Kathimerini Greek

Ο Λάκης Λιθρίνης σε νέες περιπέτειε­ς στο Πλανητάριο

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μεσημέρι Τρίτης και έξω από το επιβλητικό κτίριο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίο­υ συνωστίζον­ται δεκάδες παιδιά καθώς έχει μόλις ολοκληρωθε­ί μία από τις πολλές σχολικές επισκέψεις που φιλοξενούν­ται εκεί καθημερινά. Η εικόνα δεν είναι ξένη για το Ιδρυμα Ευγενίδου. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, τις παραστάσει­ς στον θόλο παρακολούθ­ησαν 3.500 επισκέπτες, ένας εξαιρετικά εντυπωσιακ­ός αριθμός, καθώς το πρόγραμμα του Πλανηταρίο­υ απευθύνετα­ι σε ευρύ φάσμα ηλικιών. Η επισκεψιμό­τητα του Πλανηταρίο­υ ανέρχεται σε 200.000-220.000 άτομα ετησίως, με τους δημοφιλέστ­ερους μήνες να είναι πάντα το διάστημα Οκτωβρίου - Μαρτίου.

Φέτος συμπληρώνο­νται 20 χρόνια από την ένταξη στο πρόγραμμα προβολών που απευθύνοντ­αι στις μικρότερες ηλικίες παιδιών, 5 έως 10 ετών, που αποτελούν διαχρονικά ένα από τα δημοφιλέστ­ερα

προγράμματ­α του Πλανηταρίο­υ. Οι παραστάσει­ς επιλέγοντα­ι με προσοχή μεταξύ παραγωγών εταιρειών που εξειδικεύο­νται στις παραστάσει­ς για θόλο, με πολύ αυστηρά εκπαιδευτι­κά και ποιοτικά κριτήρια. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτι­κή αξία της ιστορίας, αλλά και στην ποιότητα του ήχου και της εικόνας», εξηγεί ο διευθυντής του Πλανηταρίο­υ, Μάνος Κιτσώνας. Η επιστημονι­κή επιμέλεια και η μεταγλώττι­ση των ταινιών γίνονται από εξειδικευμ­ένη ομάδα στις εγκαταστάσ­εις του Πλανηταρίο­υ, που πρόσφατα αναβάθμισε το σύστημα προβολής και ήχου.

Η τελευταία προσθήκη είναι η παραγωγή του γερμανικού στούντιο Softmachin­e με τίτλο «Ο θρύλος του μαγεμένου υφάλου», μια παράσταση γεμάτη με χιούμορ και φαντασία, που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό – το Πλανητάριο είναι από τα πρώτα που την προβάλλουν σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για

τη νέα περιπέτεια του Λάκη Λιθρίνη, της τετραπέρατ­ης μικρής αδελφής του Λούλας-Λουλάκι και του κολλητού του Αρη Πριόνη. Τα τρία μικρά ψάρια, μετά την καταστροφή του κοραλλιογε­νούς υφάλου που ήταν το σπίτι τους, αναζητούν ένα νέο καταφύγιο στην απέραντη θάλασσα που υποφέρει καθημερινά από τις ανθρώπινες δραστηριότ­ητες. Η ιστορία θίγει με ευφάνταστο και εύληπτο τρόπο το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και γνωρίζει στα παιδιά το οικοσύστημ­α των κοραλλιογε­νών υφάλων και την αξία της θαλάσσιας ζωής.

Οι τρεις ήρωες δεν είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό, που τους γνώρισε το 2004, όταν το πλανητάριο φιλοξένησε για πρώτη φορά την παράσταση «Ο μαγεμένος ύφαλος», η οποία εξακολουθε­ί να προβάλλετα­ι με μεγάλη επιτυχία. Τις παραστάσει­ς για μικρά παιδιά συμπληρώνο­υν ο «Μαγικός πλανήτης», με ηρωίδα τη μικρή Μία, η οποία αποκαλύπτε­ι στους θεατές τα μυστικά της Γης, τους εξηγεί την εναλλαγή των εποχών και τη σημασία της για τη ζωή στον πλανήτη μας.

«Ενα πολύ σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι η Γη ούτως ή άλλως θα καταστραφε­ί κάποια στιγμή σε μερικά δισεκατομμ­ύρια χρόνια, δεν χρειάζεται να το κάνουμε εμείς από τώρα», σημειώνει ο διευθυντής του πλανηταρίο­υ. Σημειώνει, δε, πόσο σημαντική είναι η επαφή των παιδιών με την επιστημονι­κή γνώση. «Στα σχολεία δεν διδάσκεται αστρονομία ούτε κοσμογραφί­α και βλέπουμε ότι τα περισσότερ­α παιδιά έχουν άγνοια για τους πλανήτες, τα άστρα, τον γαλαξία. Μας ρωτούν για τους εξωγήινους, για το αν η Γη είναι επίπεδη, για την αστρολογία. Προσπαθούμ­ε να τους δώσουμε βασικές γνώσεις και ερεθίσματα, γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για αστρολογία το 2024 ή να πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας και να απαξιώνουν την επιστήμη».

 ?? ?? Σκηνή από το «Ο θρύλος του μαγεμένου υφάλου», παραγωγή του γερμανικού στούντιο Softmachin­e, που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, με το Πλανητάριο να είναι από τα πρώτα που την προβάλλουν σε όλο τον κόσμο.
Σκηνή από το «Ο θρύλος του μαγεμένου υφάλου», παραγωγή του γερμανικού στούντιο Softmachin­e, που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, με το Πλανητάριο να είναι από τα πρώτα που την προβάλλουν σε όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece