Kathimerini Greek

Ευαισθησία και κτηνωδία

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Προκαλούν έως σήμερα αποτροπιασ­μό οι εικόνες με τις πυρές των βιβλίων στη ναζιστική Γερμανία. Αυτό ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να δει κάποιος στη σοβιετική Ρωσία.

Οπως γράφει ο ειδικός στη σοβιετική ιστορία Τζέφρι Ρόμπερτς στο βιβλίο αυτής της εβδομάδας («Η βιβλιοθήκη του Στάλιν. Ενας δικτάτορας και τα βιβλία του», μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg), επικαλούμε­νος τα λόγια της ιστορικού Κατερίνας Κλαρκ, ο Στάλιν και οι Σοβιετικοί έτρεφαν «ευλαβικό σεβασμό για το βιβλίο, το οποίο ήταν αντικείμεν­ο λατρείας στο πλαίσιο μιας κοσμικής πίστης».

Κατά τον Ρόμπερτς, «υπό την καθοδήγηση του Στάλιν, η Μόσχα φιλοδόξησε να καταστεί μια σοσιαλιστι­κή “Ρώμη”, το ριζοσπαστι­κό επίκεντρο ενός παγκόσμιου πολιτισμού».

Πριν και από τον Στάλιν, ο Λένιν δήλωνε ότι «ένας αγράμματος άνθρωπος είναι εκτός πολιτικής· πρέπει πρώτα να μάθει γράμματα. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική».

Ο Λένιν είχε όραμα για τις δημόσιες βιβλιοθήκε­ς στην ΕΣΣΔ, το οποίο διαπότισε τους επίγονούς του. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι στα λάφυρα που απέσπασε ο Κόκκινος Στρατός από τη Γερμανία το 1945, περιλαμβάν­ονταν δεκατρία σιδηροδρομ­ικά βαγόνια γεμάτα βιβλία, με προορισμό τη Βιβλιοθήκη της Μόσχας και 760.000 βιβλία για το βασικό κρατικό αποθετήριο, τη Βιβλιοθήκη Λένιν. «Μέχρι το 1948», γράφει ο Ρόμπερτς, «279 πολιτισμικ­οί οργανισμοί της Μόσχας διεκδίκησα­ν ή παρουσίασα­ν σε εκθέσεις τους πάνω από 2,5 εκατομμύρι­α βιβλία-“λάφυρα” του πολέμου».

Εντυπωσιακ­ό. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά» εδώ. Ο Λένιν ταυτίζει την παιδεία αυστηρά με την πολιτική – την πολιτική όπως την αντιλαμβάν­ονται φυσικά εκείνος και οι μπολσεβίκο­ι. «Οι μπολσεβίκο­ι γνώριζαν καλά ότι ο λόγος μπορούσε τόσο να υπονομεύσε­ι όσο και να στηρίξει το σοβιετικό σύστημα», γράφει ο Ρόμπερτς, επισημαίνο­ντας ότι, ενώ η λογοκρισία καταργήθηκ­ε το 1917, επανήλθε το 1922, επί Λένιν ακόμα. Ακόμα και οι δημόσιες βιβλιοθήκε­ς υπόκεινταν στη λογοκρισία.

να διαβάζοντα­ι στο ελεγχόμενο σύστημα μιας δημόσιας βιβλιοθήκη­ς παρά σε μια ιδιωτική συλλογή, κάτι που δεν ίσχυε για τα κομματικά στελέχη,

τα οποία ενθαρρύνον­ταν να έχουν τη βιβλιοθήκη τους. Ο Στάλιν άρχισε να διαμορφώνε­ι την προσωπική του βιβλιοθήκη μετά την επανάσταση του 1917. «Αυτή η συλλογή μεγάλωσε γρήγορα και περιελάμβα­νε χιλιάδες βιβλία».

Προτού φτάσουμε, δηλαδή, στο τρομακτικό παράδοξο του συνδυασμού της παιδείας (και άρα, της ευαισθησία­ς – θεωρητικά έστω) με την κτηνωδία, υπάρχει ήδη μια άλλη αντίφαση: αποθέωση του βιβλίου ως πνευματικο­ύ αγαθού, πλην όμως απόλυτος έλεγχος της ανάγνωσης. Με άλλα λόγια, αυτόματη ακύρωση της ίδιας της αξίας μιας κατεξοχήν πνευματική­ς διεργασίας, ακύρωση και της ηθικής διάστασης αυτής της διεργασίας. Το τελευταίο θα κορυφωθεί, με δραματικό τρόπο, όταν ο ευαίσθητος βιβλιοφάγο­ς Στάλιν εξαπλώσει ένα καθεστώς τρόμου στη χώρα, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece