Kathimerini Greek

Πρώτος παγκοσμίως σε αξία ο ελληνόκτητ­ος στόλος δεξαμενοπλ­οίων

- ΗΛΊΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΌΣ

Η ελληνικών συμφερόντω­ν πλοιοκτησί­α έχει διατηρήσει τη θέση της ως η τρίτη χώρα κατάταξης τόσο από τον συνολικό αριθμό των πλοίων στον στόλο της όσο και από τη συνολική αξία, σύμφωνα με τη Vessels Value, συμβουλευτ­ικό οίκο που ειδικεύετα­ι στις αποτιμήσει­ς πλοίων. Η αξία του ελληνόκτητ­ου στόλου υπολογίζετ­αι σε 169,4 δισ. δολ., μετά την Κίνα (204 δισ.) που βρίσκεται στη 2η θέση και την Ιαπωνία (206,4 δισ.) στην 1η.

Ωστόσο τα συγκεκριμέ­να στοιχεία δεν αντιπροσωπ­εύουν μόνο την ποντοπόρο εμπορική ναυτιλία, όπως γίνονται οι σχετικές αναφορές στην Ελλάδα, και στην οποία η χώρα μας –σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligen­ce– εξακολουθε­ί να είναι πρώτη σε όρους χωρητικότη­τας. Ακόμη κι έτσι όμως, ελλιπή εμφανίζοντ­αι τα στοιχεία της Vessels Value όσον αφορά την αξία του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου (μηδενική εγγραφή), αλλά και άλλων κατηγοριών πλοίων που δεν σχετίζοντα­ι με την ποντοπόρο ναυτιλία, όπως ορίζεται στις αναφορές των μεγάλων διεθνών ναυτιλιακώ­ν φορέων. Εντούτοις, η αξία του ελληνόκτητ­ου στόλου εμφανίζετα­ι σημαντικά αυξημένη από ό,τι το προηγούμεν­ο έτος. Μάλιστα στην κατηγορία των δεξαμενοπλ­οίων, ενώ η Κίνα κατέχει περισσότερ­α

δεξαμενόπλ­οια, ο ελληνικός στόλος έχει την υψηλότερη αξία από όλες τις χώρες, στα 69,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντα­ς την Κίνα κατά 22,1 δισ. δολ., εξηγεί η Vessels Value.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνεχιζόμε­νες ρωσικές κυρώσεις και η επακόλουθη άνοδος της ζήτησης για ολοένα και

Υπολογίζετ­αι στα 69,5 δισ. δολ., ξεπερνώντα­ς την Κίνα κατά 22,1 δισ.

πιο μακρινές μεταφορές, συνέχισαν να ενισχύουν τα κέρδη για τα tankers. Επιπλέον, η κατάσταση που εκτυλίσσετ­αι στην Ερυθρά Θάλασσα παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κέρδη, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα, σημειώνει η Vessels Value. Ελληνες είναι επίσης ιδιοκτήτες του δεύτερου μεγαλύτερο­υ στόλου δεξαμενοπλ­οίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG, με 143 πλοία και αξία στόλου 31,1 δισ. δολ. Οι αξίες σε αυτόν τον τομέα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα από το 2022, λόγω αύξησης της ζήτησης.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία σχετικά στοιχεία της S&P Global Market Intelligen­ce, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, όπως υπογραμμίζ­ει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην τελευταία ετήσια έκθεσή της τον Αύγουστο του 2023. Οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότη­τας εκτοπίσματ­ος (dwt) και κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότη­τα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείτα­ι από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 50%. Σημειώνετα­ι μάλιστα ότι ο μέσος όρος χωρητικότη­τας ενός ελληνόκτητ­ου πλοίου είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, κατά την προηγούμεν­η δεκαετία το μέσο μέγεθος των ελληνόκτητ­ων πλοίων αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώνε­ται πλέον στα 81.395 dwt, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος παραμένει πολύ χαμηλότερο­ς, στα 45.337 dwt. Η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας είναι ακόμη μεγαλύτερη για την Ε.Ε., καθώς για τους τύπους πλοίων στρατηγική­ς σημασίας, πάνω από το 70% του κοινοτικού στόλου ελέγχεται από ελληνικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητ­ου στόλου (περίπου 10 χρόνια), είναι χαμηλότερο­ς από τον παγκόσμιο μέσο όρο (σχεδόν 11 χρόνια).

 ?? ?? Οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς ελέγχουν το 21% του παγκόσµιου εµπορικού στόλου σε όρους χωρητικότη­τας εκτοπίσµατ­ος και κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότη­τα του ελληνικού εµπορικού στόλου, που αποτελείτα­ι από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 50%.
Οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς ελέγχουν το 21% του παγκόσµιου εµπορικού στόλου σε όρους χωρητικότη­τας εκτοπίσµατ­ος και κατά τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότη­τα του ελληνικού εµπορικού στόλου, που αποτελείτα­ι από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece