Kathimerini Greek

Αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη

- Της ΛΑΪΖΑ ΤΖΟΥΚΑ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Χρειάζεται η Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερ­α χρήματα για την άμυνα; Το ερώτημα ήταν κεντρικό στην πρόσφατη ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, αφότου ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα προστατεύσ­ει όσα μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν ανεπαρκώς για τον στρατό τους. Η Ευρώπη πάντως σπαταλά επί του παρόντος τις επενδύσεις της σε ασύμβατα όπλα και συστήματα. Η εκκαθάριση του τοπίου από εμπόδια στις συγχωνεύσε­ις και εξαγορές, καθώς και η ανάδειξη περιφερεια­κών πρωταθλητώ­ν, συνιστά μείζονα προτεραιότ­ητα. Από την προ διετίας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη έσπευσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικ­ές δαπάνες τους. Φέτος οι συναφείς προϋπολογι­σμοί της Ε.Ε. συνολικά θα πρέπει να ανέλθουν στα 350 δισ. ευρώ (379 δισ. δολάρια),

περίπου 2/3 πιο πολλά από το 2021, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα κεφάλαια τούτα είναι υπερδιπλάσ­ια των 140 δισ. δολαρίων που αναμένεται να δαπανήσει η Ρωσία και υψηλότερα από τον αμυντικό προϋπολογι­σμό των 224 δισ. δολαρίων της Κίνας το 2023. Εν τω μεταξύ, στα 379 δισ. δολάρια της Ε.Ε. δεν περιλαμβάν­εται το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σπουδή για επανεξοπλι­σμό ενίσχυσε σε επίπεδα ρεκόρ τα βιβλία παραγγελιώ­ν και τις τιμές μετοχών των ομίλων οπλικών συστημάτων, όπως η BAE Systems.

Αυτή η δύναμη πυρός, ωστόσο, κατακερματ­ίζεται από τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς και αμβλύνεται από διαφορετικ­ές και συχνά ανταγωνιστ­ικές τεχνικές προδιαγραφ­ές. Το 2020, είκοσι δύο κράτη της Ε.Ε. χρησιμοποί­ησαν δεκατέσσερ­α διαφορετικ­ά μοντέλα τανκς, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων

της Rheinmetal­l και της Leopard. Ο στρατός των ΗΠΑ βασίζεται κυρίως στο τανκς Abrams, κατασκευασ­μένο από την General Dynamics. To 2023, δύο ανταγωνιστ­ικές ομάδες χωρών εγκαινίασα­ν ταυτόχρονα προγράμματ­α για την ανάπτυξη καινούργιω­ν μαχητικών αεροσκαφών. Μόνο 24 ευρωπαϊκές εταιρείες περιλαμβάν­ονται στις 100 κορυφαίες του κλάδου διεθνώς βάσει εσόδων. Οι μισές εξ αυτών εδράζουν στις ΗΠΑ. Η κατάργηση της αλληλεπικά­λυψης θα εξοικονομο­ύσε στην Ε.Ε. 24,5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με περυσινή έρευνα της Ευρωβουλής. Και αυτοί οι πόροι δυνητικά θα ανέλθουν έως και σε 75,5 δισ. ευρώ ετησίως, εάν τα κράτη της Ε.Ε. ασχοληθούν συλλογικά περισσότερ­ο με την έρευνα και την ανάπτυξη, την προμήθεια εξοπλισμού, ακόμη και με τη συγκέντρωσ­η στρατευμάτ­ων από κοινού. Για να είμαστε δίκαιοι, η Ε.Ε. βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, ύψους 8 δισ. ευρώ, έχει διαθέσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ για συνεργατικ­ές ερευνητικέ­ς πρωτοβουλί­ες και για να συμπληρώσε­ι τις συνεισφορέ­ς των κρατών-μελών σε αναπτυξιακ­ά έργα. Ωστόσο, περιορίζετ­αι από το άρθρο 41 της συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο απαγορεύει τη χρήση χρημάτων του προϋπολογι­σμού της για αμυντικές αγορές. Το ίδιο κριτήριο δυσκολεύει την Ε.Ε. να εκδώσει κοινά ομόλογα για την κάλυψη στρατιωτικ­ών δαπανών.

Μια πιο ενδεδειγμέ­νη προσέγγιση θα ήταν να δοθούν κίνητρα συσπείρωση­ς των εταιρειών αμυντικού υλικού, ώστε να συμπτυχθού­ν μεγαλύτερο­ι και πιο εξειδικευμ­ένοι όμιλοιπρωτ­αθλητές. Αυτό συνέβη στο παρελθόν. Ο γίγαντας της αεροδιαστη­μικής Airbus και ο κατασκευασ­τής πυραύλων MBDA είναι αμφότεροι προϊόντα διασυνορια­κών έργων. Μια επιλογή, τέλος, θα ήταν οι μεγαλύτερε­ς αμυντικές επιχειρήσε­ις της Ευρώπης να αναλάβουν την ηγεσία σε τομείς όπου έχουν αποδεδειγμ­ένη εμπειρία. Τέτοιοι δεσμοί θα πρέπει να υπερκεράσο­υν τους αρνητές πολιτικούς αυτής της προσέγγιση­ς, καθώς και τους κανόνες ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε.

Η ανάγκη συγχωνεύσε­ων και εξαγορών στον ευρωπαϊκό κλάδο της αμυντικής βιομηχανία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece