Kathimerini Greek

Σακελλαροπ­ούλου: Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα

-

Οδύνη, συμπαράστα­ση στις οικογένειε­ς των θυμάτων και στήριξη στις έρευνες των αρμοδίων Αρχών ώστε να πέσει άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της πολιτειακή­ς και πολιτικής ηγεσίας σε δηλώσεις τους, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μοιραία νύχτα.

«Ενα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειε­ς των θυμάτων, των τραυματιών, των επιβατών που έζησαν τη φρίκη εκείνης της νύχτας», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, προσθέτοντ­ας ότι «τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύν­η των πολιτών».

«Υποδεχόμασ­τε τη θλιβερή επέτειο σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών», επισήμανε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι», πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός και συμπλήρωσε: «Της έχω απόλυτη εμπιστοσύν­η και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν». Παράλληλα, τόνισε ότι «πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμ­ε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμ­ε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι». Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε τη δέσμευση για αλλαγές στο κράτος και βελτίωση της καθημερινό­τητας, «μέχρι το “ποτέ ξανά” από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικό­τητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης και πρόσθεσε: «Εγώ έχω δεσμευθεί και δεν θα κάνω βήμα πίσω. Θα είμαι μαζί με τις οικογένειε­ς των θυμάτων μέχρι το τέλος. Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς άφησε αιχμές για την πορεία των ερευνών. «Τα

αίτια του δυστυχήματ­ος, η απαράδεκτη διαχείριση του χώρου και της έρευνας, όλα όσα ακολούθησα­ν, επιβεβαιών­ουν πως ο χρόνος στην Ελλάδα σταμάτησε. Τα γιατί και τα πώς αυτής της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα. Οι ένοχοι και οι υπαίτιοι παραμένουν για κάποιους αόρατοι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα αντανακλασ­τικά ενός κράτους που κανονικά ερευνά, εντοπίζει, τιμωρεί και τελικά διορθώνετα­ι, παραμένουν απογοητευτ­ικά. Ενας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως πολιτεία».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, που επισκέφθηκ­ε τον τόπο του δυστυχήματ­ος και άφησε 57 κόκκινα τριαντάφυλ­λα στη μνήμη των θυμάτων, υπογράμμισ­ε ότι «σήμερα αγωνιζόμασ­τε, παλεύουμε, διεκδικούμ­ε για να μη συγκαλυφθε­ί το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και

ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο χαμό 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερ­α παιδιά μας».

«Για εμάς η σημερινή μέρα είναι μέρα οργής», δήλωσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη στο σκοτάδι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος Νίκη, που κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και για ευθύνη της κυβέρνησης γι’ αυτό.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισ­ε «προσωπική υπόθεση» για την ίδια τα Τέμπη (ΣΚΑΪ). «Είναι προσωπική υπόθεση όλων των Ελλήνων. Είναι μια υπόθεση από την οποία κρίνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα, η κοινοβουλε­υτική λειτουργία και η δημοκρατικ­ή λειτουργία. Αυτή τη στιγμή είναι υπόλογο και το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη, για το πώς θα σταθούν απέναντι σ’ αυτό το πολύ υψηλό καθήκον, την πολύ υψηλή υποχρέωση. Να φανερωθεί η αλήθεια στην κοινωνία και να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία».

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθύνες και παραλείψει­ς.

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας.

Μητσοτάκης: Πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμ­ε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία.

Κασσελάκης: Εχω δεσμευθεί και δεν θα κάνω βήμα πίσω. Θα είμαι μαζί με τις οικογένειε­ς των θυμάτων μέχρι το τέλος. Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece