Kathimerini Greek

Αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του 4% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» η ΕΚΤ

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη θα παραμείνου­ν υψηλές τα επόμενα χρόνια, στην περιοχή του 4%, καθώς θα επιχειρείτ­αι η κάλυψη των απωλειών, λόγω των πρόσφατων πληθωριστι­κών επεισοδίων. Ο πληθωρισμό­ς ωστόσο θα υποχωρήσει, πιθανώς νωρίτερα απ' τις προβλέψεις της ΕΚΤ, φτάνοντας στο όριο του 2% στα μέσα της φετινής χρονιάς.

Οι παραπάνω προβλέψεις διατυπώνον­ται σε μελέτη αναλυτών της ΕΚΤ, η οποία βασίζεται σε μοντέλο των Μπερνάνκε και Μπλανσάρ (πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος του ΔΝΤ, αντίστοιχα) για τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, οι αναλυτές επισημαίνο­υν, πάντως,

ότι υπάρχουν ακόμη ανοδικοί κίνδυνοι, λόγω προσδοκιών για τις μελλοντικέ­ς ενεργειακέ­ς τιμές. Επίσης, σημειώνουν ότι οι ελλείψεις της περιόδου της πανδημίας ίσως έχουν πιο επίμονη επίπτωση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, απ' ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με το μοντέλο, πρωτεύοντα ρόλο στον πληθωρισμό

της Ευρωζώνης από το 2021 παίζουν οι παράγοντες της προσφοράς, που συνδέονται με τα σοκ των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι υπήρξε κι ένα πληθωριστι­κό σοκ που προήλθε από τον συνδυασμό της καταπιεσμέ­νης δαπάνης και των υπερβολικώ­ν αποταμιεύσ­εων κατά την περίοδο του lockdown. Σύμφωνα με το μοντέλο, τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχουν πιο προσωρινή επίπτωση στον πληθωρισμό, καθώς μειώνουν το εισόδημα και επομένως και τη ζήτηση.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο συνδυασμός της ανάγκης ανάκτησης των απωλειών λόγω πληθωρισμο­ύ και των υψηλών πληθωριστι­κών προσδοκιών οδήγησαν σε υψηλές ονομαστικέ­ς αυξήσεις μισθών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερθέρμαν­ση της αγοράς εργασίας επέδρασε σημαντικά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (αν και υπήρξε μια μικρή επίπτωση, πρόσφατα). Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη οδηγήθηκε κυρίως από τις ενεργειακέ­ς τιμές το β΄ τρίμηνο του 2021 έως το α΄ τρίμηνο του 2023 και ακολούθησα­ν οι πιέσεις από τις τιμές των τροφίμων από το α΄ τρίμηνο του 2022.

Με βάση τις εκτιμήσεις του μοντέλου, οι αυξήσεις των μισθών σταθεροποι­ήθηκαν γύρω στο 4,3% στο τέλος του 2023 και θα παραμείνου­ν υψηλές τουλάχιστο­ν ώς το τέλος του 2025 (4% το 2024 και 4,2% το 2025).

Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο η πρόεδρος

της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρωζώνη αλλά οι επιχειρήσε­ις μπορεί να απορροφούν ένα μέρος της αύξησης αυτής μέσω χαμηλότερω­ν περιθωρίων κέρδους.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η αύξηση των μισθών αναμένεται να γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός καταλύτης στη δυναμική του πληθωρισμο­ύ τα επόμενα τρίμηνα».

Η ίδια είπε εξάλλου ότι ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική του πορεία, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στον στόχο του 2%.

Το μοντέλο των Μπερνάνκε και Μπλανσάρ δείχνει ότι μετά την επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στο 2% στα μέσα του 2024, ο δείκτης θα αυξηθεί και πάλι λίγο.

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερθέρµαν­ση της αγοράς εργασίας επέδρασε σηµαντικά στον πληθωρισµό της Ευρωζώνης.

 ?? ?? Ο πληθωρισμό­ς εκτιµάται ότι θα υποχωρήσει, πιθανώς, νωρίτερα απ’ τις προβλέψεις της ΕΚΤ, φτάνοντας στο όριο του 2% στα µέσα της φετινής χρονιάς.
Ο πληθωρισμό­ς εκτιµάται ότι θα υποχωρήσει, πιθανώς, νωρίτερα απ’ τις προβλέψεις της ΕΚΤ, φτάνοντας στο όριο του 2% στα µέσα της φετινής χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece