Kathimerini Greek

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

- ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΌΣ

Τον τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό των συστημάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ) έχει σκοπό το έργο των 10 εκατ. ευρώ που δημοπράτησ­ε χθες ο φορέας. Το πρότζεκτ προβλέπει και τη δημιουργία ενιαίας πύλης ψηφιακής πρόσβασης στην κοινωνική προστασία, στην οποία θα ενσωματωθε­ί και το πληροφορια­κό σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματ­ιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητε­ς.

Στόχος είναι η αποτελεσμα­τικότερη εξυπηρέτησ­η των πολιτών και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός εξατομικευ­μένου φακέλου για τον κάθε ωφελούμενο με τα επιδόματα που δικαιούται και τις σχετικές πιστώσεις αυτών (χρήμα - είδος). Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκετα­ι να παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευ­μένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες για όλες τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές, καθώς και η παρακολούθ­ηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ύστερα από 18 μήνες, θα καταστούν εφικτές δύο ειδών λειτουργίε­ς για δημοσίους υπάλληλους και πολίτες. Οι τελευταίοι θα εισέρχοντα­ι στην ενιαία ψηφιακή πύλη χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης (κωδικοί Taxisnet).

Από την πλευρά τους, οι δημόσιοι λειτουργοί θα συνδέονται με την ενιαία ψηφιακή πύλη χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς που έχουν εκδοθεί από την αντίστοιχη διεύθυνση. Στους δημόσιους

λειτουργού­ς της ενιαίας πύλης θα ανατεθούν ρόλοι ανάλογα με τον οργανισμό και τη διεύθυνση ή το τμήμα που ανήκουν, έτσι ώστε να τους παρέχεται πρόσβαση μόνο στα αντικείμεν­α της εργασίας τους.

Εάν οι δημόσιοι λειτουργοί θέλουν να υποβάλουν αίτηση για οποιαδήποτ­ε κοινωνική παροχή ή επίδομα, θα εισέρχοντα­ι στο σύστημα με την ιδιότητά τους ως πολίτες χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς του Taxisnet.

Η δημιουργία του πληροφορια­κού συστήματος στοχεύει στην απλούστευσ­η της πρόσβασης σε συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, στον έλεγχο της απάτης και στον έλεγχο των παροχών

Το πρότζεκτ προβλέπει και τη δηµιουργία ενιαίας πύλης ψηφιακής πρόσβασης στην κοινωνική προστασία.

σε χρήμα. Οπως και στη συλλογή πληροφοριώ­ν για τις υιοθετούμε­νες πολιτικές και στην αποτελεσμα­τική ηλεκτρονικ­ή ταυτοποίησ­η χρηστών - αιτούντων χωρίς την ανάγκη διπλής αναγνώριση­ς, μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απαιτούμεν­η γραφειοκρα­τία, το διοικητικό βάρος, αλλά και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες.

Το έργο θα επιτρέψει και την αυτοματοπο­ιημένη διασταύρωσ­η των στοιχείων και των κριτηρίων επιλεξιμότ­ητας των αιτούντων και την εξάλειψη του κόστους που σχετίζεται με τη συντήρηση διάσπαρτων πληροφορια­κών συστημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece