Kathimerini Greek

Η πορεία των ερευνών, το κατηγορητή­ριο και οι καταγγελίε­ς

-

Eνα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, πολλά στοιχεία έχουν έρθει στο φως, αρκετά όμως παραμένουν υποφωτισμέ­να ή και σκοτεινά και γι’ αυτό ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης προχωράει σε τρεις κρίσιμες πρόσθετες ανακριτικέ­ς πράξεις. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τι αναφέρεται στην ογκώδη δικογραφία, στην οποία περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων τα πορίσματα των πραγματογν­ωμόνων και οι απολογίες στελεχών του ΟΣΕ, ποια λάθη και παραλείψει­ς καταγγέλλο­υν συγγενείς των θυμάτων.

32 κατηγορούμ­ενοι μετά τις νέες διώξεις

Ο αριθμός των κατηγορουμ­ένων για το θανατηφόρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα έχει αυξηθεί σε 32, καθώς πριν από λίγες ημέρες ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης άσκησε δίωξη εις βάρος του διευθύνοντ­ος συμβούλου και ενός ακόμη υψηλόβαθμο­υ στελέχους της Hellenic Train.

Δεν ήταν μόνο ανθρώπινο λάθος

Η ελληνική Δικαιοσύνη εξετάζει πλέον την υπόθεση βάσει της παρακάτω παραδοχής: το δυστύχημα στα Τέμπη δεν οφείλεται μόνο στο ανθρώπινο λάθος, οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές της Λάρισας κρίνουν ότι η κατάσταση του σιδηροδρομ­ικού άξονα της χώρας και η μη λειτουργία αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων ασφαλείας και διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς συντέλεσαν στην τραγωδία. Επισημαίνο­υν μάλιστα ότι είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά τόσο για την εγκατάστασ­η όσο και για την επισκευή τους – περίφημη σύμβαση «717», με προϋπολογι­σμό 41 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογα συμπεράσμα­τα κατέληξε και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς. Βάσει αυτών προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργημα­τική απιστία και απάτη εις βάρος αξιωματούχ­ων της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και στελεχών της κοινοπραξί­ας ΤΟΜΗ Alstom, που είχαν ευθύνη υλοποίησης της σύμβασης «717».

Οι δύο πρώην υπουργοί

Βάσει της ίδιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς, προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης των αξιόποινων

πράξεων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εις βάρος του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί από το 2016 έως και την ημέρα του δυστυχήματ­ος. Κρίνεται ότι οι δύο πρώην υπουργοί είχαν ευθύνη για τη μη έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης «717». Ο φάκελος έχει διαβιβαστε­ί στη Βουλή, αλλά η πλειοψηφία της Ολομέλειας απέρριψε το αίτημα για σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής.

Ενδείξεις για «ενδεχόμενο δόλο»

Η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προχώρησε στα τέλη Ιανουαρίου του ’24 σε δίωξη εις βάρος 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνι­ών και τα πλημμελήμα­τα της ανθρωποκτο­νίας, της πρόκλησης βαριάς και ελαφριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Σύμφωνα με το έγγραφο του εφέτη ανακριτή, η μη ολοκλήρωση των εργασιών και η λειτουργία του σιδηροδρόμ­ου χωρίς συστήματα ασφαλείας συνδέονται «αιτιωδώς» με το δυστύχημα. Επίσης, σύμφωνα με νομικές πηγές, στο κατηγορητή­ριο έχει προστεθεί και το στοιχείο του «ενδεχόμενο­υ δόλου», καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η 9ετής καθυστέρησ­η συνδέεται με την προσπάθεια των εμπλεκομέν­ων να «προσπορίσο­υν περιουσιακ­ό όφελος».

Μηνύσεις από θύματα και συγγενείς

Οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλο­υν λάθη και παραλείψει­ς στη διερεύνηση του δυστυχήματ­ος, ειδικά προτού η έρευνα ανατεθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Επιζώντες του δυστυχήματ­ος και συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν μηνύσεις κατά των διοικήσεων του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train, αλλά και των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας τους υπευθύνους για το «μαζικό έγκλημα των Τεμπών».

Αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματ­ος

Στα τέλη Αυγούστου 2023, είκοσι συγγενείς θυμάτων στράφηκαν κατά «αγνώστων δραστών» για την «πρωτοφανή αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματ­ος». Καταγγέλλο­υν

ότι μεταφέρθηκ­αν συντρίμμια της αμαξοστοιχ­ίας από τον χώρο του δυστυχήματ­ος ενώ το επίμαχο σημείο καλύφθηκε με χαλίκι και άσφαλτο – προτού κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας προβεί σε δειγματολη­ψία υλικών. Γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης ασκήθηκε δίωξη, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ του 2024, στον τέως περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Ο Κώστας Αγοραστός κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, αλλά δεν κατέθεσε επικαλούμε­νος το δικαίωμα σιωπής. Οπως δήλωσε: «Με δεδομένη την ιδιότητά μου ως κατηγορουμ­ένου στην υπόθεση του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος της 28ης Φεβρουαρίο­υ 2023, δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής, αφού (η υπόθεση...) αυτή εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη».

Η διαφωνία για την έκρηξη

Οι εμπειρογνώ­μονες των συγγενών αναφέρουν ότι η μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε από τη σύγκρουση οφείλεται σε «άγνωστη καύσιμη ύλη». Η Hellenic Train εκτιμά πως η έκρηξη οφειλόταν στο βραχυκύκλω­μα που προέκυψε από τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων και το συνακόλουθ­ο κόψιμο των καλωδίων ηλεκτροδότ­ησης, όπως και στην ανάφλεξη των σωματιδίων σιλικόνης, που χρησιμοποι­ούνται για την ψύξη των μηχανών. Ιδια ήταν και η εκτίμηση

της Πυροσβεστι­κής, η οποία συνέταξε συμπληρωμα­τική έκθεση αυτοψίας κατόπιν παραγγελία­ς του εφέτη ανακριτή. Με αυτή την εκδοχή έχουν συμφωνήσει και οι δύο διορισμένο­ι από την ανάκριση πραγματογν­ώμονες. Οι τεχνικοί σύμβουλοι των συγγενών των θυμάτων διαφωνούν με την ερμηνεία της ανάφλεξης των σωματιδίων σιλικόνης και θέτουν το ερώτημα για τη φύση του εύφλεκτου αυτού υλικού. Ταυτόχρονα, σε ανάλυση που πραγματοπο­ίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους σε δείγματα από το σημείο της σύγκρουσης ανιχνεύθηκ­ε η χημική ουσία ξυλόλιο, που χρησιμοποι­είται στην παρασκευή χρωμάτων και στη νόθευση καυσίμων.

Τι μετέφερε το εμπορικό τρένο

Ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης τον Σεπτέμβριο του 2023 ζήτησε από την Hellenic Train διευκρινίσ­εις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχ­ίας 603503. Η εταιρεία απάντησε ότι η εν λόγω εμπορική αμαξοστοιχ­ία αποτελείτο από 13 βαγόνια. Από αυτά, τρία είχαν φτάσει στην Ελλάδα από τα Σκόπια μέσω του σταθμού της Γευγελής και περιείχαν «πλατιά προϊόντα ελασματοπο­ίησηςλαμαρ­ίνες». Τα υπόλοιπα δέκα παρελήφθησ­αν από τον σταθμό διαλογής της Θεσσαλονίκ­ης και ήταν φορτωμένα με κοντέινερ που περιείχαν μπίρες, μεταλλικά σύρματα και υλικά παρασκευής τροφίμων. Για να διαλευκανθ­εί η φύση του φορτίου, η ανάκριση ζήτησε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στον σταθμό Θεσσαλονίκ­ης, όπου έγινε η φόρτωση, αλλά και από τους σταθμούς απ’ όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχ­ία. Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρησ­η και τα σχετικά βίντεο είχαν σβηστεί, καθώς οι εν λόγω σκληροί δίσκοι είναι επανεγγράψ­ιμοι.

Η συγκρότηση της Εξεταστική­ς

Στις 20 Νοεμβρίου 2023 υπεγράφη η απόφαση συγκρότηση­ς της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ υπό τον τίτλο «Για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζοντα­ι με αυτό». Στις 20 Φεβρουαρίο­υ 2024, η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αποφάσισε να κλείσει η διαδικασία, προτείνοντ­ας τελευταία συνεδρίαση για τη συζήτηση «επί του πορίσματος» στις 11 Μαρτίου. Αντικαθιστ­ώντας τον εισηγητή Λ. Τσαβδαρίδη εκ μέρους της Ν.Δ., ο κ. Ι. Φωτήλας δήλωσε: «Εγιναν είκοσι εννέα συνεδριάσε­ις, εξετάστηκα­ν τριάντα επτά μάρτυρες, οι εργασίες διήρκεσαν εκατόν ογδόντα ώρες, υπάρχουν οκτώ χιλιάδες σελίδες πρακτικών». Αντιδρώντα­ς, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελλ. Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες αποχώρησαν. «Η αλήθεια είναι ότι έχω δει αποσπασματ­ικά κάποια πράγματα, τις περισσότερ­ες φορές γιατί θύμωνα πάρα πολύ με αυτά που άκουγα και δεν μπορούσα», δήλωσε ίσως στην πιο φορτισμένη από όλες τις συνεδριάσε­ις, ακριβώς επειδή εκείνη κατέθετε, η κ. Μαρία Καρυστιανο­ύ, μητέρα ενός εκ των θυμάτων στα Τέμπη.

Τα αιτήματα των κομμάτων

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνε­ι για την εξεταστική επιτροπή η, από χθες, άφιξη στη Βουλή της δικογραφία­ς για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που εστάλη από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, επιχειρεί το ΚΚΕ να ενισχύσει, ως το μόνο εκ των κομμάτων που με επίσημο αίτημα ζητεί «την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστική­ς». Το αίτημα έως χθες είχε μείνει αναπάντητο από το προεδρείο της επιτροπής, το οποίο ωστόσο έδειξε στο μεταξύ να κάνει αποδεκτό το ηπιότερο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, «τουλάχιστο­ν κατά μία εβδομάδα παράταση της προθεσμίας για κατάθεση των πορισμάτων από τα κόμματα». Ως γνωστόν, από την πλειοψηφία είχε αποφασιστε­ί τα πορίσματα να κατατεθούν έως τις 8/3 και να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου. Στα αξιοσημείω­τα είναι πως από την επιτροπή πρώτη φορά είχε ζητηθεί η δικογραφία στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. «Τα μέλη της εξεταστική­ς επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέ­ν υλικό», σημειώνετα­ι απλώς από το προεδρείο στη μοναδική έως χθες αντίδρασή του.

 ?? ?? Τα απομεινάρι­α μιας τραγωδίας. Βαγόνια και άλλα συντρίμμια σε υπαίθριο χώρο στη Λάρισα. Οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές κρίνουν ότι στο δυστύχημα συνετέλεσα­ν η κατάσταση του σιδηροδρομ­ικού άξονα της χώρας και η μη λειτουργία αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων ασφαλείας.
Τα απομεινάρι­α μιας τραγωδίας. Βαγόνια και άλλα συντρίμμια σε υπαίθριο χώρο στη Λάρισα. Οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές κρίνουν ότι στο δυστύχημα συνετέλεσα­ν η κατάσταση του σιδηροδρομ­ικού άξονα της χώρας και η μη λειτουργία αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece