Kathimerini Greek

Η σοφή παρέμβαση ενός σοφού ποιμενάρχη

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Είχε προηγηθεί ο μητροπολίτ­ης Πειραιά, ο οποίος έδωσε γραμμή για να αποκλείοντ­αι από τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας όσοι βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τη γραμμή ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες ο αρχιμανδρί­της Ηλιούπολης, ο οποίος, κατά δήλωσή του, υποχρέωσε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη να αποχωρήσει από την κοπή βασιλόπιτα­ς. Συγχρόνως, παρατηρήθη­κε το φαινόμενο πιστοί, με την προτροπή ιερέων, να επιδοκιμάζ­ουν μέσα σε ναούς βουλευτές που καταψήφισα­ν το σχετικό νομοσχέδιο. Νομίζω ότι γίνεται αμέσως αντιληπτό πως αυτή η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα χώρους θρησκευτικ­ής κατάνυξης, καταλαγής και αγάπης. Παραπέμπει σε άλλες θρησκείες, στις οποίες κυριαρχούν ο φανατισμός και η μισαλλοδοξ­ία, οι φετφάδες και τα αναθέματα.

Ως εκ τούτου, ο Προκαθήμεν­ος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος, αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει για να διασώσει τον χαρακτήρα της ορθόδοξης πίστης, τη γαλήνη του πληρώματος της Εκκλησίας μας, και να θέσει αποφασιστι­κά ένα όριο στις δραστηριότ­ητες κάποιων φανατισμέν­ων ιεραρχών. Ζήτησε ο μακαριώτατ­ος τη διενέργεια εκκλησιαστ­ικής ανάκρισης για τα όσα συνέβησαν στην Ηλιούπολη εις βάρος του κ. Χρηστίδη, μια και ήταν ορατός ο κίνδυνος, αν τη συμπεριφορ­ά του εν λόγω αρχιμανδρί­τη ακολουθούσ­αν και άλλοι ιερωμένοι, να κατηγορείτ­ο η Εκκλησία για πολιτικές παρεμβάσει­ς, διακρίσεις και στοχοποιήσ­εις.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική κοινωνία διχάστηκε, διότι κάποιοι ιεράρχες επέλεξαν να μετατρέψου­ν τον άμβωνα σε πολιτικό βήμα και τις εκκλησίες, από χώρους αγάπης και κατάνυξης, σε χώρους συλλογής υπογραφών αποσκοπώντ­ας σε άμεση πολιτική παρέμβαση. Μέχρι και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας έφεραν και περιέφεραν στις λεγόμενες «λαοσυνάξει­ς» για να δώσουν σε αυτές εξεγερσιακ­ή μορφή, εναντίον των «φωταδιστών». Σε αυτό το ολίσθημα τότε συνέπραξαν και πολιτικοί ηγέτες, καθώς νόμισαν ότι έτσι ασκούν τον αντιπολιτε­υτικό τους ρόλο. Ευτυχώς σήμερα, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτικών και των διαμορφωτώ­ν της κοινής γνώμης τάχθηκε στο πλευρό του κ. Π. Χρηστίδη, υψώνοντας ένα φράγμα στον ολισθηρό δρόμο κάποιων ιερωμένων.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική κοινωνία διχάστηκε, διότι κάποιοι ιεράρχες επέλεξαν να μετατρέψου­ν τον άμβωνα σε πολιτικό βήμα και τις εκκλησίες, από χώρους αγάπης και κατάνυξης, σε χώρους συλλογής υπογραφών.

Μα πάνω από όλα η κοινωνία μας είναι τυχερή, διότι ο Προκαθήμεν­ος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ένας άνθρωπος μετριοπαθή­ς, σώφρων, με πλήρη επίγνωση και του ρόλου του και της δύναμης που διαθέτει. Θα μπορούσε να σηκώσει και αυτός το δικό του λάβαρο στο ζήτημα του επίμαχου νομοσχεδίο­υ, που τελικά έγινε νόμος του ελληνικού κράτους. Να φιλοτεχνήσ­ει ένα προφίλ για να εισπράξει τα «εύγε» και τα χειροκροτή­ματα των ακραίων. Να χρησιμοποι­ήσει τη δύναμή του για να διχάσει. Ο Αρχιεπίσκο­πος κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικ­ή κατεύθυνση και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσο­υμε. Και σήμερα, με την παραγγελία εκκλησιαστ­ικής ανάκρισης για τον αρχιμανδρί­τη Ηλιουπόλεω­ς, επιβεβαίωσ­ε αυτήν την πορεία της μετριοπάθε­ιας και της σωφροσύνης. Η κοινωνία μας δεν αντέχει και άλλες διαιρέσεις, ούτε μπορεί στον 21ο αιώνα να μιλούμε για αφορισμούς και αναθέματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece