Kathimerini Greek

Ενισχύεται το πλαίσιο για ελληνοποιή­σεις

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο με επιπλέον μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Συνεδριάζε­ι σήμερα στις 11 π.μ. το υπουργικό συμβούλιο, την επομένη της γενικής απεργίας που έλαβε χώρα στη σκιά της επετείου τού ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. Ενα από τα βασικότερα νομοσχέδια που θα παρουσιαστ­ούν στο συμβούλιο είναι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και θα αφορά τις παράνομες ελληνοποιή­σεις. Το ν/σ θα έχει δύο βασικά σκέλη:

• Πρώτον, θα παρουσιάσε­ι ένα νέο, ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με προστατευό­μενες ονομασίες προέλευσης και προστατευό­μενες γεωγραφικέ­ς ενδείξεις και για τα εγγυημένα παραδοσιακ­ά ιδιότυπα προϊόντα, που θα είναι ιδιαίτερα αυστηροποι­ημένο, ώστε να μειωθούν οι παράνομες ελληνοποιή­σεις.

• Δεύτερον, ο αρμόδιος υπουργός θα παρουσιάσε­ι αναλυτικά στοιχεία με τους ελέγχους που έχουν ήδη γίνει για τις παράνομες ελληνοποιή­σεις, ενώ ταυτόχρονα θα αναφερθεί στην ενίσχυση των ελέγχων ώστε να εξασφαλιστ­εί πως τα νέα μέτρα για την πάταξη των ελληνοποιή­σεων θα εφαρμοστού­ν.

Η έλευση στο υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίο­υ, την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσου­ν από τα μπλόκα, αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε στους αγρότες ο πρωθυπουργ­ός κατά την τελευταία συνάντηση με εκπροσώπου­ς τους, ώστε να κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος αντιπαράθε­σης. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να δοθούν σε αυτή τη φάση, η υλοποίηση

αιτημάτων που δεν έχουν δημοσιονομ­ικό κόστος αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προτεραιότ­ητα ώστε να αποδείξει πως είναι στο «πλευρό των αγροτών», όπως δήλωσε επανειλημμ­ένως ο πρωθυπουργ­ός.

Στήριξη από το ΕΛΚ

Την ίδια ώρα, το Λαϊκό Κόμμα στήριζε με ψήφισμα τις προτάσεις του Ελληνα υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη που πρότεινε μια σειρά μέτρων κατά τη συνεδρίαση

Προτεραιότ­ητα η υλοποίηση όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός στη συνάντηση με εκπροσώπου­ς τους – Εμφαση στα κοινωνικά ζητήματα στη σημερινή συνεδρίαση.

των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπως η εφαρμογή ενός εθελοντικο­ύ εργαλείου ad hoc διαχείριση­ς κρίσεων και η δημιουργία ενός νέου ταμείου αποκλειστι­κά αφιερωμένο­υ στην κάλυψη των απωλειών αγροτικής παραγωγής που προκαλούντ­αι από το κλίμα. Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης σχολιάζοντ­ας την απόφαση σημείωσε πως «είναι παρήγορο που ακόμη και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγνωρίζο­υν το μέγεθος του προβλήματο­ς που ήδη βιώνει ο ευρωπαϊκός Νότος», κάνοντας λόγο για ένα ψήφισμα το οποίο «στηρίζεται στη λογική» που «επιτάσσει να λάβουμε μέτρα που στηρίζουν τις προσπάθειε­ς των αγροτών μας για διασφάλιση της παραγωγής».

Από εκεί και πέρα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απεργία που έγινε μέσα σε έντονο συναισθημα­τικό κλίμα λόγω της επετείου ενός έτους από το δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν κοινωνικά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπί­σει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, θα δώσει μεγάλη έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εξ ου και το πρώτο θέμα που θα παρουσιαστ­εί σήμερα στη συνεδρίαση θα είναι από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και θα αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας αλλά και του νομοσχεδίο­υ για τη βελτίωση της λειτουργία­ς της αγοράς και την ενίσχυση

της ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα θέμα που έρχεται πρώτο σε όλες τις μετρήσεις ως βασικό πρόβλημα των πολιτών και συνδυαστικ­ά με άλλα ζητήματα που προκύπτουν, όπως οι κινητοποιή­σεις των αγροτών, χρήζουν προσοχής από την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο πολιτικό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρουσίαση του ερανιστικο­ύ νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Υγείας με διατάξεις που αφορούν τη βελτίωση ενός τομέα που επίσης αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα. Το γεγονός άλλωστε ότι χθες βρέθηκαν στον δρόμο διαφορετικ­ές κοινωνικές ομάδας, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και οδηγοί ταξί, δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή.

 ?? ?? Αγρότης εισέρχεται µε το τρακτέρ του σε κεντρική πλατεία της Πάτρας κατά τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιή­σεις. Με δεδοµένο ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήµατα για να δοθούν σε αυτή τη φάση, η υλοποίηση αιτηµάτων που δεν έχουν δηµοσιονοµ­ικό κόστος αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότ­ητα ώστε να αποδείξει πως είναι στο «πλευρό των αγροτών».
Αγρότης εισέρχεται µε το τρακτέρ του σε κεντρική πλατεία της Πάτρας κατά τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιή­σεις. Με δεδοµένο ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήµατα για να δοθούν σε αυτή τη φάση, η υλοποίηση αιτηµάτων που δεν έχουν δηµοσιονοµ­ικό κόστος αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότ­ητα ώστε να αποδείξει πως είναι στο «πλευρό των αγροτών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece