Kathimerini Greek

Η εναλλαγή μπράτσου στον εμβολιασμό μπορεί να κάνει τη διαφορά

- Της ΑΠΟΥΡΒΑ ΜΑΝΤΑΒΙΛΙ

Εάν έχετε κάνει κάθε δόση ενός συγκεκριμέ­νου εμβολίου στο ίδιο μπράτσο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτε­ίτε. Η εναλλαγή χεριών μπορεί να δημιουργήσ­ει ισχυρότερη ανοσολογικ­ή απόκριση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσει­ς στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19. Οσοι έκαναν εμβόλιο με εναλλαγή στα μπράτσα εμφάνισαν ελαφρά μεγαλύτερη ανοσία σε αντίθεση με όσους έλαβαν και τις δύο δόσεις στο ίδιο μπράτσο. Για όσους ανταποκρίν­ονται ελάχιστα στα εμβόλια λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας, ακόμη και μια μικρή ενίσχυση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, λένε οι ερευνητές.

Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, με τους περισσότερ­ους ανθρώπους να έχουν κάνει πολλαπλές δόσεις εμβολίων ή να έχουν νοσήσει πολλές φορές, η εναλλαγή των χεριών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να μην προσφέρει μεγάλο όφελος. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθ­ούν από περαιτέρω μελέτη, τα αποτελέσμα­τα θα μπορούσαν να αφορούν

όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, όπως τα παιδικά εμβόλια.

«Δεν διατυπώνω συστάσεις σε αυτό το σημείο, διότι πρέπει να το κατανοήσου­με καλύτερα», λέει ο δρ Μαρσέλ Ε. Κέρλιν, ιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμ­ιο Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον, και επικεφαλής της εργασίας.

Ωστόσο «αν όλα συγκλίνουν, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εναλλάσσου­με τα μπράτσα».

Οι λίγες μελέτες που συνέκριναν τις δύο προσεγγίσε­ις ήταν περιορισμέ­νες και είχαν μεικτά

αποτελέσμα­τα. Και καμία από τις μελέτες δεν έδειξε μεγάλη διαφορά στην ανοσία. Στη νέα μελέτη, ο Κέρλιν και οι συνάδελφοί του μέτρησαν επανειλημμ­ένα τα επίπεδα αντισωμάτω­ν σε 54 ζεύγη πανεπιστημ­ιακών υπαλλήλων ίδιας ηλικίας και φύλου, και οι οποίοι είχαν εμβολιαστε­ί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι συμμετέχον­τες, που πήραν μέρος σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, επιλέχθηκα­ν τυχαία να λάβουν τη δεύτερη δόση είτε στο ίδιο είτε στο αντίθετο μπράτσο από εκείνο που είχαν λάβει την πρώτη δόση. Οι ερευνητές

απέκλεισαν όσους προσβλήθηκ­αν από COVID-19 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η εναλλαγή των χεριών αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτω­ν στο αίμα έως και τέσσερις φορές, διαπίστωσα­ν οι επιστήμονε­ς. Τα αποτελέσμα­τα δημοσιεύθη­καν στο περιοδικό The Journal of Clinical Investigat­ion. Η ανοσολογικ­ή απόκριση ήταν ισχυρότερη τόσο έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και έναντι της παραλλαγής Omicron, η οποία εμφανίστηκ­ε περίπου ένα χρόνο μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19.

Οι πολλαπλές δόσεις και στα δύο χέρια, αντί του ενός, μπορούν να αυξήσουν την ανοσολογικ­ή απόκριση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece