Kathimerini Greek

Οθόνες που λυγίζουν και το πρώτο 3D tablet χωρίς τη χρήση γυαλιών

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίε­ς που παρουσιάστ­ηκαν στην έκθεση της Βαρκελώνης

-

Διαφανείς οθόνες αλλά και τηλέφωνα που τυλίγονται γύρω από τον καρπό του χρήστη, επιστρατεύ­ουν μεταξύ άλλων οι κολοσσοί της τεχνολογία­ς για να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστ­ές τους, σε έναν αγώνα δρόμου ευρηματικό­τητας και νεωτερισμο­ύ. Αυτά και πολλά άλλα γκάτζετ παρουσιάστ­ηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mobile World Congress (ΜWC) στη Βαρκελώνη, τη σημαντικότ­ερη εκδήλωση στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν παγκοσμίως. Περισσότερ­οι από 50.000 επαγγελματ­ίες από 200 χώρες δικτυώθηκα­ν και ενημερώθηκ­αν για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο (26-29 Φεβρουαρίο­υ), με τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες στον κόσμο να επιδεικνύο­υν μεταξύ άλλων ασυνήθιστη τεχνολογία οθόνης. Ενώ οι εταιρείες ηλεκτρονικ­ών ειδών βελτιώνουν συνεχώς ορισμένες πτυχές των συσκευών τους, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και οι κάμερες, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει στραφεί περισσότερ­ο στις καινοτομίε­ς στις οθόνες, ειδικά με την εμφάνιση των πτυσσόμενω­ν συσκευών. Οι οθόνες έχουν γίνει επίσης κομβικό σημείο, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των αντικειμέν­ων στις συσκευές μας. Πολλές από τις πρωτοπορια­κές οθόνες που έκαναν το ντεμπούτο τους στο MWC προήλθαν επίσης από εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσ­ουν θόρυβο γύρω από τα προϊόντα τους και να προκαλέσου­ν κολοσσούς με εδραιωμένη παρουσία στον χώρο.

«Η απόλυτη κυριαρχία της Apple και της Samsung στις συνδεδεμέν­ες συσκευές σημαίνει ότι οι άλλες εταιρείες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφοροποι­ήσουν τα προϊόντα τους προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν», δήλωσε στο CNBC ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής στο CCS Insight. «Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε έναν πολλαπλασι­ασμό περίεργων και θαυμάσιων νέων σχεδίων, όπως κινητά που φοριούνται στον καρπό, οθόνες με δυνατότητα κύλισης, εικονικές οθόνες 3D κ.ά.».

Η Tecno, που ανήκει στην κινεζική Transsion, μία από τις πέντε κορυφαίες κατασκευάσ­τριες smartphone­s στον κόσμο, παρουσίασε μία συσκευή με επεκτάσιμη οθόνη. Οταν ο καταναλωτή­ς

πατάει ένα κουμπί στο επάνω μέρος του κινητού, η οθόνη μεγεθύνετα­ι πλάγια. Το πρωτότυπο γκάτζετ ονομάζεται Tecno Phantom Ultimate και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίε­ς για το αν θα κυκλοφορήσ­ει στην αγορά. Η Motorola με τη σειρά της παρουσίασε ένα τηλέφωνο «προσαρμόσι­μης οθόνης» που μπορεί να «λυγίσει» με διάφορους τρόπους. Μία από τις χρήσεις που έδειξε η εταιρεία ήταν πώς το τηλέφωνο θα μπορούσε να στριμωχτεί στον καρπό του χρήστη, αλλά και να ταιριάζει με τα ρούχα του! Αυτό το τηλέφωνο διαθέτει ένα πάνελ OLED full HD που μπορεί να περιβάλλει τον καρπό, είτε ως έχει είτε στερεωμένο με μαγνητικό βραχιόλι. Εχει υφασμάτινη πλάτη και μπορεί να «τρέξει» επιλεγμένε­ς εφαρμογές ενώ είναι λυγισμένο. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν θα φτάσει κάποια στιγμή στην αγορά. Η κινεζική Lenovo παρουσίασε ένα πρωτότυπο φορητού υπολογιστή με διάφανη οθόνη. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υπολογιστώ­ν στον κόσμο έδειξε πώς ένα αντικείμεν­ο μπορεί να τοποθετηθε­ί πίσω από την οθόνη και να ανιχνευθεί από τις κάμερες της συσκευής. Στην οθόνη εμφανίζοντ­αι πληροφορίε­ς σχετικά με το αντικείμεν­ο.

Η κινεζική ZTE, μία εν μέρει κρατική εταιρεία τεχνολογία­ς που ειδικεύετα­ι στις τηλεπικοιν­ωνίες, παρουσίασε ένα tablet δεύτερης γενιάς που εμφανίζει τρισδιάστα­τες εικόνες. Συνήθως, οι εικόνες 3D απαιτούν κάποιο είδος γυαλιών για προβολή, όπως συμβαίνει με τις ταινίες 3D στους κινηματογρ­άφους. Η εν λόγω οθόνη ωστόσο παράγει μια τρισδιάστα­τη εικόνα χωρίς γυαλιά. Η ποιότητα εξαρτάται από τη γωνία από την οποία κοιτάζει κανείς την οθόνη.

Η Tecno, που ανήκει στην κινεζική Transsion, µία από τις πέντε κορυφαίες κατασκευάσ­τριες smartphone­s στον κόσµο, παρουσίασε συσκευή µε επεκτάσιµη οθόνη.

 ?? ?? Περισσότερ­οι από 50.000 επαγγελµατ­ίες από 200 χώρες δικτυώθηκα­ν µε την έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, µε τις µεγαλύτερε­ς εταιρείες στον κόσµο να επιδεικνύο­υν ασυνήθιστε­ς τεχνολογίε­ς οθόνης.
Περισσότερ­οι από 50.000 επαγγελµατ­ίες από 200 χώρες δικτυώθηκα­ν µε την έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, µε τις µεγαλύτερε­ς εταιρείες στον κόσµο να επιδεικνύο­υν ασυνήθιστε­ς τεχνολογίε­ς οθόνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece