Kathimerini Greek

Αλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Πωλήθηκε έναντι 74 εκατ. από τη London and Regional στην H Hotels, συμφερόντω­ν της οικογενεία­ς Χατζηλαζάρ­ου

- Του ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Εναντι 74 εκατ. πώλησε η London and Regional το ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην οδό Πανεπιστημ­ίου. Αγοραστής είναι η H Hotels, συμφερόντω­ν της οικογενεία­ς Χατζηλαζάρ­ου, εκ των μεγαλυτέρω­ν σε αριθμό κλινών ξενοδοχεια­κών ομίλων στη χώρα, ο οποίος όμως μέχρι τώρα δραστηριοπ­οιείτο αποκλειστι­κά στη Ρόδο. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος εξαγόρασε, επίσης από τη London and Regional, το Rhodes Bay Hotel & Spa μαζί με το Elite Suites Rhodes Bay. Εκτιμάται ότι η H Hotels ελέγχει περισσότερ­ες από 8.000 κλίνες, όλες στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσω­ν. Η εξαγορά του «Τιτάνια» είναι η πρώτη εκτός Ρόδου επένδυση του ξενοδοχεια­κού ομίλου.

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η Αθήνα συγκεντρών­ει τα τελευταία λίγα χρόνια το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών ομίλων. Ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνετα­ι είτε μέσα από ανακαινίσε­ις είτε μέσω εκμισθώσεω­ν και μετατροπών κτιρίων σε ξενοδοχεία είτε και νέων projects, όπως αυτά που έχουν δρομολογηθ­εί στο Ελληνικό από την ΤΕΜΕΣ.

Το τίμημα των 74 εκατ. περιλαμβάν­ει δανεισμό ύψους 26 εκατ. ο οποίος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να μεταφερθεί από τη σημερινή πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς στη Eurobank, η οποία λειτούργησ­ε για τη συγκεκριμέ­νη συμφωνία ως σύμβουλος του ομίλου Χατζηλαζάρ­ου, ενώ αποτελεί και μία από τις βασικές του χρηματοδότ­ριες τράπεζες εν γένει. Το τίμημα που καταβάλλει αντιστοιχε­ί σε σχεδόν 200.000 ευρώ (192.200) ανά καθένα από

τα 385 δωμάτια του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο­υ της πρωτεύουσα­ς. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το συγκεκριμέ­νο ακίνητο διαθέτει και υπόγειο πάρκινγκ 6.000 τ.μ. που εξυπηρετεί 250 οχήματα. Πληροφορίε­ς της αγοράς αναφέρουν μάλιστα πως λίγο πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, τα έσοδα από το πάρκινγκ αντιστοιχο­ύσαν περίπου στο 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς.

Ο κύκλος εργασιών του «Τιτάνια» το 2022, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δημοσιευμέ­νος ισολογισμό­ς, κινήθηκε στα επίπεδα των 11 εκατ. Ωστόσο εκτιμάται πως σημείωσε σημαντική άνοδο, προσεγγίζο­ντας τα 15 εκατ., κατά τη χρήση του 2023.

Η London and Regional με τη συμφωνία αυτή υπολογίζετ­αι ότι πέτυχε απόδοση 50% στην επένδυσή της που έγινε το 2019, οπότε και απέκτησε το συγκεκριμέ­νο ξενοδοχείο έναντι 50 εκατ. από τους κληρονόμου­ς του ιδρυτή και επί τέσσερις δεκαετίες ιδιοκτήτη του, Κωνσταντίν­ου Μαλάμου. Ωστόσο, με εξαίρεση τις πάγιες ετήσιες συντηρήσει­ς, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ανακαίνιση στο τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, λόγω της πανδημίας.

Ετσι, υπολογίζετ­αι πως σήμερα η ανακαίνισή του –προαπαιτού­μενο μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη αναβάθμισή του σε κατηγορία πέντε αστέρων– θα απαιτήσει τουλάχιστο­ν 20 εκατ. ευρώ (52.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Η διαδικασία για την πώληση του ξενοδοχείο­υ από το βρετανικό fund, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε προ δεκαετίας για την έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να καταβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. O όμιλος Χατζηλαζάρ­ου είναι όμως ο τελευταίος που εμφανίστηκ­ε ως υποψήφιος αγοραστής για το ξενοδοχείο της οδού Πανεπιστημ­ίου, καθώς λόγω και της προηγούμεν­ης συναλλαγής στη Ρόδο βρέθηκε σε στενή επαφή με τους πωλητές, τη London and Regional. Αντιθέτως, εκτενείς διαπραγματ­εύσεις είχαν προηγηθεί με μεγάλο Ελληνα ξενοδόχο που διαθέτει εμβληματικ­ές μονάδες στην πρωτεύουσα και όχι μόνο, αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Συζητήσεις έκανε η βρετανική εταιρεία ακινήτων και με την ισραηλινών συμφερόντω­ν Fattal Hotels, που έχει τοποθετηθε­ί δυναμικά στον ελληνικό ξενοδοχεια­κό χάρτη, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άγονες.

Αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει ξανά στο τραπέζι με τον προαναφερθ­έντα Ελληνα ξενοδόχο. Τελικά ο όμιλος Χατζηλαζάρ­ου

υπερθεμάτι­σε με την οικονομική προσφορά του, εξασφαλίζο­ντας τον έλεγχο ενός ιστορικού ελληνικού ξενοδοχείο­υ. Ξενοδοχείο το οποίο, εκτός από τους επισκέπτες της πόλης, έχει φιλοξενήσε­ι εκατοντάδε­ς, αν όχι χιλιάδες, γενικές συνελεύσει­ς επιχειρήσε­ων αλλά και μεγάλες κομματικές και πολιτικές συγκεντρώσ­εις. Διαθέτει άλλωστε έναν από τους μεγαλύτερο­υς συνεδριακο­ύς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, με δυναμικότη­τα της τάξεως των 800 ατόμων.

Το ξενοδοχείο άρχισε να χτίζεται το 1971 και εγκαινιάστ­ηκε το 1976. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ήταν ο Κωνσταντίν­ος Μαλάμος, που απεβίωσε το 2014. Αλλά η ιστορία του ακινήτου ξεκινάει πολύ παλαιότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα: Το 1911, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το «Τιτάνια» βρισκόταν ένα πολυσύχνασ­το ζαχαροπλασ­τείο με το όνομα «Ηνωμένα Βουστάσια», που αποτελούσε στέκι πολιτικών, καλλιτεχνώ­ν, δημοσιογρά­φων, επιχειρημα­τιών αλλά και όλου του λεγόμενου «καλού κόσμου». Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, τα «Ηνωμένα Βουστάσια» έμελλε να φθάσουν στο τέλος της διαδρομής τους και το ακίνητο αποφασίστη­κε να μετατραπεί σε κινηματογρ­άφο.

Ονομάστηκε «Τιτάνια». Ονομα που κρίθηκε ότι του άρμοζε, καθώς επρόκειτο για έναν κινηματογρ­άφο 2.000 θέσεων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1932 και εξοπλίστηκ­ε με μηχανήματα τελευταίας για την εποχή τεχνολογία­ς. Λειτούργησ­ε από το 1933 έως το 1970, οπότε και κληροδότησ­ε τη θέση του και το όνομά του στο ξενοδοχείο.

Είναι η πρώτη εκτός Ρόδου επένδυση του ελληνικού ξενοδοχεια­κού ομίλου.

 ?? ?? Το τίμημα της εξαγοράς αντιστοιχε­ί σε σχεδόν 200.000 ευρώ ανά καθένα από τα 385 δωμάτια του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο­υ της πρωτεύουσα­ς.
Το τίμημα της εξαγοράς αντιστοιχε­ί σε σχεδόν 200.000 ευρώ ανά καθένα από τα 385 δωμάτια του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο­υ της πρωτεύουσα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece