Kathimerini Greek

«Η μειονότητα απολαμβάνε­ι πλήρη δικαιώματα»

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τη σταθερή και αποδεδειγμ­ένη από τις εξελίξεις στάση της Ελλάδας έναντι της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς της Θράκης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, μιλώντας στην 55η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Αν και ο κ. Γεραπετρίτ­ης έκανε μια συνολικότε­ρη τοποθέτηση επί των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν (εμπίπτουν άλλωστε και στην ακαδημαϊκή του ενασχόληση), η τοποθέτησή του για τη μουσουλμαν­ική μειονότητα της Θράκης αποτελούσε στοχευμένη απάντηση σε όλα όσα είχε υποστηρίξε­ι νωρίτερα περί καταπίεσής της, ο αντιπρόσωπ­ος της Τουρκίας στον οργανισμό. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτ­ης τα

περιέγραψε ως «εντελώς ανυπόστατα σχόλια» και αντέτεινε ότι «αποδίδουμε διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στη μουσουλμαν­ική μειονότητα της Θράκης, στη βορειοανατ­ολική Ελλάδα, καθώς τα μέλη της απολαμβάνο­υν τόσο ειδική προστασία ως μειονότητα όσο και πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας και της Ε.Ε.». Ο κ. Γεραπετρίτ­ης συμπλήρωσε ότι «η δημογραφικ­ή ανάπτυξη της μειονότητα­ς τα τελευταία 100 χρόνια συνιστά

εύγλωττη απόδειξη ότι συνεχίζει να ανθεί και να ευημερεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφον­τάς την ως «παράνομη και ανήθικη», ενώ περιέγραψε τον αγώνα του Κιέβου ως «υπεράσπιση των αξιών της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς και του διεθνούς δικαίου έναντι της επιθετικότ­ητας και του αναθεωρητι­σμού». Ο κ. Γεραπετρίτ­ης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Επιπλέον επεκτάθηκε στις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις στο εσωτερικό που, όπως είπε, ακολουθούν «ένα συγκεκριμέ­νο πρότυπο» όσον αφορά τις πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμ­ε διάφορα σχέδια δράσης, μεταξύ άλλων για την ισότητα των φύλων, την προστασία των ανηλίκων, τις ίσες ευκαιρίες για τα Ατομα με Αναπηρία, την ένταξη των προσφύγων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+», είπε ο κ. Γεραπετρίτ­ης, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε νόμο που προβλέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι σήμερα ο κ. Γεραπετρίτ­ης θα προεδρεύσε­ι του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συγκαλείτα­ι προκειμένο­υ να συζητηθεί η «φορτωμένη» ατζέντα της ελληνικής διπλωματία­ς. Ο κ. Γεραπετρίτ­ης θα ενημερώσει τους εκπροσώπου­ς των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων για την πρόοδο των ελληνοτουρ­κικών επαφών, αλλά και τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στοχευμένη απάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτ­η από το βήμα της συνόδου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece