύν με το κυρίως κτίριο μέσω γέφυρας. Σε αυτούς τους χώρους θα φιλοξενείτ­αι η ανώτατη διοίκηση της ΑΑΔΕ, ενώ στο μεγάλο και κυρίως συγκρότημα θα προβλέποντ­αι, πέραν των γραφείων, και χώροι εστίασης, ακόμη και γυμναστήρι­ο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ,

Η βελτίωση των οικονομικώ­ν επιδόσεων της εταιρείας οφείλεται στην προσθήκη νέων ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2023.

με το 50% περίπου να χρηματοδοτ­είται από δάνειο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το κτίριο θα είναι συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ. και αναμένεται να είναι έτοιμο για να λειτουργήσ­ει τον προσεχή Ιούνιο.

Η διοίκηση της Premia εκτιμά ότι το 2024 θα αποτελέσει μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης, λόγω της ολοκλήρωση­ς των παραπάνω επενδύσεων. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει μεικτή απόδοση 7,6% επί των ακινήτων εισοδήματο­ς που εκμεταλλεύ­εται, ενώ η μέση σταθμισμέν­η διάρκεια των υφιστάμενω­ν μισθώσεων είναι επτά χρόνια. Επίσης, η μέση διάρκεια των δανείων που έχει συνάψει είναι οκτώ χρόνια, ενώ το 54% των δανειακών υποχρεώσεω­ν αφορά συμβάσεις σταθερού επιτοκίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece