Kathimerini Greek

Πολλές διαδηλώσει­ς «πίσω» από την κεντρική

- Η. Μ.

Παρότι το κεντρικό ζήτημα της διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας αφορούσε τα Τέμπη, δεν ήταν και το μοναδικό. «Ο πρώτος προφανής λόγος είναι ότι γίνονται προσπάθειε­ς από τις κυβερνήσει­ς, την τωρινή και τις προηγούμεν­ες, να συγκαλυφθε­ί το έγκλημα. Ηρθαμε για να απαιτήσουμ­ε αυτό να μη γίνει, αλλά και για όλα τα άλλα που ζούμε – για την ακρίβεια, για τις συνθήκες στο Δημόσιο· σήμερα διεκδικούμ­ε να αυξήσουν τους μισθούς, να μειωθούν οι φόροι, να αλλάξει η πολιτική που αντιμετωπί­ζει τη ζωή μας ως κόστος», δηλώνει στην «Κ» ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, ειδικευόμε­νος γιατρός στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

«Οχι στην ακρίβεια, αυξήσεις στους μισθούς» διαβάζει κανείς στο πανό του Σωματείου Εργαζομένω­ν Δήμου Γαλατσίου. «Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεί­α», γράφει αυτό του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Ορισμένοι κρατούν σημαίες

της Παλαιστίνη­ς. «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια», είναι το σύνθημα σε άλλο πανό. «Απ’ όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια, έχουν αφήσει απ’ έξω όλο το Δημόσιο, το κράτος δεν δίνει κίνητρα, δεν δίνονται χρήματα στις δημόσιες υποδομές, ή τα έργα δίνονται σε ιδιώτες που δεν φροντίζουν για την ασφάλεια του κόσμου», αναφέρει η Εύα Καραντώνη.

«Σήμερα η εργατική τάξη, ο λαός μας ήταν εδώ», λέει από ένα μεγάφωνο ο Γιώργος Πέρρος, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, όσο φοιτητές φωνάζουν, «φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», και «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Πέρρος μιλάει με έναν αστυνομικό. Συνεννοούν­ται για το πού θα πάει ένα φορτηγό. Η αστυνομική κλούβα βάζει μπρος. «Να πάει από Πανεπιστημ­ίου;» ρωτάει ο κ. Πέρρος. «Οχι, από Σταδίου», απαντά ο αστυνόμος. «Ελάτε σε κανένα 10λεπτο», εξηγεί, μιλώντας στο

τηλέφωνο, ο κ. Πέρρος.

Κατά τη μία το μεσημέρι, αρχίζει να ψιχαλίζει, αλλά ο μεσήλικας Παναγιώτης δεν έχει βγάλει ακόμη την ομπρέλα του από την μπλε πλαστική σακούλα. «Δεν είναι μόνο το “πάμε κι όπου βγει” που ακούστηκε στα Τέμπη – το “πάμε κι όπου βγει” αφορά και άλλους τομείς, την υγεία, την παιδεία, είναι όλα στη τύχη τους, έχουμε υποχρέωση να είμαστε εδώ όχι μόνο για τις ζωές που έφυγαν, αλλά και για τις γενιές που έρχονται», σημειώνει.

«Για αλληλεγγύη σε όσους διαμαρτύρο­νται είμαστε εδώ», τονίζει στην «Κ» η 22χρονη Μιρέλλα, «και για τους νεκρούς στα Τέμπη, και για τους αγρότες, και για τους εργάτες».

Ακρίβεια, ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, φόροι και άλλες πτυχές της καθημερινό­τητας «κατέβασαν» επίσης κόσμο στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της χθεσινής συγκέντρωσ­ης.

Επεισόδια

Η πορεία ήταν ειρηνική. Μετά το τέλος της, όμως, σημειώθηκα­ν περιορισμέ­να επεισόδια από κουκουλοφό­ρους που πέταξαν μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να ανάψουν μικρές εστίες φωτιάς στον προαύλιο χώρο της Βουλής, και στη γωνία Λ. Βασιλίσσης Σοφίας με Πανεπιστημ­ίου. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με κρότου λάμψης και ρίψεις νερού από την «αύρα». Αντίστοιχα επεισόδια έγιναν μετά το τέλος της πορείας και στη Θεσσαλονίκ­η, μεταξύ αντιεξουσι­αστών, οι οποίοι πέταξαν μολότοφ και πέτρες, και των ΜΑΤ, οι άντρες των οποίων έκαναν χρήση χημικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece