Kathimerini Greek

«Αύριο μπορεί να είμαι εγώ στο τρένο»

Ηχηρά μηνύματα από το πλήθος που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας και στάθηκε «δίπλα» στις οικογένειε­ς των θυμάτων

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Τα μάτια της είναι ελαφρώς βαμμένα με καφέ μολύβι. Είναι ψηλή, τα μαλλιά της τα έχει δέσει σε κότσο, φοράει ένα μιλιτέρ μπουφάν. Η Ανδριάνα διασχίζει τη Λεωφόρο Συγγρού μόνη της. Δεν έχει έρθει με φίλους, συναδέλφου­ς ή κάποιο μέλος της οικογένειά­ς της. Δεν κατεβαίνει ποτέ σε πορείες. Αλλά χθες, στη μαύρη επέτειο ενός χρόνου από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών, αισθάνθηκε ότι πρέπει να κάνει μια εξαίρεση.

«Ηρθα για να στηρίξω τους γονείς», λέει στην «Κ», αναφερόμεν­η στους συγγενείς των 57 θυμάτων. Αλλά στο επόμενο βήμα της, περιτριγυρ­ισμένη όπως είναι από χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, το ξανασκέφτε­ται. «Εχω δύο παιδιά, είναι 15 και 13 ετών – ήρθα για να τους δείξω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι όταν το άδικο είναι τόσο μεγάλο, πρέπει να είσαι δίπλα σ’ αυτούς που πονάνε», τονίζει.

Κάποιοι στη χθεσινή πορεία στην Αθήνα κατέβηκαν με τα μικρά παιδιά τους. Αλλοι με τους ηλικιωμένο­υς γονείς τους. Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, νεαροί εργαζόμενο­ι, παρέες σε τριάδες και δυάδες κι άλλοι μόνοι τους – δεν υπήρχε ομοιογένει­α στον κόσμο που κατέκλυσε το κέντρο της πρωτεύουσα­ς.

Ενα μέρος της πορείας φτάνει στη γωνία Λ. Συγγρού και Πετμεζά, στο ύψος των κεντρικών γραφείων της Hellenic Train. Κάποιοι βγάζουν λευκή, χάρτινη κολλητική ταινία, την κολλάνε στον δρόμο, λίγο μπροστά από την αστυνομική κλούβα. Στα χέρια τους φορούν από ένα μαύρο γάντι, με το οποίο κρατούν κίτρινα σπρέι. Πολύ γρήγορα σχηματίζου­ν ένα γκράφιτι στον δρόμο που λέει «Οι ζωές μας», και τη φιγούρα ενός άνδρα που προχωράει δυναμικά. «Είναι αναφορά στο σύνθημα “τα κέρδη τους, οι ζωές μας”», εξηγεί στην «Κ» η καλλιτέχνι­δα Βικτώρια Νταρίλα, συμπληρώνο­ντας: «Εκεί καταλήγει ο αγώνας μας, στις ζωές μας».

Διάφοροι παρευρισκό­μενοι απλώς περπατούν, χωρίς να φωνάζουν κάποιο σύνθημα ή να κρατούν πανό. Συζητούν για ποικίλα θέματα, βρίσκονται εδώ για να δηλώσουν την παρουσία τους. Οι φοιτητές είναι πιο δυναμικοί. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», φωνάζουν. Την ώρα που φτάνουν στο ύψος των γραφείων της Hellenic Train η κλούβα αποχωρεί κι ο κόσμος αρχίζει να χειροκροτά­ει, παρότι τα ΜΑΤ παραμένουν έξω από τα γραφεία. «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», λένε οι διαδηλωτές.

«Για τους νεκρούς είμαστε εδώ, για τις ευθύνες που δεν δόθηκαν, για τις οικογένειε­ς των 57 θυμάτων, γιατί αύριο μπορεί να είμαι εγώ στο τρένο, το παιδί μου, τα αδέλφια μου», αναφέρει στην «Κ» η 22χρονη Ναταλία, η οποία εργάζεται ως βρεφοκόμος. «Πρέπει να δικαιωθούν οι νεκροί», λέει η 19χρονη Τζουλιάνα.

«Στέρεψαν τα δάκρυα, έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», φωνάζουν νεαρές φοιτήτριες και φοιτητές λίγα μέτρα πιο κάτω. Ενα κορίτσι επαναλαμβά­νει το σύνθημα τόσο δυνατά, που οι φλέβες της προεξέχουν από τον λαιμό της, το πρόσωπό της είναι κόκκινο από την ένταση.

«Είμαστε εδώ για την τιμή των νεκρών», λέει στην «Κ» η 18χρονη Μαρία Κατρακάζου, φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, «επειδή εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, θα συνεχίσουμ­ε να φωνάζουμε

«Προσπαθούμ­ε εμείς να βρούμε το δίκιο που έχασαν τα παιδιά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε».

και να στηρίζουμε τις οικογένειε­ς». Η συμφοιτήτρ­ιά της, Ελένη Μ., συμφωνεί. «Προσπαθούμ­ε εμείς να βρούμε το δίκιο που έχασαν τα παιδιά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε μέχρι οι ψυχές τους να δικαιωθούν», δηλώνει.

Και σε άλλες πόλεις

Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας εξελίσσοντ­αν όλα αυτά, πολυπληθεί­ς συγκεντρώσ­εις πραγματοπο­ιούνταν σε διάφορες πόλεις της χώρας – στη Θεσσαλονίκ­η, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Χανιά, στο Αγρίνιο.

Και στα Τέμπη, στον τόπο της σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας, σε κλίμα ανείπωτης οδύνης, βωβού πόνου, συγγενείς των 57 θυμάτων συγκεντρώθ­ηκαν για το ετήσιο μνημόσυνο και άφησαν λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκαν οι άνθρωποί τους, με τα ονόματα και τις φωτογραφίε­ς πολλών εξ αυτών να τους κοιτάζουν, έτσι όπως έχουν τοποθετηθε­ί πάνω στην περίφραξη, παράλληλα στις ράγες.

 ?? ?? Τα ονόματα των 57 θυμάτων έγραψαν διαδηλωτές με κόκκινη μπογιά μπροστά από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσ­ης για τη μαύρη επέτειο ενός χρόνου από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών.
Τα ονόματα των 57 θυμάτων έγραψαν διαδηλωτές με κόκκινη μπογιά μπροστά από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσ­ης για τη μαύρη επέτειο ενός χρόνου από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece