Kathimerini Greek

Τρένα που φτάνουν, έρευνες που ολοκληρώνο­νται

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Σκεφτόμουν χθες αν θα τολμούσα να πάρω το τρένο για να μεταβώ στη Θεσσαλονίκ­η. Εκανα ένα σύνθετο συλλογισμό: σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτω­ν, μια τραγωδία ανάλογη με αυτή των Τεμπών δεν πρόκειται να επαναληφθε­ί όσο ζω, άρα μάλλον δεν διατρέχω κίνδυνο αν πάρω το τρένο. Στις ανεπτυγμέν­ες κοινωνίες, οι πολίτες δεν κάνουν τέτοιου είδους σκέψεις. Μπαίνουν στο τρένο και διαβάζουν. Μπαίνουν στο τρένο και εργάζονται στον υπολογιστή τους. Τρώνε, μιλούν, χαζεύουν από το παράθυρο. Δεν αγωνιούν αν θα φτάσουν.

Στις φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς, οι έρευνες για τέτοια δυστυχήματ­α καταλήγουν σε συμπεράσμα­τα, οι υπεύθυνοι λογοδοτούν, οι επιζήσαντε­ς και οι συγγενείς των θυμάτων είναι ιερά πρόσωπα: δεν λοιδορούντ­αι επειδή σιωπούν ή μιλούν πολύ, δεν τους υποδεικνύο­υν πολιτικοί, ιερείς ή δημοσιογρά­φοι πώς πρέπει να πενθήσουν. Και πάνω από όλα τα προβλήματα διορθώνοντ­αι, οι υποδομές εκσυγχρονί­ζονται, βελτιώνοντ­αι, η εμπιστοσύν­η αποκαθίστα­ται. Γι’ αυτό δεν επαναλαμβά­νονται οι τραγωδίες και όχι από τύχη.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για το ναυάγιο της Πύλου κι ας είναι οι νεκροί Πακιστανοί μετανάστες, με τους οποίους δυσκολευόμ­αστε να ταυτιστούμ­ε. «Θέλουμε να μάθουμε αν ζουν ή είναι νεκροί», έλεγε λίγο μετά τη βύθιση του πλοιαρίου «Adriana» το περασμένο καλοκαίρι ένας Πακιστανός εργάτης που αναζητούσε την ξαδέλφη του. «Οι οικογένειε­ς στην πατρίδα μας, μανάδες που έφεραν στον κόσμο αυτά τα παιδιά, ρωτούν και ξαναρωτούν. Θέλουν να ξέρουν».

Χθες, στην έκθεσή της για τον ρόλο του Frontex στο ναυάγιο, η Ευρωπαία διαμεσολαβ­ήτρια, Εμιλι Ο’ Ράιλι, ανέφερε ότι η δύναμη είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της στις ελληνικές αρχές τέσσερις φορές παρέχοντας εναέρια παρακολούθ­ηση του «Adriana», αλλά δεν έλαβε σχετική απάντηση. Συμβαίνει συχνά αυτό στην Ελλάδα: οι κλήσεις μένουν αναπάντητε­ς, οι κάμερες χαλούν, τα βίντεο σβήνονται, οι τόποι τραγωδιών μπαζώνοντα­ι, τα ανθρώπινα ίχνη εξαφανίζον­ται.

Σήμερα ανοίγει τις εργασίες του το συνέδριο της «Κ» για τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτε­υση. Υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε ικανοποιημ­ένοι μισόν αιώνα μετά την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς. Ας συζητήσουμ­ε, όμως, για όσα έχουμε ακόμη να πετύχουμε: τρένα που φτάνουν στον προορισμό τους, πλοία που δεν βυθίζονται από αδιαφορία για τους επιβάτες τους, έρευνες που ολοκληρώνο­νται με διαφάνεια χωρίς να συγκαλύπτο­υν ευθύνες, θεσμούς που λειτουργού­ν εξίσου αποτελεσμα­τικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece