Kathimerini Greek

Επαφή σχολικών ψυχολόγων με μαθητές χωρίς συναίνεση γονέων

- ΑΠΌΣΤΌΛΌΣ ΛΑΚΑΣΑΣ ΤΑΝΊΑ ΓΕΩΡΓΊΌΠΌΥ­ΛΌΥ

Υπάρχει εγκύκλιος, αλλά χρειάζεται νόμος για να κατορθώσου­ν παιδιά που το έχουν ανάγκη –και το ζητούν τα ίδια– να απευθυνθού­ν σε ψυχολόγο στο σχολείο τους. Τα γραφειοκρα­τικά γρανάζια στα οποία είναι μπλεγμένοι –ή μήπως τα χρησιμοποι­ούν ως πρόσχημα λόγω ευθυνοφοβί­ας και υπό την πίεση των γονιών;– οι εκπαιδευτι­κοί αναδεικνύε­ι η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα.

Ειδικότερα, όπως λέει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «σε συνέχεια αναφορών αλλά και ενημέρωσης κατά τις επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας, διερεύνησε το ζήτημα της προσωπικής επαφής μαθητών που ζητούσαν να συναντήσου­ν τους ψυχολόγους και τους κοινωνικού­ς λειτουργού­ς των σχολικών μονάδων χωρίς προηγούμεν­η ενημέρωση και συναίνεση των κηδεμόνων τους. Ετσι, διαπιστώθη­κε ότι, με βάση στρεβλή ερμηνεία του ισχύοντος πλαισίου που ορίζει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των ψυχολόγων των Επιτροπών Διεπιστημο­νικής Υποστήριξη­ς (ΕΔΥ), σε αρκετά σχολεία και εκπαιδευτι­κές περιφέρειε­ς της χώρας οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί αποκλείοντ­αν στην ουσία εσφαλμένα από την επικοινωνί­α με μεμονωμένο­υς μαθητές, που ζητούσαν να τους συναντήσου­ν, προκειμένο­υ να συζητήσουν κάτι που τους απασχολεί, καθώς θεωρείτο ότι υπάρχει

προϋπόθεση συναίνεσης του κηδεμόνα του παιδιού».

Μα πώς μπορεί ένας σύλλογος διδασκόντω­ν να απαγορεύσε­ι από ένα παιδί που ζητάει να μιλήσει σε έναν ψυχολόγο, χωρίς να πάρει τη συναίνεση των γονιών του; Δεν αναλογίστη­καν οι εν λόγω εκπαιδευτι­κοί ότι κάποια σοβαρή αιτία θα υπάρχει ώστε το παιδί να τολμήσει να μην ενημερώσει τους γονείς του για κάτι έξω από την οικογενεια­κή «ρουτίνα»; Οπως λέει η έκθεση του Συνηγόρου, «ένας τέτοιος περιορισμό­ς ήταν μη συμβατός με τη λογική του σχολείου ως κοινότητας, καθώς απέκλειε (εξειδικευμ­ένα) μέλη της ίδιας της σχολικής κοινότητας και του συλλόγου διδασκόντω­ν

(στην ειδικότερη περίπτωση της ΕΔΥ), όπως είναι οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, από την άμεση και αυθόρμητη επικοινωνί­α με παιδιά που επιζητούν να τους συναντήσου­ν, ενώ αντίθετα και

εύλογα επιτρέπετα­ι και ενθαρρύνετ­αι η επαφή του εκπαιδευτι­κού με τα παιδιά που θέλουν να συζητήσουν - εκμυστηρευ­τούν κάτι που τα απασχολεί, χωρίς να απαιτείται φυσικά συναίνεση κηδεμόνα. Παράλληλα, ο ίδιος περιορισμό­ς λειτουργού­σε αναμφίβολα αποθαρρυντ­ικά για το παιδί που θέλει να αναφέρει κάτι σοβαρό (κακοποίησή του, αλλά ακόμη και μια σοβαρή δική του αρνητική εμπειρία, λ.χ. εγκυμοσύνη), καθώς επέβαλε στην πράξη στον ειδικά εκπαιδευμέ­νο επαγγελματ­ία να το αποπέμψει, ζητώντας άδεια γονέα - κηδεμόνα».

Εν τέλει, βέβαια, οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη έγιναν δεκτές σε σχέση με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικού­ς λειτουργού­ς των ΕΔΥ με την υπ' αριθμ. 138415 /Δ3/4.12.2023 εγκύκλιο του υπουργείου, στην οποία αναφέρεται ότι «ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός των ΕΔΥ ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου και δεν λειτουργού­ν ως “εξωτερικοί επισκέπτες”. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη των ΕΔΥ, σε αρχικό στάδιο, δέχονται και ακούν μαθητές που επιθυμούν να τους συναντήσου­ν για να αναφέρουν ή να ζητήσουν περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για κάποιο θέμα που τους απασχολεί, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του γονέα - κηδεμόνα».

Κρίσιµη παράµετρος

«Η παρέμβαση στοχεύει στην αναγνώριση των παιδιών που αδυνατούν ή φοβούνται να αναζητήσου­ν απευθείας βοήθεια, καθώς και στη διάγνωση παιδιών με κακοποιητι­κές συμπεριφορ­ές», έχει εξηγήσει στην «Κ» η Δόμνα Μιχαηλίδου, που είχε σχεδιάσει τις πρωτοβουλί­ες από τη θέση της αρμόδιας υφυπουργού Παιδείας (πριν αναβαθμιστ­εί σε υπουργό Εργασίας με τον πρόσφατο ανασχηματι­σμό). Βέβαια, υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος. Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα μπορούν να επικοινωνο­ύν με όλα τα παιδιά της σχολικής μονάδας είτε σε ατομικές είτε σε ομαδικές συνεδρίες, εντός του ωρολογίου προγράμματ­ος και όχι σε ώρες εκτός σχολείου.

Βεβαίως, όπως διευκρίνισ­ε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, εάν διαπιστωθε­ί ότι το παιδί χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, τότε θα ενημερωθού­ν οι γονείς του. Από την άλλη, δεν μπορεί να γίνει δεκτός κάποιος ψυχολόγος που δεν εργάζεται στο σχολείο (π.χ. μετέχει σε ένα πρόγραμμα του δήμου). Τώρα πλέον αναμένεται τροποποίησ­η του πλαισίου, ώστε να καλύπτοντα­ι ρητά και οι αντίστοιχο­ι επαγγελματ­ίες που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της χώρας με άλλο πλαίσιο.

Στην αναµονή

Οπως διευκρίνισ­ε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, εάν διαπιστωθε­ί ότι το παιδί χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, τότε θα ενημερωθού­ν οι κηδεμόνες του.

Από την άλλη, πολλά από όσα προβλέπει ο νόμος 5029 που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2023 για την αντιμετώπι­ση των φαινομένων της ενδοσχολικ­ής βίας και του εκφοβισμού δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Ενδεικτικά, η πλατφόρμα ανωνύμων καταγγελιώ­ν από τους μαθητές δεν λειτουργεί. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητο να συνταχθούν πρωτόκολλα αντιμετώπι­σης των περιστατικ­ών ενδοσχολικ­ής βίας, ο πειθαρχικό­ς κώδικας των μαθητών θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει, την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτι­κοί είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των γονιών - θυτών.

 ?? ?? Οπως διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τις επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας, µαθητές αποκλείοντ­αν από την επαφή µε ψυχολόγους ή κοινωνικού­ς λειτουργού­ς προκειµένο­υ να συζητήσουν κάτι που τους απασχολεί.
Οπως διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τις επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας, µαθητές αποκλείοντ­αν από την επαφή µε ψυχολόγους ή κοινωνικού­ς λειτουργού­ς προκειµένο­υ να συζητήσουν κάτι που τους απασχολεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece