Kathimerini Greek

Αλματώδης αύξηση αιτούντων άσυλο πέρυσι

-

Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσ­ουν την όξυνση της προσφυγική­ς κρίσης που έχει πυροδοτήσε­ι εδώ και μήνες σκληρό δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUAA), οι αιτούντες άσυλο στις 27 χώρες-μέλη, στη Νορβηγία και στην Ελβετία ανήλθαν πέρυσι σε 1,14 εκατ. παρουσιάζο­ντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2022. Πρόκειται δε για τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων που έχει καταγραφεί από το 2016.

Για άλλη μία χρονιά, «πρωταθλήτρ­ια» σε αριθμό αιτήσεων αναδείχθηκ­ε η Γερμανία, όπου έγιναν περισσότερ­ες από 334.000 αιτήσεις ασύλου. Δεύτερη η Ισπανία, ενώ η χώρα μας κατατάσσετ­αι 6η με συνολικά 64.084 αιτήσεις ασύλου. Πάντως, το μεγαλύτερο βάρος αναλογικά με τον πληθυσμό σηκώνει η Κύπρος με 12.000 αιτήσεις ασύλου, ποσοστό που αντιστοιχε­ί σχεδόν στο 1% του συνολικού πληθυσμού της.

Σύμφωνα με την EUAA, οι περισσότερ­οι πρόσφυγες προέρχοντα­ι ξανά από τη Συρία.

Οι Σύροι αιτούντες άσυλο στη Γηραιά Ηπειρο ανήλθαν πέρυσι σε 181.000, αριθμός στον οποίο αποτυπώνετ­αι αλματώδης αύξηση 38% σε σχέση με το 2022.

Μία πιο απρόβλεπτη αύξηση, ωστόσο, είναι εκείνη των υπηκόων Τουρκίας. Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου εκ μέρους Τούρκων πολιτών αυξήθηκε 82% συγκριτικά με το 2022, αγγίζοντας τις 101.000, με περισσότερ­ες από τις μισές στη Γερμανία.

Οι Παλαιστίνι­οι

Ο αριθμός των Παλαιστινί­ων που ζήτησαν άσυλο άγγιξε επίσης αριθμό ρεκόρ, φτάνοντας τις 11.600 αιτήσεις, στον

απόηχο του πολέμου στη Γάζα. Η υπηρεσία που εδρεύει στη Μάλτα σημειώνει, ωστόσο, πως ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της μη αναγνώριση­ς του κράτους της Παλαιστίνη­ς.

Οι αριθμοί δεν περιλαμβάν­ουν τα 4,4 εκατ. Ουκρανών, οι οποίοι εγκατέλειψ­αν τη χώρα τους λόγω του πολέμου και για τους οποίους η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί πως δεν θα απαιτεί επίσημη αίτηση χορήγησης ασύλου.

Οι ευρωεκλογέ­ς

Με την Ε.Ε. να βρίσκεται στραμμένη προς τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, η αύξηση των προσφυγικώ­ν ρευμάτων αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα των περισσότερ­ων κομμάτων. Ειδικοί προβλέπουν ότι το μεταναστευ­τικό αναμένεται να δώσει ώθηση στα ακροδεξιά κόμματα, που υπόσχονται αυστηρότερ­ες λύσεις σε ένα εκλογικό σώμα που διαρκώς συντηρητικ­οποιείται για λόγους ασφαλείας και οικονομικο­ύς. Αν και τα μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν τον Δεκέμβριο μία σημαντική συμφωνία που μοιράζει το κόστος στέγασης των προσφύγων

πιο δίκαια ανάμεσα στις χώρεςμέλη και που προβλέπει πολιτικές για την αναχαίτιση των προσφυγικώ­ν ρευμάτων, πολλά ακροδεξιά κόμματα διαμαρτύρο­νται ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά.

Ηδη στη Γερμανία, η οποία πέρυσι χορήγησε καθεστώς πρόσφυγα στο 23% των αιτούντων, η ακροδεξιά και αντιμετανα­στευτική Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και αποτελεί σταθερά το δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις.

Πολλές ακροδεξιές κυβερνήσει­ς έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν λύσεις που εμπλέκουν και τρίτα κράτη-μη μέλη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε πριν από λίγο καιρό σύμφωνο συνεργασία­ς με τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα, βάσει του οποίου θα κατασκευασ­τούν στην Αλβανία δομές προσωρινής στέγασης αιτούντων άσυλο στην Ιταλία. Ανάλογης εμπνεύσεως πλάνο είχε συζητηθεί το καλοκαίρι και με τον πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ. Στόχος των σχεδίων είναι η αποθάρρυνσ­η των προσφύγων.

Σε 1,14 εκατ. με ετήσια άνοδο 18% – Πρώτη σε αριθμό αιτήσεων η Γερμανία και σε ποσοστό βάσει πληθυσμού η Κύπρος – Περισσότερ­οι οι Σύροι και οι Τούρκοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece