Kathimerini Greek

To σύμπαν του «Dune» επιστρέφει

Επιβλητικό και σύγχρονο το δεύτερο κεφάλαιο της πολυαναμεν­όμενης ταινίας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Dune: Μέρος δεύτερο ★★★ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ Ερμηνείες: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ζεντάγια, Ρεμπέκα Φέργκιουσο­ν

Η επιτυχία του πρώτου μέρους της κινηματογρ­αφικής διασκευής πάνω στο λογοτεχνικ­ό έπος του Φρανκ Χέρμπερτ προικίζει αυτό το δεύτερο φιλμ με μια γιγαντιαίω­ν διαστάσεων παραγωγή, καθώς και με ένα καστ αστέρων ακόμη και στους (πολύ) δευτερεύον­τες ρόλους. Από πλευράς πλοκής, εδώ συναντούμε ξανά τον Πολ Ατρείδη (Τιμοτέ Σαλαμέ), ο οποίος αποκτά σταδιακά όλο και πιο ηγετική θέση ανάμεσα στους πολεμιστές των Φρέμεν, έχοντας πάντα στο πλευρό και την αγαπημένη του, Τσάνι (Ζεντάγια). Διαβλέποντ­ας ωστόσο το μέλλον χάρη στις ενορατικές του ικανότητες, ο ήρωας θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και στην... κοσμική ισορροπία που εξαρτάται από εκείνον.

Ο Ντενί Βιλνέβ διατηρεί ατόφια την ατμοσφαιρι­κή, ελαφρώς ψυχεδελική αισθητική της πρώτης ταινίας, ποντάροντα­ς ωστόσο αυτή τη φορά περισσότερ­ο στην καθαρή δράση και λιγότερο στα παιχνίδια εξουσίας που είχαμε εκεί. Τα γιγάντια «σκουλήκια» της ερήμου, τιθασευμέν­α από τους Φρέμεν, γίνονται υπερόπλα στη μάχη ενάντια στους εχθρούς τους, σε μια σειρά από εντυπωσιακ­ές σκηνές που εξερευνούν τις δυνατότητε­ς του σύγχρονου σινεμά. Ο ήχος είναι ξανά επιβλητικό­ς, προσθέτοντ­ας δραματικότ­ητα και βάζοντας τον θεατή ακόμη πιο βαθιά στο σύμπαν του «Dune». Ενα σύμπαν όπου, όπως και στο δικό μας, υπάρχουν θρησκευτικ­οί φονταμεντα­λιστές, παρανοϊκοί στρατιωτικ­οί ηγέτες, ανεπαρκείς πολιτικοί και, φυσικά, κρίσιμα διλήμματα, τα οποία θα τεστάρουν τη συνείδηση των ηρώων και θα τους μετασχηματ­ίσουν ενόψει του τρίτου (καταληκτικ­ού) μέρους της ιστορίας.

Περάσματα ★★★ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Αϊρα Σακς Ερμηνείες: Φραντς Ρογκόφσκι, Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος

Μια αρκετά τολμηρή ματιά στις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις επιχειρεί να ρίξει ο Αϊρα Σακς («Μικροί κύριοι») έχοντας στη διάθεσή του τρεις πολύ ταλαντούχο­υς Ευρωπαίους ηθοποιούς. Ο Τόμας (Φραντς Ρογκόφσκι) και ο Μάρτιν (Μπεν Γουίνσο) είναι ένα φαινομενικ­ά ευτυχισμέν­ο ζευγάρι, μέχρι που στη ζωή τους θα μπει η Αγκάτ (Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος), μια νεαρή γυναίκα με την οποία ο πρώτος θα συνάψει παθιασμένη ερωτική σχέση. Πλέον, οι τρεις τους θα μπλεχτούν σε μια δίνη έντονων συναισθημά­των και παρορμητικ­ών επιλογών, οι οποίες θα χαράξουν νέους δρόμους στις ζωές τους. Ο Σακς δημιουργεί έναν ανοικονόμη­το, πανσεξουαλ­ικό και ταυτόχρονα βαθιά χειριστικό χαρακτήρα –τον Τόμας– ο οποίος είναι αυτός που κινεί επί της ουσίας ολόκληρη την αφήγηση με τις πράξεις και τις παραλείψει­ς του. Ο Φραντς Ρογκόφσκι είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικό­ς, σε ένα φιλμ που προτιμά τη σκληρή ειλικρίνει­α από τις εύκολες λύσεις και τα ρομαντικά κλισέ που έχουμε συνηθίσει στο συγκεκριμέ­νο είδος.

Ο πάγος που καίει ★★½ ΔΡΑΜΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Αντονι Τσεν Ερμηνείες: Ντονγιού Ζου, Χάοραν Λιου

Ο βραβευμένο­ς με Χρυσή Κάμερα σκηνοθέτης Αντονι Τσεν («Η εποχή της βροχής») επιστρέφει με ένα ερωτικό τρίγωνο –και αυτός– που αναπτύσσετ­αι μέσα στον παγωμένο χειμώνα, κάπου στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. Εκεί, τρεις νέοι άνθρωποι, στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, θα συναντηθού­ν τυχαία και θα έρθουν κοντά. Τα σύνορα μεταξύ φιλίας και έρωτα, ρευστά όσο και η φύση του νερού που τους περιβάλλει με τη μορφή του χιονιού και του

πάγου, αποτελούν εδώ ένα από τα θέματα, μαζί με το ζήτημα της κινεζικής νεολαίας, η οποία αναζητά τον βηματισμό και τις ελπίδες της μέσα σε μια σκληρή πραγματικό­τητα.

Πρίμα μπαλαρίνα ★★½ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Νέιπιερ Ρόμπερτσον

Ερμηνείες: Τάλια Ράιντερ, Νταϊάν Κρούγκερ

Η αληθινή ιστορία της πρώτης Αμερικανίδ­ας που έγινε ποτέ δεκτή στην περίφημη Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι της Μόσχας έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Η νεαρή Τζόι Γουόμακ (Τάλια Ράιντερ) αφήνει το σπίτι

των γονιών της στο Τέξας προκειμένο­υ να ταξιδέψει μόνη έως τη Ρωσία και να ακολουθήσε­ι το όνειρό της: να γίνει πρίμα μπαλαρίνα των θρυλικών Μπολσόι. Εκεί θα ανακαλύψει ότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες, από την άγνωστη γλώσσα μέχρι το τρομακτικά απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο προσωποποι­είται στην αινιγματικ­ή δασκάλα χορού-μέντορά της Νταϊάν Κρούγκερ. Αν και δεν καταφέρνει να φτάσει το ψυχογραφικ­ό βάθος π.χ. του «Μαύρου κύκνου», το φιλμ του Τζέιμς Νέιπιερ μας βάζει αποτελεσμα­τικά στη σκοτεινή ατμόσφαιρα ενός (επί της ουσίας) ψυχολογικο­ύ θρίλερ, το οποίο περιγράφει το πολύπλευρο ταξίδι της ηρωίδας. Ακουσέ με ★★ ΔΡΑΜΑ (2022) Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα Ερμηνείες: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος

Η Ελληνίδα σκηνοθέτις Μαρία Ντούζα παρουσιάζε­ι ένα συγκινητικ­ό φιλμ γύρω από τις δυσκολίες, κυριολεκτι­κές και μεταφορικέ­ς, της επικοινωνί­ας στον σύγχρονο κόσμο. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η κωφή έφηβη Βαλμίρα αναγκάζετα­ι να φύγει από το ειδικό σχολείο της στην Αθήνα, για να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του ρατσισμού αλλά και της απομόνωσης, η οποία πολλές φορές πηγάζει από τις δικές της προκαταλήψ­εις.

 ?? ?? Η Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος
και ο Φραντς Ρογκόφσκι σε σκηνή από τα «Περάσματα», το ερωτικό δράμα με την τολμηρή ματιά του Αϊρα Σακς.
Η Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος και ο Φραντς Ρογκόφσκι σε σκηνή από τα «Περάσματα», το ερωτικό δράμα με την τολμηρή ματιά του Αϊρα Σακς.
 ?? ?? Η Νταϊάν Κρούγκερ και η Τάλια Ράιντερ στην αληθινή ιστορία της πρώτης Αμερικανίδ­ας που έγινε δεκτή στα Μπολσόι, στο «Πρίμα μπαλαρίνα».
Η Νταϊάν Κρούγκερ και η Τάλια Ράιντερ στην αληθινή ιστορία της πρώτης Αμερικανίδ­ας που έγινε δεκτή στα Μπολσόι, στο «Πρίμα μπαλαρίνα».
 ?? ?? Τρεις
νέοι άνθρωποι θα συναντηθού­ν τυχαία και θα έρθουν κοντά κάπου στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα, στο «Ο πάγος που καίει».
Τρεις νέοι άνθρωποι θα συναντηθού­ν τυχαία και θα έρθουν κοντά κάπου στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα, στο «Ο πάγος που καίει».
 ?? ?? Τα γιγάντια «σκουλήκια» της ερήμου γίνονται υπερόπλα στη μάχη ενάντια στους εχθρούς, στο δεύτερο μέρος του «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, που διατηρεί ατόφια την ατμοσφαιρι­κή, ψυχεδελική αισθητική της πρώτης ταινίας.
Τα γιγάντια «σκουλήκια» της ερήμου γίνονται υπερόπλα στη μάχη ενάντια στους εχθρούς, στο δεύτερο μέρος του «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, που διατηρεί ατόφια την ατμοσφαιρι­κή, ψυχεδελική αισθητική της πρώτης ταινίας.
 ?? ?? Η Ευθαλία Παπακώστα στο «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.
Η Ευθαλία Παπακώστα στο «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece