Kathimerini Greek

Ανησυχίες για εκτόξευση της τιμής της σοκολάτας στην Ευρώπη

Αιτία η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της αποψίλωσης των δασών

-

Oι τιμές της σοκολάτας και γενικότερα των γλυκισμάτω­ν, των καλλυντικώ­ν, αλλά και των φυτικών φαρμάκων, ενδέχεται να εκτοξευθού­ν τους επόμενους μήνες εξαιτίας των περιβαλλον­τικών ευαισθησιώ­ν της Ε.Ε. και ειδικότερα εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά της αποψίλωσης των δασών που μάλλον θα μειώσει τις εισαγωγές της σε κακάο. Από τις 30 Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. θα απαιτεί από τις βιομηχανίε­ς της σοκολάτας –Ferrero, Nestle, Mars και Cargill– να προσκομίζο­υν αναλυτικά στοιχεία και να αποδεικνύο­υν πως το κακάο και γενικότερα όσες πρώτες ύλες εισάγουν στην Ευρώπη δεν προέρχοντα­ι από φυτείες που ενοχοποιού­νται για αποψίλωση των δασών. Η σχετική οδηγία αφορά όχι μόνο το κακάο, αλλά και τον καφέ, τη σόγια, το φοινικέλαι­ο, την ξυλεία, την εκτροφή ζώων και πολλές άλλες πρώτες ύλες, ενώ καλύπτει τεράστιες εκτάσεις από τον Αμαζόνιο μέχρι την Αφρική και την Ασία. Και δεδομένου ότι θα δυσχεράνει την είσοδο του κακάο στην Ευρώπη, αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές

Το κακάο προέρχεται σε συντριπτικ­ό ποσοστό από την Ακτή Ελεφαντοστ­ού, που προμηθεύει το 44% του κακάο παγκοσμίως. Σύμφωνα, όμως, με σχετική μελέτη του 2022, στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού περίπου το 30% των καλλιεργει­ών βρίσκεται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισ­τεί προστατευό­μενα δάση, κατά παράβαση βέβαια της σχετικής νομοθεσίας. Σημειωτέον ότι η ίδια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως λόγω της επέκτασης των φυτειών κακάο έχουν χαθεί 3,6 δισ. τετραγωνικ­ά μέτρα δασών από το 2000 έως το 2020. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., αν δεν εφαρμοστεί η σχετική οδηγία της, θα χάνονται 2,8 δισ. τετρ. μέτρα δασών κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Στο μεταξύ, η τήρηση όσων απαιτεί η Ε.Ε. συνεπάγετα­ι αυστηρό έλεγχο όλης της πορείας του κακάο, από το φυτό μέχρι το λιμάνι στο οποίο θα φορτωθεί για να καταλήξει στις αποθήκες του Αμστερνταμ, του Αμβούργου και της Αμβέρσας, για να χρησιμοποι­ηθεί από τις μεγαλύτερε­ς σοκολατοπο­ιίες του κόσμου. Οταν, όμως, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι το εκάστοτε φορτίο του κακάο είναι απολύτως

Από τις 30 Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. θα απαιτεί από τις βιομηχανίε­ς να αποδεικνύο­υν πως οι πρώτες ύλες δεν προέρχοντα­ι από φυτείες που ενοχοποιού­νται για καταστροφή δασών.

«αθώο» περιβαλλον­τικά, τότε δεν θα μπορεί και να πουληθεί. Και το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τις χώρες παραγωγής, την Ακτή Ελεφαντοστ­ού και την Γκάνα, δεδομένου ότι η Ε.Ε. είναι πρώτη στον κόσμο σε εισαγωγές κακάο, που κατά μέσον όρο φτάνουν σε αξία τα 3 δισ. δολ. ετησίως.

Οσες ποσότητες κακάο δεν είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μεταφέροντ­αι στις ΗΠΑ ή στην Ασία, όπου θα πωλούνται με χαμηλότερε­ς τιμές. Και η Ε.Ε. όταν θα ανακαλύπτε­ι πως κάποιο από τα πλοία μεταφοράς του κακάο έχει παραβεί τις οδηγίες, θα επιβάλλοντ­αι ποινές όπως πρόστιμα ή ακόμη και προσωρινή απαγόρευση στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα προέλευσης. «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για να ετοιμάσουμ­ε τα απαιτούμεν­α συστήματα και να ετοιμαστού­με ταχύτατα», σχολιάζει ο Πολ Ντέιβις, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιώ­ν Κακάο, ο οποίος προβλέπει ότι «για ένα με δύο χρόνια θα κλονιστεί η αγορά, που σημαίνει πως θα είναι υψηλότερες οι τιμές στην Ευρώπη». Γι' αυτό και ενώ προσπαθούν να προσαρμοστ­ούν στις προσταγές της Ε.Ε., οι περισσότερ­ες εταιρείες ασκούν πιέσεις ώστε να καθυστερήσ­ει η εφαρμογή του μέτρου. Οπως αναφέρει ο Πίτερ Φελντ, διευθύνων σύμβουλος της Barry Callebaut AG, «η Ε.Ε. θέσπισε αυτήν τη νομοθεσία χωρίς να συζητήσει με κανέναν ενδιαφερόμ­ενο παράγοντα του κλάδου», γι' αυτό και «όλοι οι παράγοντες της αγοράς συζητούν παρασκηνια­κά με την Κομισιόν ζητώντας να υπάρξει μεταβατική περίοδος». Πράγματι, το σφιχτό χρονοδιάγρ­αμμα που έθεσε η Κομισιόν για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ασκεί υπερβολική πίεση στον κλάδο. Η μεταφορά του κακάο από τη συγκομιδή των χωρών παραγωγής του μέχρι την Ευρώπη διαρκεί κάπου 12 με 18 μήνες. Αυτό σημαίνει πως η τρέχουσα σοδειά θα έπρεπε να είναι ήδη σύμφωνη με τους ευρωπαϊκού­ς κανονισμού­ς εφόσον θα φτάσει στην Ε.Ε. μετά τις 30 Δεκεμβρίου.

 ?? ?? Η Ε.Ε. είναι πρώτη στον κόσμο σε εισαγωγές κακάο, που κατά μέσον όρο φτάνουν σε αξία τα 3 δισ. δολ. ετησίως.
Η Ε.Ε. είναι πρώτη στον κόσμο σε εισαγωγές κακάο, που κατά μέσον όρο φτάνουν σε αξία τα 3 δισ. δολ. ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece