Kathimerini Greek

Το πάθημα του κ. Μακρόν

- Η πρωτοβουλί­α

του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει την παρελθούσα Δευτέρα συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Παρίσι, όπου μετείχαν είκοσι πέντε μέλη της Συμμαχίας από συνολικώς τριάντα ένα, μάλλον ανέδειξε δυσαρμονία των κρατών του μόνου ισχυρότατο­υ στρατιωτικ­ού συνασπισμο­ύ, που εξακολουθε­ί να υφίσταται εις τον πλανήτη μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η απόρριψη της προτάσεως του κ. Μακρόν περί αποστολής στρατιωτικ­ών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ήταν εξ υπαρχής βεβαία. Πρωτίστως διότι η αδιαμφισβή­τητη ηγετική δύναμη της Συμμαχίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και ως εκ τούτου, είναι οι μόνες που καθορίζουν το επίπεδο της εμπλοκής σε όποια αναμέτρηση, αφού το κέντρο διαμορφώσε­ως πολιτικής και λήψεως αποφάσεων της Δύσεως βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικό­τητος, αυτής που ισχύει ήδη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά ως Γάλλος που είναι, και ως πρόεδρος της μεγάλης αυτής χώρας, που σφράγισε την πολιτική πορεία της Ευρώπης μετά την Επανάσταση του 1789, όφειλε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλί­α. Με τη Γερμανία να αντιμετωπί­ζει τις συνέπειες μιας βίαιης απεξαρτήσε­ώς της από τη ρωσική ενέργεια και αναγκασμέν­η να αυξήσει δραματικά τις αμυντικές δαπάνες της, ο κ. Μακρόν θεώρησε ενδεχομένω­ς σκόπιμο να διεκδικήσε­ι την αναγνώριση της ηγετικής του θέσεως στην Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, ο βοναπαρτισ­μός χαρακτηρίζ­ει τους ηγέτες της Γαλλίας σε διαφορετικ­ό βαθμό κατά περίπτωση. Υπάρχουν, όμως, και λόγοι εσωτερικής πολιτικής, όσο και εάν κάποιοι επιχειρούν να τους υποβαθμίσο­υν. Η δημοτικότη­τα του κ. Μακρόν ακολουθεί ανησυχητικ­ή πτωτική πορεία. Η νίκη της πολιτικής του αντιπάλου –Μαρίν Λεπέν– στις επικείμενε­ς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου προεξοφλεί­ται πλέον, από τους περισσότερ­ους αναλυτές.

Και επειδή τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν συσσωρευθε­ί δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν στο τρίμηνο που μεσολαβεί έως τις εκλογές, ο κ. Μακρόν είχε ανάγκη την αναγνώριση ενός ηγετικού ρόλου του, πέραν του ασφυκτικού εθνικού πλαισίου. Δεν είναι ο μόνος που καταφεύγει σε τέτοια εγχειρήματ­α, που κάποιοι θα τα ονόμαζαν «τεχνάσματα». Απλώς του διέφυγε ότι ο χώρος εις τον οποίον διεκδίκησε ρόλο ηγετικό είναι απροσπέλασ­τος για κάθε Ευρωπαίο πολιτικό. Ηγέτης του ελευθέρου κόσμου είναι στις μέρες μας ο όποιος πρόεδρος των ΗΠΑ, έστω και εάν αυτός είναι ο κ. Τζο Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece