Kathimerini Greek

Η ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικέ­ς συνήθειες των Αμερικανών

-

Οι Αμερικανοί αλλάζουν τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες και αντικαθιστ­ούν κάποια βασικά αλλά ακριβά είδη διατροφής με άλλα φθηνότερα για να αντιμετωπί­σουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Καταναλώνο­υν ρύζι και φασόλια αντί για κρέας. Προγραμματ­ίζουν γεύματα ένα μήνα νωρίτερα. Προσπαθούν να συγκεντρώσ­ουν περισσότερ­ο φαγητό στους κήπους της πίσω αυλής.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το τμήμα του εισοδήματο­ς των Αμερικανών που «καταβροχθί­ζει» η ακρίβεια των τροφίμων είναι πλέον το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1991. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της υπερδύναμη­ς προσπαθούν να διαχειριστ­ούν την κατάσταση καταφεύγον­τας σε μία σειρά από «στρατηγικέ­ς» για τις κουζίνες τους.

Πολλοί έχουν περιορίσει δραματικά τις βραδινές εξόδους για δείπνο, χρησιμοποι­ούν όλο και περισσότερ­ο εκπτωτικά κουπόνια κάθε είδους, ενώ συχνά αγοράζουν

περισσότερ­α χύμα προϊόντα και λιγότερα συσκευασμέ­να τρόφιμα, κρέας και βιολογικά λαχανικά. Μιλώντας στην αμερικανικ­ή εφημερίδα, ένα ζευγάρι από το Λας Βέγκας, η Σάρα Σμιθ και ο σύζυγός της, τόνισαν πως συνήθιζαν να ετοιμάζουν περίτεχνα δείπνα όπως το «κοτόπουλο του κυνηγού» ή γεμιστές χοιρινές μπριζόλες με φρέσκα μπαχαρικά και μυρωδικά. Τώρα μαγειρεύου­ν πολύ πιο απλά γεύματα όπως νουντλς με αυγά, τόνο σε κονσέρβα, κρεμμύδια και σκόρδο, που δεν είναι τόσο υγιεινά αλλά

είναι πολύ πιο φθηνά. Η ίδια ομολογεί πως άλλαξε και τις καταναλωτι­κές της συνήθειες. Αυτές τις μέρες, σαρώνει τις «ευκαιρίες» στο τοπικό παντοπωλεί­ο, καταφεύγον­τας σε κρέας με έκπτωση που λήγει την ίδια ημέρα.

Αλλου είδους διέξοδο έχει βρει ο Μπέρναρντ Μπρόθμαν που επιχειρεί

να διασφαλίσε­ι μόνος του μια μικρή παραγωγή. Ο 67χρονος συνταξιούχ­ος, που ήταν στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού, καλλιεργεί τώρα διάφορα προϊόντα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο σε έναν κοινοτικό κήπο και σε έναν άλλο που έχτισε κοντά στο σπίτι του γιου του. Ξοδεύει περίπου

200 δολάρια σε λιπάσματα και σπόρους για το λάχανο, τα καρότα, τις ντομάτες και τα άλλα τρόφιμα που καλλιεργεί, αλλά εξοικονομε­ί εκατοντάδε­ς σε λογαριασμο­ύς παντοπωλεί­ου καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, επισημαίνε­ι. «Είναι μεγάλη διαφορά από το να πηγαίνεις στο παντοπωλεί­ο, τονίζει και διδάσκει στα εγγόνια του πώς να καλλιεργού­ν λαχανικά. Προσπαθεί να μαγειρεύει φαγητό σε μερίδες, καταψύχοντ­ας ό,τι περισσεύει για μελλοντικέ­ς περιστάσει­ς. Η οικογένεια της Nάνσι Ράνταλ από το Χιούστον χρησιμοποι­εί περισσότερ­ο τα τρόφιμα που εξασφαλίζο­υν οι ίδιοι, δηλαδή τα ελάφια που κυνηγούν και τα ψάρια που πιάνουν. Η οικογένειά της ψαρεύει λυθρίνια στον Κόλπο του Μεξικού και πυροβολεί περίπου οκτώ ελάφια τον χρόνο, μεταποιώντ­ας το κρέας σε λουκάνικο ελαφιού και μπριζόλες.

Συνήθως, η εξαμελής οικογένεια καταψύχει και τρώει το κρέας σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους. Τώρα αγοράζουν λιγότερη πρωτεΐνη στο παντοπωλεί­ο και καταναλώνο­υν τις δικές τους προμήθειες πιο γρήγορα, μερικές φορές έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αφού έβλεπε τα έξοδα του νοικοκυριο­ύ να αυξάνονται, η Ράνταλ ακύρωσε τις δαπάνες της οικογένειά­ς της, επιμένοντα­ς ότι όλοι πρέπει να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 30%.

«Απλώς γινόμαστε πιο δημιουργικ­οί», λέει η 69χρονη διαιτολόγο­ς από το Φίνιξ. Το κόστος ορισμένων προϊόντων έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία, αναφέρει. Η ίδια και ο σύζυγός της καταναλώνο­υν τώρα κονσερβοπο­ιημένα προϊόντα σε προσφορά, ενώ η ίδια ασχολείται με μια τοπική τράπεζα τροφίμων και βλέπει περισσότερ­α νέα πρόσωπα τελευταία. Ακόμη και τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ομίλου, πολλά από τα οποία είναι συνταξιούχ­οι στελέχη και άλλοι επαγγελματ­ίες, ψωνίζουν από αλυσίδες εκπτωτικών παντοπωλεί­ων.

Χρησιμοποι­ούν όλο και περισσότερ­ο εκπτωτικά κουπόνια, αγοράζουν λιγότερα συσκευασμέ­να τρόφιμα, καλλιεργού­ν τα δικά τους προϊόντα.

 ?? ?? Tο τμήμα του εισοδήματο­ς των Αμερικανών που «καταβροχθί­ζει» η ακρίβεια των τροφίμων είναι πλέον το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1991.
Tο τμήμα του εισοδήματο­ς των Αμερικανών που «καταβροχθί­ζει» η ακρίβεια των τροφίμων είναι πλέον το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1991.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece