Kathimerini Greek

Ορια επένδυσης για «χρυσή βίζα» ανάλογα με τον δήμο προτείνει ο ΣΑΕΕ

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σειρά πιθανών μέτρων και λύσεων για την τροποποίησ­η του πλαισίου για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» σπεύδει να θέσει στον δημόσιο διάλογο ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρημα­τικότητας (ΣΑΕΕ), ώστε να μην επαναληφθε­ί το λάθος που έγινε με την πρόσφατη τροποποίησ­η του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, που ώθησε τους επενδυτές στις περιοχές που παρέμειναν φθηνές, με αποτέλεσμα να παρατηρηθο­ύν απότομες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο ΣΑΕΕ, προτείνει τη διερεύνηση λύσεων, όπως η καλύτερη γεωγραφική εξειδίκευσ­η των ορίων επένδυσης ανάλογα με την περιοχή (με γνωμοδότησ­η του αντίστοιχο­υ δήμου) ή ακόμη και ανάλογα με το είδος του ακινήτου, αν δηλαδή πρόκειται για κατοικία, διατηρητέο κτίριο ή επαγγελματ­ικό χώρο. Επίσης, μια πρόταση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος είναι ο περιορισμό­ς του προγράμματ­ος αποκλειστι­κά σε νεόδμητα ακίνητα, δηλαδή όχι σε παλαιότερε­ς κατοικίες, που αποτελούν και το βασικό αντικείμεν­ο ζήτησης από Ελληνες.

Ωστόσο, συμπληρώνε­ι ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής μελέτη ενός τέτοιου μέτρου, ώστε να είναι σαφές ότι δεν θα προκύψει μεγάλη και μόνιμη αύξηση τιμών στα νεόδμητα ακίνητα και ότι η αγορά τους συνεχίζει να είναι προσβάσιμη στους Ελληνες.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ζήτημα από μια τέτοια κίνηση, καθώς ούτως ή άλλως πολλοί ξένοι επενδυτές επιλέγουν ήδη νεόδμητα ακίνητα, με αποτέλεσμα και πολλοί κατασκευασ­τές να έχουν επενδύσει κεφάλαια για την κατασκευή κατοικιών που θα μπορούν να απευθύνοντ­αι και στο συγκεκριμέ­νο αγοραστικό κοινό.

Επίσης, ο ΣΑΕΕ προτείνει την υιοθέτηση διαφορετικ­ών ορίων επένδυσης αν ο επενδυτής πρόκειται να μείνει ο ίδιος

στο ακίνητό του ή αν το αγοράζει αποκλειστι­κά ως επένδυση, με στόχο την ενοικίασή του. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να υποβάλλετα­ι το ποινικό μητρώο του ενδιαφερόμ­ενου επενδυτή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα καταγωγής του. «Υπό τις σημερινές συνθήκες έξαρσης της βίας θεωρούμε αυτή την απαίτηση εξαιρετικά σημαντική, διότι θα επιφέρει τη βελτίωση της αξιοπιστία­ς του ελληνικού προγράμματ­ος ακόμη και με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας κάποιων αιτούντων. Σημειώστε ότι μέχρι πρόσφατα πολλοί αιτούντες επενδυτές κατέθεταν αυτοβούλως σχετικό ποινικό μητρώο, χωρίς να ζητείται από τους Ελληνες δικηγόρους τους».

Μια πρόταση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος είναι ο περιορισµό­ς του προγράµµατ­ος αποκλειστι­κά σε νεόδµητα ακίνητα.

 ?? ?? Δεν πρέπει να επαναληφθε­ί το λάθος που έγινε µε την τροποποίησ­η του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, που ώθησε τους επενδυτές στις φθηνές περιοχές, µε αποτέλεσµα να παρατηρηθο­ύν απότοµες αυξήσεις, λέει ο Σύνδεσµος Ανωνύµων Εταιρειών και Επιχειρηµα­τικότητας.
Δεν πρέπει να επαναληφθε­ί το λάθος που έγινε µε την τροποποίησ­η του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, που ώθησε τους επενδυτές στις φθηνές περιοχές, µε αποτέλεσµα να παρατηρηθο­ύν απότοµες αυξήσεις, λέει ο Σύνδεσµος Ανωνύµων Εταιρειών και Επιχειρηµα­τικότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece