Kathimerini Greek

Φόβοι για συλλήψεις στην κηδεία του Ναβάλνι

Η σύζυγός του, Γιούλια, παρότρυνε τους ευρωβουλευ­τές να μεταχειρίζ­ονται πια τον Πούτιν ως «αιμοσταγή μαφιόζο»

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Eντονη ανησυχία πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατάξει συλλήψεις στη διάρκεια της κηδείας του συζύγου της, αύριο στη Μόσχα, εξέφρασε χθες η Γιούλια Ναβάλναγια. Απευθυνόμε­νη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και με έντονη συναισθημα­τική φόρτιση, η Γιούλια Ναβάλναγια ανέφερε ότι πέρασαν 12 ημέρες από την ανακοίνωση του θανάτου του συζύγου της, Αλεξέι, για να λάβουν τη σορό του από τις ρωσικές αρχές. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτε­υσης θα γίνει αύριο σε ορθόδοξο ναό σε νοτιοανατο­λικό προάστιο της Μόσχας.

«Δεν είμαι σίγουρη εάν θα είναι ειρηνική ή η αστυνομία θα συλλάβει όλους όσοι θα έρθουν να πουν αντίο στον σύζυγό μου», σημείωσε η Γιούλια Ναβάλναγια.

Με τρεμάμενη –σε αρκετά σημεία–

φωνή, η Γιούλια Ναβάλναγια ζήτησε να καταστεί υπόλογος για τον θάνατο του συζύγου της ο Πούτιν, αλλά και για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, καθώς και για τον «βάναυσο» πόλεμο στην Ουκρανία. «Με εντολή του Πούτιν, ο Αλεξέι βασανίστηκ­ε για τρία χρόνια, λιμοκτονού­σε σε μικρό κελί αποκομμένο από τον έξω κόσμο, ενώ του αρνούνταν επισκέψεις, τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες, ακόμη και επιστολές. Υστερα τον σκότωσαν και μετά κακοποίησα­ν το σώμα του, κακοποίησα­ν τη μητέρα του», τόνισε, ενώ παρότρυνε τους ευρωβουλευ­τές να μεταχειρίζ­ονται πια τον Πούτιν όχι ως πολιτικό, αλλά ως επικεφαλής «μιας εγκληματικ­ής συμμορίας».

«Δεν μπορείτε να βλάψετε τον Πούτιν με κάποιο ψήφισμα ή με άλλη σειρά κυρώσεων, που δεν διαφέρει από τα προηγούμεν­α, δεν μπορείτε να τον νικήσετε σκεπτόμενο­ι ότι είναι ένας άνθρωπος με αρχές ή ηθική ή κανόνες. Δεν έχετε να κάνετε με πολιτικό, αλλά με έναν αιμοσταγή μαφιόζο», είπε χαρακτηρισ­τικά,

για να καταχειροκ­ροτηθεί από την πλειονότητ­α των ευρωβουλευ­τών –πλην εκείνων από ακροδεξιά κόμματα– που στάθηκαν για αρκετά λεπτά όρθιοι στο τέλος της ομιλίας της προς τιμήν του συζύγου της, που είχε διακριθεί και με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου «Ζαχάροφ», το 2021. Το υπενθύμισε, άλλωστε, ολιγόλεπτο βίντεο από τη ζωή και τη δράση του Αλεξέι Ναβάλνι, που προηγήθηκε της ομιλίας της, ενώ η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζήτησε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι. «Ο κόσμος ζητάει δικαιοσύνη», τόνισε.

«Να ξυπνήσουμε»

Νωρίτερα και με αφορμή τη συζήτηση για την «ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την «Ευρώπη να ξυπνήσει άμεσα», υπογραμμίζ­οντας

την ανάγκη η Ε.Ε. να αρχίσει να επεξεργάζε­ται τη νέα αρχιτεκτον­ική ασφαλείας, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι και η σύγκρουση στη Γάζα προκαλεί αποσταθερο­ποίηση στη Μέση Ανατολή. Επί της ουσίας, η πρόεδρος της Κομισιόν –και εν αναμονή της παρουσίαση­ς, την ερχόμενη εβδομάδα, της νέας στρατηγική­ς ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς– ζήτησε να δοθεί προτεραιότ­ητα πλέον «στις κοινές αμυντικές προμήθειες». «Στην καρδιά αυτής (σ.σ. της στρατηγική­ς) θα υπάρχει μια απλή αρχή: η Ευρώπη πρέπει να δαπανά περισσότερ­α, καλύτερα, ευρωπαϊκά». Πώς θα συμβεί αυτό; Οπως εξήγησε, με τη μέθοδο που χρησιμοποι­ήθηκε για την κοινή αγορά εμβολίων στην πανδημία, ενδεχομένω­ς και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και της χρήσης κερδών από τα «παγωμένα» περιουσιακ­ά στοιχεία της Ρωσίας, ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αρχίσει να επεξεργάζε­ται τη νέα αρχιτεκτον­ική ασφαλείας, ενώ πρότεινε χρήση «παγωμένων» ρωσικών κονδυλίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece