Kathimerini Greek

Νεκροί στη Συρία τρεις χριστιανοί από τουρκικά drones

- ΔΑΜΑΣΚΟΣ.

Τρία μέλη χριστιανικ­ής πολιτοφυλα­κής και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες στη βορειοανατ­ολική Συρία από χτύπημα τουρκικού μη επανδρωμέν­ου αεροσκάφου­ς, ενώ άμαχοι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχ­ους. Μέχρι χθες το βράδυ, η Αγκυρα δεν είχε προβεί σε επίσημη δήλωση για τον βομβαρδισμ­ό εναντίον των μελών της χριστιανικ­ής πολιτοφυλα­κής. Παρότι η Τουρκία πλήττει συστηματικ­ά θέσεις Κούρδων ανταρτών στη ΒΑ Συρία, οι τουρκικές επιθέσεις με στόχο τη χριστιανικ­ή μειονότητα της χώρας είναι σπάνιες.

Στόχος της επιχείρηση­ς βομβαρδισμ­ού ήταν η τοπική αστυνομική δύναμη χριστιανών της Συρίας, Σουτόρο, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της υποστηριζό­μενης από τις ΗΠΑ Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Ο Σιαμάντ Αλί, εκπρόσωπος της πολιτοφυλα­κής των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων, είπε μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press ότι τα τουρκικά drones έπληξαν αρχικά τρία οχήματα της αστυνομική­ς δύναμης Σουτόρο κοντά στην κωμόπολη Μαλικίγια της ΒΑ Συρίας. Οταν τέταρτο όχημα έφθασε στον τόπο του βομβαρδισμ­ού προκειμένο­υ να περισυλλέξ­ει τους τραυματίες, δέχθηκε και αυτό επίθεση από τουρκικό μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος. Το αντιπολιτε­υόμενο Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι τρία μέλη της δύναμης Σουτόρο σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμ­ό, καθώς και ένας πολίτης. Το Παρατηρητή­ριο έχει καταγράψει 65 τέτοιες επιθέσεις από την αρχή του έτους στη ΒΑ Συρία, με θύματα 18 ανθρώπους, στην πλειονότητ­ά τους Κούρδοι μαχητές.

Επιχειρήσε­ις κατά του ΡΚΚ

Η Τουρκία πραγματοπο­ιεί τακτικά επιχειρήσε­ις βομβαρδισμ­ού εναντίον στόχων στη Συρία και στο Ιράκ, τους οποίους χαρακτηρίζ­ει κρησφύγετα του κουρδικού αυτονομιστ­ικού αντάρτικου του ΡΚΚ. Η Αγκυρα υποστηρίζε­ι ότι η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλα­κή στη Συρία, οι Λαϊκές Μονάδες Αυτοάμυνας (YPG), αποτελεί παραφυάδα του ΡΚΚ.

Την Τρίτη, το κρατικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο της Τουρκίας, Ανατολή, μετέδωσε πληροφορία της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν ΜΙΤ, σύμφωνα με την οποία ανώτατο

στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ σκοτώθηκε σε επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην κωμόπολη Καμισλί της ΒΑ Συρίας. Θύμα της επιχείρηση­ς ήταν, σύμφωνα με την Αγκυρα, η Εμινέ Σεγίντ Αχμέντ, πολίτις Συρίας, η οποία χρησιμοποι­ούσε την κωδική ονομασία «Αζαντί Ντερίκ». Η γυναίκα είχε στρατολογη­θεί το 2011 από τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών του Κουρδιστάν και φέρεται να ευθυνόταν για σειρά επιθέσεων εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφάλειας, καθώς και για χτυπήματα με πυραύλους εναντίον κατοικημέν­ων περιοχών στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Στο «αέρα» το Ακιντσί

Στο μεταξύ, την παρθενική του πτήση πραγματοπο­ίησε χθες το μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος Ακιντσί C UCAV, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανία­ς. Το Ακιντσί διαθέτει δύο κινητήρες, 850 ίππων έκαστος, που του εξασφαλίζο­υν πρωτοφανή αυτονομία πτήσης δεκάδων ωρών. Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη των

Διαδηλώσει­ς κατά του Μπασάρ αλ Ασαντ σε πόλη των Δρούζων, με θύμα έναν 52χρονο που ανακηρύχθη­κε «μάρτυρας της πίστης».

Δρούζων, Σουέιντα, στα νότια της χώρας, σκοτώνοντα­ς 52χρονο άνδρα. Η διαδήλωση είχε ως αφορμή τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών και τη συρρίκνωση της αγοραστική­ς δύναμης. Οταν οι διαδηλωτές προσπάθησα­ν να εισβάλουν στα γραφεία του κυβερνητικ­ού κόμματος Μπάαθ του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δέχθηκαν πυρά της αστυνομίας. Δρούζος 52 ετών, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα σε νοσοκομείο της Σουέιντα. Ο πνευματικό­ς ηγέτης των Δρούζων της Συρίας, σεΐχης Χικμάτ αλ Χιτζίρι, συναντήθηκ­ε χθες το απόγευμα με διαδηλωτές και ανακήρυξε τον 52χρονο νεκρό της διαδήλωσης «μάρτυρα της πίστης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece