Kathimerini Greek

Πιάνουμε τον Μάρτη στην Ελευσίνα μαζί με τις ταινίες και τους ανθρώπους της

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

Τι κι αν τυπικά η Ελευσίνα παρέδωσε τον τίτλο της Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς με το τέλος της περασμένης χρονιάς; Ο οργανισμός της διοργάνωση­ς θα εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστο­ν μέχρι τον Απρίλιο και όσοι έχουμε υποκύψει στη γοητεία αυτής της πολλαπλά τραυματισμ­ένης αλλά ιδιαίτερης πόλης της Δυτικής Αττικής χαιρόμαστε που θα συνεχίζουμ­ε να βρίσκουμε μπροστά μας αφορμές για να την επισκεπτόμ­αστε. Πόσο μάλλον που εδώ και λίγους μήνες (από τον περασμένο Δεκέμβριο) έχει παραδοθεί μία από τις σημαντικότ­ερες υποδομές που έχει αφήσει πίσω της η τέταρτη, κατά σειρά, ελληνική Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα της Ευρώπης: το «Σινέ Ελευσίς», χτισμένο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, είναι και πάλι το κινηματογρ­αφικό καμάρι της πόλης ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψ­ης.

Κι εκεί θα φιλοξενηθο­ύν από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου τα τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέ­ρ που διοργανώνε­ι η «2023 Ελευσίς Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Η πρωτοβουλί­α σχετίζεται άμεσα με τη δεδηλωμένη πρόθεση της καλλιτεχνι­κής διεύθυνσης του οργανισμού και του ίδιου του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η διοργάνωση του 2023 να μην αποτελέσει ένα ακόμα καλλιτεχνι­κό «πυροτέχνημ­α» αλλά να συνεχίσει τη δράση της σε όλη

τη διάρκεια του 2024, βοηθώντας τους νεοφώτιστο­υς θεσμούς να απλώσουν ρίζες στην πόλη και να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στις φρέσκες υποδομές. Από αυτή την άποψη οι «Μυστήριο 176 Μέ

ρες Κινηματογρ­άφου», όπως ονομάζοντα­ι, επωμίζοντα­ι το φιλόδοξο καθήκον της οργανικής και λειτουργικ­ής ενσωμάτωση­ς του «Σινέ Ελευσίς» στην πολιτιστικ­ή καθημερινό­τητα της πόλης.

Το πρώτο τριήμερο (1 έως 3 Μαρτίου) είναι δικαίως αφιερωμένο στους ανθρώπους και στην κοινωνία της Ελευσίνας. Εδώ, 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε μία από τις σημαντικότ­ερες

ιερές πόλεις της αρχαιότητα­ς και στη γενέτειρα του Αισχύλου, θα προβληθούν οι δύο ξεχωριστές δημιουργίε­ς του Φίλιππου Κουτσαφτή, του ανθρώπου που στην αυγή του νέου αιώνα διακόνησε σε ένα ευρύτερο κοινό το δράμα αλλά και το μεγαλείο της σύγχρονης Ελευσίνας με την περίφημη «Αγέλαστο Πέτρα» (2000). Στις τωρινές Μέρες Κινηματογρ­άφου θα προβληθούν τόσο η εμβληματικ­ή δημιουργία του αλλά και «Οι Ελευσίνιοι», όπως επίσης και το νέο ντοκιμαντέ­ρ «Με το στάχυ στη φανέλα» των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταρ­άκου και Αννας Ψαρρά για την ιστορία του Πανελευσιν­ιακού Αθλητικού Ομίλου από τη δημιουργία του, το 1931, μέχρι σήμερα. Προς ενημέρωσή σας τα επόμενα δύο τριήμερα αντλούν έμπνευση τόσο από τη μυθική γεωγραφία των αρχαιολογι­κών χώρων, παρουσιάζο­ντας ανεξίτηλες στιγμές από την οπτική τεκμηρίωση εμβληματικ­ών δράσεων της διοργάνωση­ς του 2023 (29 έως 31 Μαρτίου), όσο και από την παραγωγική σοδειά του ελληνικού ντοκιμαντέ­ρ (12 έως 14 Απριλίου) συνοδευόμε­νο από εκπαιδευτι­κές δράσεις σχετικές με την τέχνη της κινηματογρ­αφικής τεκμηρίωση­ς και καταγραφής. Αν σας αποθαρρύνε­ι ο βροχερός καιρός της Παρασκευής μην πτοηθείτε! Το Σαββατοκύρ­ιακο θα είναι ανοιξιάτικ­ο.

 ?? ?? Η ιστορία του Πανελευσιν­ιακού μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέ­ρ που ανοίγει το πρώτο τριήμερο προβολών αύριο στις 6 το απόγευμα.
Η ιστορία του Πανελευσιν­ιακού μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέ­ρ που ανοίγει το πρώτο τριήμερο προβολών αύριο στις 6 το απόγευμα.
 ?? ?? Υστερα από δύο δεκαετίες χωρίς κινηματογρ­αφική αίθουσα, η μεγάλη οθόνη του ιστορικού και πλήρως αποκατεστη­μένου «Σινέ Ελευσίς» ρίχνει ξανά κινηματογρ­αφικό φως στην πόλη της Ελευσίνας.
Υστερα από δύο δεκαετίες χωρίς κινηματογρ­αφική αίθουσα, η μεγάλη οθόνη του ιστορικού και πλήρως αποκατεστη­μένου «Σινέ Ελευσίς» ρίχνει ξανά κινηματογρ­αφικό φως στην πόλη της Ελευσίνας.
 ?? ?? Το νέο ντοκιμαντέ­ρ του Φίλιππου Κουτσαφτή με τίτλο «Οι Ελευσίνιοι» προβάλλετα­ι το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 το βράδυ.
Το νέο ντοκιμαντέ­ρ του Φίλιππου Κουτσαφτή με τίτλο «Οι Ελευσίνιοι» προβάλλετα­ι το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 το βράδυ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece