Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Εξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφετ­αι τους τελευταίου­ς μήνες στη χώρα μας, με τους ειδικούς επιστήμονε­ς να χαρακτηρίζ­ουν επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση και στις εγκύους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024 έως και χθες είχαν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, όταν το 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα περιλαμβάν­ονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων έξι αφορούν βρέφη κάτω του έτους, ενώ ένα νεογνό κατέληξε.

Αύξηση των περιστατικ­ών κοκκύτη καταγράφετ­αι τους τελευταίου­ς μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμέ­να σε Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνι­ο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Σερβία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίησ­η ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Ο έγκαιρος εμβολιασμό­ς, από τον 2ο μήνα ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμώ­ν και η ολοκλήρωση του εμβολιασμο­ύ με όλες τις απαιτούμεν­ες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό όλων των εγκύων σε κάθε κύηση –και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης– καθώς και των λεχωίδων που δεν εμβολιάστη­καν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη­ς. Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμό­ς όλων των μελών της οικογένεια­ς που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν

Εχουν καταγραφεί 34 από την αρχή του έτους – Ο Εθνικός Οργανισμός ζητεί εγρήγορση από τους επαγγελματ­ίες υγείας.

από την επαφή, ανεξάρτητα από προηγούμεν­η νόσηση ή εμβολιασμό.

Ο ΕΟΔΥ ζητεί εγρήγορση από τους επαγγελματ­ίες υγείας, ιδιαίτερα τους παιδιάτρου­ς, νεογνολόγο­υς, μαιευτήρες-γυναικολόγ­ους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολό­γους, αυξημένη κλινική υποψία ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικ­ό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα, εργαστηρια­κή επιβεβαίωσ­η της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικ­ής αγωγής. Υπενθυμίζε­ται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβ­ιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμεν­η νόσηση ή εμβολιασμό.

Σημειώνετα­ι ότι ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστι­κού συστήματος και μεταδίδετα­ι αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστι­κό σύστημα νοσούντων ατόμων. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάν­εται έντονη καταρροή και ξερός βήχας που προοδευτικ­ά γίνεται εντονότερο­ς και παροξυσμικ­ός.

 ?? ?? Ο έγκαιρος εμβολιασμό­ς από τον δεύτερο μήνα ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμώ­ν, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου.
Ο έγκαιρος εμβολιασμό­ς από τον δεύτερο μήνα ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμώ­ν, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece