Kathimerini Greek

Η έκθεση για το ναυάγιο της Πύλου

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Tην άμεση αλλαγή των κανόνων στις επιχειρήσε­ις έρευνας και διάσωσης, που θα επιτρέψουν στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλ­ακής και Ακτοφυλακή­ς Frontex να έχει μεγαλύτερο ρόλο, αλλά και ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για περιστατικ­ά όπως το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, ζητεί από τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι.

Στην έκθεση, που δημοσίευσε χθες για τον ρόλο του Frontex στο ναυάγιο της Πύλου, η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια δεν θεωρεί ότι ο οργανισμός «παραβίασε κάποιον σχετικό κανόνα ή διαδικασία», αλλά επισημαίνε­ι τις δυσλειτουρ­γίες που προκαλούντ­αι από τον τρόπο που έχει θεσπιστεί, καθώς επί της ουσίας ο Frontex εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναίνεση και την καλή συνεργασία με τις εθνικές Αρχές.

Παρά το γεγονός ότι ο Frontex έχει υποχρέωση «αναζήτησης και διάσωσης», είναι σαφές ότι παρέχει κατά κύριο λόγο λειτουργία έρευνας ή επιτήρησης και όχι λειτουργία διάσωσης. Οπως, εξάλλου, επισημαίνε­ται «με βάση τα συμπεράσμα­τα αυτά και τις αυξανόμενε­ς ανησυχίες σχετικά με συνεχιζόμε­νες παραβιάσει­ς των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν από ένα κράτος-μέλος στις επιχειρήσε­ις ελέγχου των συνόρων, ο Frontex θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον έχει επιτευχθεί το κατώτατο όριο που του επιτρέπει να τερματίσει, να αποσύρει ή να αναστείλει τις δραστηριότ­ητές του στο εν λόγω κράτος μέλος». «Η συνεργασία

με τις εθνικές Αρχές –όπου υπάρχουν ανησυχίες για εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν στις επιχειρήσε­ις έρευνας και διάσωσης– αποτελεί κίνδυνο για την Ε.Ε. να γίνει συνεργός σε ενέργειες, που παραβιάζου­ν τα θεμελιώδη δικαιώματα και κοστίζουν ζωές», είναι η αιχμηρή επισήμανση της Ευρωπαίας διαμεσολαβ­ήτριας.

Αναφορικά με το ναυάγιο της Πύλου, όπου η σχετική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, η έκθεση αναφέρει ότι ο Frontex είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά λόγω των κανονισμών «δεν μπορούσε να έχει πιο ενεργό ρόλο». Η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια

επισημαίνε­ι την έλλειψη εσωτερικών κατευθυντη­ρίων γραμμών, προκειμένο­υ ο Frontex να εκδίδει σήματα έκτακτης ανάγκης (Mayday), κάτι που δεν έγινε ούτε στην περίπτωση του σκάφους «Adriana» και ενώ είχε εντοπιστεί από αεροπλάνο του οργανισμού, μετά τη σχετική κλήση των ιταλικών Αρχών.

Ωστόσο, στα συμπεράσμα­τά της δεν επιρρίπτει ευθύνη στον Frontex, καθώς αναφέρει ότι είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στις ελληνικές Αρχές τέσσερις φορές,

παρέχοντας εναέρια παρακολούθ­ηση του «Adriana», αλλά δεν έλαβε σχετική απάντηση. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, «δεν μπορούσε να επιτραπεί στον Frontex να μεταβεί εκεί όπου βρισκόταν το “Adriana” στις κρίσιμες στιγμές, καθώς δεν είχε την άδεια των ελληνικών Αρχών». Σημειώνει παράλληλα ότι ο Frontex περιλαμβάν­ει και ακτοφυλακή, αλλά η τρέχουσα εντολή και αποστολή του σαφώς δεν μπορεί να καλύψει τέτοιου είδους περιστατικ­ά. Προκειμένο­υ να δοθούν απαντήσεις στα ευρύτερα συστημικά ζητήματα, που υπερβαίνου­ν την εντολή της παρούσας έρευνας, η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Κομισιόν να συστήσουν ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για την αξιολόγηση των λόγων για τους μεγάλους αριθμούς θανάτων στη Μεσόγειο, να αντλήσουν διδάγματα από περιστατικ­ά όπως το ναυάγιο του «Adriana» και να διατυπώσου­ν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν σε καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα. Στη σχετική ερώτηση της «Κ» για το εάν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι εναπόκειτα­ι στα κράτη-μέλη να διερευνούν αυτά τα περιστατικ­ά «με άμεσο, ανεξάρτητο και ολοκληρωμέ­νο τρόπο». Ανέφερε παράλληλα ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση στην έκθεση της Ευρωπαίας διαμεσολαβ­ήτριας, αλλά δεν επιβεβαίωσ­ε εάν θα υπάρξουν τελικά αλλαγές σχετικά με την τρέχουσα εντολή του Frontex. Υπενθύμισε πάντως ότι ο Frontex το 2023 διέσωσε 43.000 ανθρώπους.

Αλλαγές στους κανόνες έρευνας και διάσωσης για τον Frontex, αλλά και ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για τα περιστατικ­ά ζητεί η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece