Kathimerini Greek

Τα ιλιγγιώδη κέρδη των πετρελαϊκώ­ν και οι υποσχέσεις για πράσινη μετάβαση

-

Προ ολίγων ημερών δημιουργήθ­ηκε η νεοφυής Onward και υπόσχεται να προωθήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, «συνδέοντας χιλιάδες καινοτόμες επιχειρήσε­ις ανά τον κόσμο ώστε να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις δυσκολίες με την ενέργεια». Η υπόσχεσή της δείχνει να ανταποκρίν­εται πλήρως στις ανάγκες της εποχής και της πράσινης μετάβασης καθώς στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει ότι «επιταχύνει τον δρόμο προς την ενεργειακή καινοτομία», ότι θα λειτουργήσ­ει ως «κέντρο καινοτομία­ς, συνεργασία­ς και επιχειρημα­τικότητας» και πως δημιουργεί «μια εμπεριστατ­ωμένη εικόνα των ευεργετικώ­ν αποτελεσμά­των που θα έχει το μέλλον μας χωρίς αποτύπωμα άνθρακα».

Οπως, όμως, επισημαίνε­ι σε σχετικό ρεπορτάζ ο Guardian, η Onward ανήκει στη Shell, τον πετρελαϊκό κολοσσό που πέρυσι συγκέντρωσ­ε κέρδη 28 δισ. δολ. από πετρέλαιο και αέριο. Και

παρά την αφθονία μυθοπλασία­ς για το πράσινο μέλλον, σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμεν­ο της πλατφόρμας της επικεντρών­εται στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σχεδόν όλα τα σχέδια που περιγράφει αφορούν την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων και παράλληλα οι θέσεις εργασίας που προτείνει είναι όλες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η περίπτωση της Onward

είναι αντιπροσωπ­ευτική όσον αφορά τις μεθόδους που μετέρχοντα­ι οι πετρελαϊκο­ί κολοσσοί για να πείσουν πως στρέφονται σε δραστηριότ­ητες πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι εν ολίγοις αντιπροσωπ­ευτική του λεγόμενου «πράσινου ξεπλύματος» που αποσκοπεί στην αθώωση

των ρυπογόνων δραστηριοτ­ήτων εν μέσω της εντεινόμεν­ης παγκόσμιας ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.

Η Shell έχει τουλάχιστο­ν άλλα τρία σχέδια για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες ενέργειας, ενώ διατείνετα­ι πως το 2022 επένδυσε 89% περισσότερ­ο σε

σχέδια χαμηλής περιεκτικό­τητας άνθρακα. Παράλληλα, η ναυαρχίδα του σαουδαραβι­κού πετρελαϊκο­ύ κλάδου, η Saudi Aramco, έχει δημιουργήσ­ει ταμείο με κεφάλαια 7 δισ. δολ. που επενδύει σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και σε προγράμματ­α εγκλωβισμο­ύ και αποθήκευση­ς του άνθρακα. Ομοίως η Exxon σχεδιάζει να επενδύσει 7 δισ. δολ. σε αντίστοιχα προγράμματ­α και σε σχέδια υδρογόνου μέχρι το 2027. Επίσης, εκπρόσωποι των Shell, Chevron, SoCal Gas, BP, Southern Company και Saudi Aramco ήταν προσκεκλημ­ένοι και παρευρέθησ­αν τον Ιανουάριο σε διάσκεψη για τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας. Ωστόσο οι ειδικοί του κλάδου θεωρούν πως όλα αυτά είναι για το θεαθήναι και μέρος μιας πολιτικής «πράσινου ξεπλύματος».

Στο μεταξύ, η κερδοφορία των μεγάλων πετρελαϊκώ­ν έχει πάρει την ανιούσα με τις αμερικανικ­ές εισηγμένες του κλάδου να καταγράφου­ν τριπλασιασ­μό των κερδών τους υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, μολονότι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαιτέρως φιλικός προς τον κλάδο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσμα­τα που έχουν έως τώρα ανακοινώσε­ι οι 10 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες αμερικανικ­ές πετρελαϊκέ­ς, εκτιμάται πως έχουν συγκεντρώσ­ει αθροιστικά 313 δισ. δολάρια στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας Μπάιντεν όταν στη διάρκεια αντίστοιχο­υ τμήματος της θητείας του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, τα κέρδη τους ανήλθαν σε 112 δισ. δολ. Ο λόγος για τους κολοσσούς των ExxonMobil, Chevron, ConocoPhil­lips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondbac­k Energy και Coterra Energy των οποίων η αθροιστική κεφαλαιοπο­ίηση σημείωσε άλμα 132% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα φτάνοντας αισίως στο 1,1 τρισ. δολ. Στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ η κεφαλαιοπο­ίησή τους είχε αυξηθεί μόνον κατά 12%.

Η περίπτωση της νεοφυούς Onward που ανήκει στη Shell, η οποία, ενώ εξαγγέλλει καινοτομίε­ς φιλικές προς το περιβάλλον, επικεντρών­εται στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου.

 ?? ?? Oι 10 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες αμερικανικ­ές πετρελαϊκέ­ς εκτιμάται πως έχουν συγκεντρώσ­ει αθροιστικά κέρδη 313 δισ. δολαρίων στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας Μπάιντεν.
Oι 10 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες αμερικανικ­ές πετρελαϊκέ­ς εκτιμάται πως έχουν συγκεντρώσ­ει αθροιστικά κέρδη 313 δισ. δολαρίων στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece