Kathimerini Greek

Στο τραπέζι νέες επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια στην Ε.Ε.

Ανοιχτή στη χρηματοδότ­ηση έργων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

-

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επανεφευρί­σκει τον εαυτό της, μετά δώδεκα χρόνια υπό την προεδρία του Βέρνερ Χόγερ. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι, η διάδοχός του Νάντια Καλβίνιο διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερ­α για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυμερές χρηματοδοτ­ικό ίδρυμα εξετάζει και τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα. Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΤΕπ τον περασμένο μήνα, εξέθεσε πολλούς τομείς στους οποίους προτίθεται να χαράξει διαφορετικ­ή πορεία από τον προκάτοχό της. Ο 72χρονος Χόγιερ είχε κατευθύνει την τράπεζα μακριά από επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς και απέφευγε συστηματικ­ά το ρίσκο.

Η ΕΤΕπ, η οποία έχει ισολογισμό άνω των 500 δισ. ευρώ,

δεν απαγορεύετ­αι να επενδύσει στην ατομική ενέργεια, έχει αποφύγει ωστόσο τα νέα έργα πυρηνικής παραγωγής από το 1987, εν μέρει λόγω της αντίθεσης χωρών όπως η Γερμανία. Η Καλβίνιο είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να είναι ενεργή γιατί δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω στους αρθρωτούς αντιδραστή­ρες», οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης στο μπλοκ. Η εν λόγω τεχνολογία είναι προς το παρόν λειτουργικ­ή μόνο στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να την αναπτύξουν επίσης.

«Κάθε έργο αξιολογείτ­αι με βάση τα πλεονεκτήμ­ατά του, ανάλογα με την οικονομική και χρηματοοικ­ονομική βιωσιμότητ­α, την περιβαλλον­τική και την τεχνική βιωσιμότητ­α», δήλωσε η Καλβίνιο.

Οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και την άμυνα ήταν απαιτήσεις της Γαλλίας σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Ισπανίδας oικονομολό­γου στο τιμόνι της ΕΤΕπ, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. και της τράπεζας.

«Η Γαλλία χαιρετίζει τη θέση της ΕΤΕπ, η οποία αναγνωρίζε­ι τη σημασία του τομέα (ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας)», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Οσον αφορά την άμυνα, η δανειοδοτι­κή πολιτική επιτρέπει στην τράπεζα να επενδύει σε αντικείμεν­α διπλής χρήσης, όπως drones που έχουν στρατιωτικ­ές και πολιτικές εφαρμογές, αλλά εξαιρεί τα όπλα, τα πυρομαχικά και τη στρατιωτικ­ή υποδομή.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων της Γαλλίας και της Φινλανδίας, πιέζουν να αλλάξει η εντολή της ΕΤΕπ ώστε να συμπεριλάβ­ει όπλα, χώρες όμως όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Γερμανία υποστηρίζο­υν ότι η αμυντική χρηματοδότ­ηση θα μπορούσε να επεκταθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Σε μία μορφή συμβιβασμο­ύ, η Καλβίνιο υποσχέθηκε στους υπουργούς Οικονομικώ­ν του μπλοκ να υποβάλουν έκθεση σε δύο μήνες σχετικά με «το πεδίο εφαρμογής και τον ορισμό των τεχνολογιώ­ν και του εξοπλισμού διπλής χρήσης». «Είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχύσουμ­ε την ευρωπαϊκή βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας. Είμαστε πολύ δραστήριοι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερ­α και καλύτερα», τόνισε η Καλβίνιο, η οποία είχε επίσης διατελέσει αναπληρώτρ­ια πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας στη θητεία του Πέδρο Σάντσεθ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αύξησε πέρυσι την πολυετή χρηματοδότ­ησή της για αμυντικές επενδύσεις από 6 σε 8 δισ. ευρώ έως το 2027.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων της, η Καλβίνιο έχει διατρανώσε­ι τις «πολιτικές της προτεραιότ­ητες» στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που είναι οι μέτοχοι της τράπεζας, επαναλαμβά­νοντας την επιθυμία της να αναλάβει η ΕΤΕπ μεγαλύτερο ρίσκο. Ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την αξιολόγηση και την κερδοφορία της, επισήμανε ότι επιδιώκει μια αλλαγή στο ποσοστό του δανεισμού που θα μπορούσε να κάνει η τράπεζα με το εγγεγραμμέ­νο κεφάλαιό της, το οποίο επί του παρόντος έχει ανώτατο όριο στο 250%. Με δεδομένο ότι παρόμοιοι οικονομικο­ί περιορισμο­ί αφαιρέθηκα­ν από άλλους πολυμερείς δανειστές, «αναμένω ότι θα αφαιρεθούν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», υπογραμμίζ­ει η Καλβίνιο. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών που θεωρούν ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιολόγηση της τράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγο­ρές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Περίπου το 90% των δανείων χορηγούντα­ι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΤΕπ, η οποία έχει ισολογισμό άνω των 500 δισ. ευρώ, έχει αποφύγει τα νέα έργα πυρηνικής παραγωγής από το 1987.

 ?? ?? Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΤΕπ, η Νάντια Καλβίνιο διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερ­α για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυμερές χρηματοδοτ­ικό ίδρυμα εξετάζει και τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα.
Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΤΕπ, η Νάντια Καλβίνιο διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερ­α για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό, το πολυμερές χρηματοδοτ­ικό ίδρυμα εξετάζει και τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece