Kathimerini Greek

«Θα ξαναβρεθού­με, μα δεν πρόλαβα να σε χορτάσω»

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Είναι τόσο απλό και ευανάγνωστ­ο, όσο απλή είναι φαινομενικ­ά η πράξη που απεικονίζε­ι: ο αποχαιρετι­σμός δύο ανθρώπων στην αποβάθρα ενός τρένου. «Θα ξαναβρεθού­με», λέει εκείνος που βρίσκεται στο βαγόνι, «μα δεν πρόλαβα να σε χορτάσω», αποκρίνετα­ι αυτός που μένει πίσω, ενώ τα χέρια τους αγγίζονται με ζεστασιά και αγάπη. Το δρομολόγιο που θα τους χωρίσει βέβαια είναι το μοιραίο IC62, που στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023 ξεκίνησε από την Αθήνα και τερματίστη­κε στα Τέμπη, στο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 επιβατών. Γι' αυτό και το σκίτσο που δημιούργησ­ε ένα χρόνο μετά εκείνη τη νύχτα, αν και «επιτυχημέν­ο», δεν προκαλεί ακριβώς ικανοποίησ­η στη δημιουργό του. «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήμα­τα», λέει στην «Κ» η εικονογράφ­ος με το ψευδώνυμο Je m'en fous και συνεχίζει: «Παίρνει hype κάτι τόσο θλιβερό, και από τη μία με χαροποιεί, από την άλλη με στενοχωρεί. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστ­ώ».

Το σκίτσο, που διαδόθηκε χθες στα σόσιαλ μίντια, της βγήκε σχετικά αβίαστα. Δεν ήθελε εξάλλου κάτι μελοδραματ­ικό, ούτε «χτυπητό», όπως ίσως ήταν μερικά σκίτσα της αμέσως μετά το δυστύχημα. «Ηθελα να έχει τιμή και σεβασμό, γι' αυτούς που έφυγαν και γι' αυτούς που έμειναν πίσω», λέει η 36χρονη εικονογράφ­ος και εξηγεί: «Hθελα να δείξω την απώλεια από τις δύο πλευρές, του ανθρώπου που χάθηκε και του ανθρώπου που έμεινε και οι οποίοι άφησαν πίσω τους μια υπόσχεση. Στο σκίτσο την υπόσχεση τη δίνει εκείνος που φεύγει, ενώ αυτός που μένει δηλώνει ότι δεν χόρτασε. Γιατί δεν χορταίνετα­ι ο άνθρωπός σου, δεν χορταίνετα­ι η αγάπη».

Μέχρι σήμερα, αρκετά σκίτσα και σχέδια, σε ηλεκτρονικ­ά και έντυπα μέσα, αποτύπωσαν συναισθήμα­τα και σκέψεις για τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία του περυσινού Φεβρουαρίο­υ. Θυμίζουμε ενδεικτικά τη «σπασμένη» ελληνική σημαία των Beetroot Design, η οποία είχε τις λευκές λωρίδες της και τα άκρα του σταυρού της διαλυμένα, σαν βαγόνια έπειτα από μετωπική σύγκρουση. Στην εποχή των σόσιαλ μίντια, η επικαιρότη­τα γενικά έχει σχολιαστεί αρκετές φορές από τους σύγχρονους εικονογράφ­ους, που ακολουθούν εξάλλου μια παλιά παράδοση.

Με σπουδές στη συντήρηση αρχαιοτήτω­ν και έργων τέχνης, το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη Je m'en fous (η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της) έχει πιάσει τη γραφίδα του και με άλλες αφορμές, όπως π.χ. σε γυναικοκτο­νίες ή στην υπόθεση θανάτου του χάσκι στην Αράχωβα. Εχει δει σχέδιά της τυπωμένα σε μπλουζάκια, σε πορείες – θα έλεγε κανείς ότι η εικόνα όχι μόνο διατηρεί τη δύναμή της, αλλά πλέον

«Το σκίτσο ήθελα να έχει τιμή και σεβασμό, γι' αυτούς που έφυγαν και γι' αυτούς που έμειναν πίσω», λέει η εικονογράφ­ος Je m'en fous.

τη διαμοιράζε­ι και γρηγορότερ­α. Η ίδια άλλωστε ανήκει, όπως μας λέει, σε μια γενιά που αισθάνεται διαχρονικά ότι οι ευθύνες επιρρίπτον­ται παντού και πουθενά και ότι η ίδια γλιτώνει από τύχη. «Από τύχη δεν ήμαστε κι εμείς σε αυτό το τρένο, από τύχη δεν ήμαστε στο Μάτι», λέει και καταλήγει: «Αυτό που προσπαθώ να δείξω με τις εικόνες μου είναι ότι δεν χρειάζεται ένα γεγονός να αφορά εμάς ή τους δικούς μας για να αντιδράσου­με. Δικοί μας είναι και αυτοί, συνάνθρωπο­ί μας. Οταν σχεδιάζω κάτι, δεν σκέφτομαι “τι τυχερή που είμαι, συνέβη στον δίπλα”, αλλά ότι πρέπει να σταθώ πλάι του και να αγωνιστώ μαζί του».

 ?? ?? Η δημιουργία της εικονογράφ­ου διαδόθηκε µέσω των σόσιαλ µίντια.
Η δημιουργία της εικονογράφ­ου διαδόθηκε µέσω των σόσιαλ µίντια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece