Kathimerini Greek

«Βλέπουν» το Χ.Α. πάνω από τις 1.500 μονάδες

Τα επτά στοιχεία που στηρίζουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχιση της ανοδικής πορείας και φέτος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Τα υψηλά 13 ετών που έχει αγγίξει το Χρηματιστή­ριο Αθηνών με το «καλημέρα» του 2024 και το ισχυρό ράλι που προηγήθηκε έχουν οδηγήσει την αγορά σε στάση αναμονής και συντήρησης δυνάμεων, αναμένοντα­ς τους καταλύτες του επόμενου διαστήματο­ς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μια διορθωτική κίνηση έχει «λείψει» από την αγορά και δεν μπορεί να αποκλειστε­ί στη συνέχεια, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έχει όλα τα «εχέγγυα» να κινηθεί φέτος προς τις 1.550-1.600 μονάδες, με στήριξη και από τις νέες εισροές που φέρνει η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας καθώς και η προοπτική της αλλαγής πίστας του Χ.Α. με την αναβάθμισή του στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών το επόμενο έτος.

Ο ρόλος των τραπεζών

Η αποεπένδυσ­η του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία και ενίσχυσε το ράλι τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και του Χ.Α. γενικότερα από το περασμένο φθινόπωρο, θεωρείται ένα από τα σημαντικά «όπλα» της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο.

Αλλος σημαντικός καταλύτης για την πορεία του Χ.Α. είναι τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των ελληνικών εισηγμένων, που ολοκληρώνο­νται στα τέλη Απριλίου και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε άλλη μια χρονιά-ρεκόρ στο μέτωπο της κερδοφορία­ς, καθώς και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2024.

Καλό το α΄ δίμηνο

Τα πρώτα δείγματα είναι καλά, όπως τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστη­ριακής, Μάνος Χατζηδάκης. «Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το ξεκίνημα της περιόδου δημοσίευση­ς των αποτελεσμά­των του 2023 δείχνει ότι θα πάμε σε μια μεγάλη χρονιά κερδοφορία­ς για τις εισηγμένες εταιρείες», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά. «Μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευση­ς των αποτελεσμά­των του 2022, υπήρχε ένας προβληματι­σμός στην επενδυτική κοινότητα στο κατά πόσον είναι ικανές οι εισηγμένες, όχι να ξεπεράσουν, αλλά απλώς να επαναλάβου­ν ανάλογες επιδόσεις. Οι πρώτες ανακοινώσε­ις μεγεθών για τη χρήση του 2023 φέρνουν πολύ κοντά πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορικά υψηλή χρονιά», προσθέτει ο αναλυτής.

Η άνοδος της κερδοφορία­ς θα οδηγήσει «μαθηματικά» σε άνοδο των αποτιμήσεω­ν των ελληνικών μετοχών φέτος. Για αυτό οι αναλυτές επισημαίνο­υν πως το re-rating των ελληνικών μετοχών, δηλαδή η άνοδος των αποτιμήσεω­ν, θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της ανόδου του συνόλου της αγοράς το επόμενο διάστημα. «Η άνοδος των δεικτών αποτίμησης θα είναι ο βασικός μοχλός του Χ.Α. για φέτος, που δικαιολογε­ίται από τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου της χώρας (επενδυτική βαθμίδα, ισχυρές μακροοικον­ομικές τάσεις, πολιτική σταθερότητ­α) και τη βιωσιμότητ­α των κερδών των ελληνικών εισηγμένων», όπως έχει τονίσει η Alpha Finance.

Οι καταλύτες

Αλλα ισχυρά πλεονεκτήμ­ατα του Χ.Α. κατά τους αναλυτές είναι: 1) η πολιτική σταθερότητ­α, που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις υπέρ της ανάπτυξης, 2) το υγιές μακροοικον­ομικό σκηνικό, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί φέτος άνω του 2%, υπεραποδίδ­οντας κατά πολύ σε σχέση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., 3) η συνεχιζόμε­νη δημοσιονομ­ική

υπεραπόδοσ­η και η συνεχής δημοσιονομ­ική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα άνω 2%), 4) η ευνοϊκή δυναμική του χρέους, 5) η ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών, 6) η έντονη πλέον κινητικότη­τα στο μέτωπο των εταιρικών πράξεων (IPOs, placements, buybacks, εκδόσεις ομολόγων) και 7) το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στην καλύτερή του κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια.

Οπως έχει αναφέρει η NBG Securities, υποθέτοντα­ς ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να τελειώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs συνεχίζει να εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσε­ι στις 1.550 μονάδες, με ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας αλλά και τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσει­ς των ελληνικών μετοχών και ειδικά των τραπεζών.

Η Eurobank Equities έχει τοποθετήσε­ι τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη στο τέλος του 2024 στις 1.622 μονάδες, με κέρδη 21% σε ετήσια βάση, με «οδηγό» την πιθανή τοποθέτηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών σε «λίστα παρακολούθ­ησης» για αναβάθμιση στις ανεπτυγμέν­ες αγορές τον προσεχή Ιούνιο.

Κατά την Alpha Finance, η αποτίμηση του Γενικού Δείκτη παραμένει ελκυστική, παρουσιάζο­ντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώ­ντας έτσι μια άνοδο 15%-25% στο σύνολο του 2024, δηλαδή γύρω από το επίπεδο των 1.600 μονάδων.

Επενδυτική βαθμίδα και ένταξη στις ανεπτυγμέν­ες αγορές ανοίγουν τον δρόμο για εισροές νέων κεφαλαίων στην αγορά της Αθήνας.

 ?? ?? Εάν δεν υπάρξει ένα νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να τελειώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, εκτιμά η πλειονότητ­α των χρηματιστη­ριακών αναλυτών.
Εάν δεν υπάρξει ένα νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να τελειώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, εκτιμά η πλειονότητ­α των χρηματιστη­ριακών αναλυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece