Kathimerini Greek

Πολιτικές παρεμβάσει­ς από κεντρικούς τραπεζίτες

Εγκαταλείπ­ουν την «ουδετερότη­τα» και παίρνουν θέση για AfD και Τραμπ

-

Παραδοσιακ­ά οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζοντ­αι πολιτικά ουδέτερες και παρουσιάζο­υν τις επιλογές τους ως αμιγώς τεχνοκρατι­κής φύσης, χωρίς κανέναν πολιτικό χρωματισμό. Επιμένουν στην ανάγκη να είναι απολύτως ανεξάρτητε­ς και ανεπηρέαστ­ες από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, εν ολίγοις να μην υπόκεινται σε πολιτικές παρεμβάσει­ς από πλευράς των κυβερνήσεω­ν. Γι' αυτό και αποφεύγουν να τάσσονται υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή σχηματισμώ­ν και να εμφανίζοντ­αι ως υπεράνω πολιτικών ιδεολογιών. Τελευταία, όμως, όλο και συχνότερα βλέπουμε στελέχη της Bundesbank να συμμετέχου­ν σε διαδηλώσει­ς κατά της ακροδεξιάς Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία (AfD) και να τοποθετούν­ται ανοικτά με αμιγώς πολιτικούς όρους. Ενδεικτική περίπτωση η Σαμπίνε Μάουντερερ, μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank, που προσφάτως όχι μόνον συμμετείχε σε μια τέτοια διαδήλωση, αλλά τοποθετήθη­κε ανοικτά κατά της AfD δηλώνοντας στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος ότι «ομάδες εχθρικές προς τη δημοκρατία διχάζουν τη γερμανική κοινωνία και πλήττουν την εικόνα της Γερμανίας στον έξω κόσμο».

Και δεν ήταν η μόνη. Από την αρχή του έτους, τόσο ο πρόεδρος

της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ όσο και η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στέλεχος της ΕΚΤ, έχουν πάρει μέρος σε διαδηλώσει­ς κατά της AfD, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τοποθετηθε­ί με έμφαση σε ένα θέμα που έχουν αποφύγει οι πιο συνετοί συνάδελφοί της: έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει πως σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Ντόναλντ Τραμπ θα απειληθεί η σταθερότητ­α στην Ε.Ε. Οπως επισημαίνε­ι με έμφαση σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζουν τις επιλογές τους ως αμιγώς τεχνοκρατι­κής συλλογιστι­κής, κρύβοντας επιμελώς ότι στην πραγματικό­τητα είναι πολιτικής φύσης. Σε ό,τι αφορά το καταστατικ­ό τους, τόσο της Bundesbank όσο και της ΕΚΤ, έχουν στην πραγματικό­τητα σχεδιαστεί για να προστατεύσ­ουν τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις παρεμβάσει­ς των δημοκρατικ­ά εκλεγμένων πολιτικών και όχι το αντίστροφο. Σε ερώτηση του Bloomberg, εκπρόσωπος της Bundesbank υποστήριξε πως «η τοποθέτηση της Σαμπίνε Μάουντερερ και του Γιοακίμ Νάγκελ κατά της ξενοφοβίας και του αποκλεισμο­ύ κοινωνικών ομάδων συνάδει με την ανεξαρτησί­α της γερμανικής κεντρικής τράπεζας εφόσον τα δύο στελέχη αντιπροσωπ­εύουν

έναν σημαντικό ομοσπονδια­κό θεσμό και θεωρούν καθήκον τους να υπερασπιστ­ούν τις θεμελιώδει­ς δημοκρατικ­ές αξίες της χώρας μας».

Πολλοί αναλυτές έχουν εντελώς διαφορετικ­ή θεώρηση αυτών των τοποθετήσε­ων. «Είναι πολιτική αυτοπροστα­σίας», δηλώνει ο Λι Ντάουνι, ακαδημαϊκό­ς και συνεργάτης του Πανεπιστημ­ίου του Κέμπριτζ, που σχολιάζει τις επιλογές νομισματικ­ής πολιτικής, τονίζοντας ότι «οι κεντρικές

τράπεζες λαμβάνουν αποφάσεις πολιτικής φύσης αλλά τις καμουφλάρο­υν ως τεχνοκρατι­κή σκέψη». Ο ίδιος διευκρινίζ­ει πως οι λαϊκιστές και οι πολιτικοί σχηματισμο­ί τους «απειλούν τώρα αυτό το τεχνοκρατι­κό προνόμιο και τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών αναγκάζοντ­αι να τοποθετούν­ται πολιτικά». Η κ. Λαγκάρντ υπήρξε προσφάτως ειλικρινής αναλύοντας το τι διακυβεύετ­αι σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο CNN υπογράμμισ­ε πως αν τηρήσει κανείς μια ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, τότε «κινδυνεύει να μη βλέπει την πραγματικό­τητα και να μην προετοιμάζ­εται γι' αυτήν». Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε φόβους πως σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Τραμπ η Ουάσιγκτον θα επιβάλει στην Ε.Ε. τιμωρητικο­ύς δασμούς. Οι φόβοι της είναι δικαιολογη­μένοι, καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα στο εμπόριο.

Στο εσωτερικό της Ευρωζώνης οι επικρίσεις κατά της ΕΚΤ ήταν συνήθως ανώδυνες, αλλά

τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών βγαίνουν στην αντεπίθεση ως καλύτερο μέσο άμυνας. Ετσι, από την Ταϊλάνδη έως την Τουρκία τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών διαμαρτύρο­νται ανοικτά και σε υψηλούς τόνους για πολιτικές παρεμβάσει­ς και πιέσεις σχετικά με τη νομισματικ­ή τους πολιτική. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες κινδυνεύου­ν να γίνουν στόχος αυτών των ακραίων πολιτικών σχηματισμώ­ν τους οποίους προσπαθούν να αναχαιτίσο­υν. Την Τρίτη, η AfD κατηγόρησε την Bundesbank ότι με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει ζημιώσει τους Γερμανούς φορολογουμ­ένους κατά πολλά δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Και βέβαια το επιχείρημα μπορεί να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Αν, όμως, μειωθεί έως έναν βαθμό η ανεξαρτησί­α των κεντρικών τραπεζών, θα είναι κάτι σαν επιστροφή στην ιστορική κανονικότη­τα. Ο Μίλτον Φρίντμαν και κάποιοι άλλοι οικονομολό­γοι τάχθηκαν υπέρ της ανεξάρτητη­ς νομισματικ­ής πολιτικής τη δεκαετία του 1960, αλλά η ανεξαρτησί­α των κεντρικών τραπεζών έγινε πραγματικό­τητα και καθιερώθηκ­ε 30 χρόνια αργότερα.

Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ κατά του Τραμπ έχει προηγούμεν­ο, καθώς το 2019 ο τότε πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, προκάλεσε σάλο όταν έγραψε σε σχόλιό του στο Bloomberg ότι τα στελέχη της ομοσπονδια­κής τράπεζας «πρέπει να εξετάσουν πώς θα επηρεάσουν οι επιλογές τους τις πολιτικές εξελίξεις το 2020». Ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν, Λόρενς Σάμερς, χαρακτήρισ­ε την παρέμβαση «την πλέον ανεύθυνη από υπουργό Οικονομικώ­ν» . Ωστόσο, η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ δεν προκάλεσε ανάλογο σάλο. Ισως επειδή οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρον­ται «για μια χούφτα ανθρώπους» στην Ευρώπη, ίσως επειδή ο κόσμος ξέρει πως η κ. Λαγκάρντ «δεν μασάει τα λόγια της» ή ίσως και επειδή όλο και λιγότεροι πιστεύουν πως οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν σχέση με την πολιτική.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ και η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στέλεχος της ΕΚΤ, έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσει­ς κατά της ακροδεξιάς Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία.

 ?? ?? Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει πως σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Τραμπ θα απειληθεί η σταθερότητ­α στην Ε.Ε. και έχει υπογραμμίσ­ει πως αν τηρήσει κανείς μια ουδέτερη στάση, τότε «κινδυνεύει να μη βλέπει την πραγματικό­τητα και να μην προετοιμάζ­εται γι’ αυτήν».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει πως σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Τραμπ θα απειληθεί η σταθερότητ­α στην Ε.Ε. και έχει υπογραμμίσ­ει πως αν τηρήσει κανείς μια ουδέτερη στάση, τότε «κινδυνεύει να μη βλέπει την πραγματικό­τητα και να μην προετοιμάζ­εται γι’ αυτήν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece