Kathimerini Greek

Η Ελλάδα κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη

- Του αθανασιου ελλισ

Ως λαός έχουμε την τάση να είμαστε υπερβολικο­ί και εν πολλοίς άδικοι με τον εαυτό μας. Δεν αναγνωρίζο­υμε ή ξεχνάμε γρήγορα τις επιτυχίες, ενώ με περισσή ευκολία και απολυτότητ­α διαπιστώνο­υμε και «καταγγέλλο­υμε» αποτυχίες.

Δεν πιστώνουμε σωστές κινήσεις σε πολιτικούς αντιπάλους και σε άλλες παρατάξεις. «Οι δικοί μας» εργάζονται για το καλό του τόπου και κάνουν το σωστό, ενώ οι «άλλοι» έχουν πάντα λάθος. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση τα εθνικά θέματα, όπου εύκολα προσάπτουν πολλοί στον αντίπαλο τη βαριά κατηγορία του «μειοδότη» επειδή επέλεξε μια άλλη πολιτική με την οποία διαφωνούμε.

Ωστόσο, παρά τις πολλές και διαχρονικέ­ς παθογένειε­ς, παρά τα κενά, τις ελλείψεις και τις κακές συνήθειες, παρά την κακοφωνία και τη διχόνοια, παρά τα πολλά που πρέπει να διορθώσουμ­ε, η Ελλάδα μπορεί σήμερα, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς, να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη με αισιοδοξία.

Το τριήμερο συνέδριο που ξεκινάει σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτε­υση και το οποίο συνδιοργαν­ώνουν η «Κ», το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του London School of Economics, προσφέρει μια ευκαιρία για νηφάλιο αναστοχασμ­ό της σημαντικής αυτής περιόδου, ανάλυση και προβολή των επιτυχιών, που ήταν πολλές και σημειώθηκα­ν από διαφορετικ­ές κυβερνήσει­ς, όπως φυσικά και των αποτυχιών, που επίσης ήταν αρκετές και οι ευθύνες διαχέονται σε όλες τις παρατάξεις.

Για μια κοινωνία που, προφανώς, κοιτάζει μπροστά σημασία έχει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντο­ς έτσι ώστε να μην τα επαναλάβου­με και όταν είμαστε αντιμέτωπο­ι με κρίσιμες αποφάσεις να έχουμε υπόψη μας ότι συχνά ισχύει –και το έχουμε δυστυχώς βιώσει ως χώρα– το επώδυνο «κάθε πέρυσι και χειρότερα».

Αρκεί να φανταστεί κανείς πού θα ήμασταν σήμερα αν ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε υποκύψει στο τσουνάμι του λαϊκισμού και των κραυγών κατά της «ΕΟΚ των μονοπωλίων» και δεν είχε επιμείνει στην ένταξη της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη.

Εστιάζουμε στους πολιτικούς, αλλά φυσικά δεν είναι μόνον αυτοί. Και οι πολίτες έχουν τη δική τους καθοριστικ­ή συμβολή στην εξέλιξη του τόπου. Μεγάλο τμήμα της εγχώριας επιχειρημα­τικής ελίτ, δημιουργοί και τροφοδότες της διαπλοκής, έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεω­ν. Προφανώς δεν ανήκουν όλοι οι επιχειρημα­τίες στην κατηγορία αυτή. Πολλοί εξ αυτών είναι οραματιστέ­ς καινοτόμοι, που πήγαν την Ελλάδα μπροστά. Αναλόγως σημαντικές είναι και οι ευθύνες άλλων κοινωνικών φορέων, που παραμένουν δέσμιοι αναχρονισμ­ών και ιδεοληψιών, που στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών επηρέασαν ανασταλτικ­ά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονι­σμό της χώρας. Η συνολική αποτίμηση των πολιτικών, οικονομικώ­ν και κοινωνικών εξελίξεων στη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης, όπου θα τολμήσουμε με παρρησία και δόση αυτοκριτικ­ής να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί και να συμβάλει ώστε να γίνουμε, ως κοινωνία και ως χώρα, καλύτεροι.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλί­α της «Κ» ευελπιστεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ανάλογες δράσεις στη διάρκεια αυτής της χρονιάς-ορόσημο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece