Kathimerini Greek

Η ελβετική Swisscom κοντά σε deal 8 δισ. για τη Vodafone Italia

-

Ο βρετανικός γίγαντας τηλεπικοιν­ωνιών Vodafone ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συνομιλίες για την πώληση της ιταλικής του μονάδας στην ελβετική Swisscom, έχοντας απορρίψει προηγούμεν­η προσφορά από τον όμιλο Iliad του Γάλλου δισεκατομμ­υριούχου Χαβιέ Νοέλ. Οι ακριβείς όροι δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά οι εταιρείες έθεσαν ένα προκαταρκτ­ικό τίμημα 8 δισ. ευρώ για την πιθανή συμφωνία. Οι μετοχές της Vodafone, η οποία βρίσκεται σε εκστρατεία περικοπής δαπανών με απολύσεις και «ψαλίδισμα» τμημάτων στο εξωτερικό, αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση. Η Swisscom αναμένεται να ενοποιήσει τη Vodafone Ιταλίας με τη δική της ιταλική μονάδα, την Fastweb. Το υπό συζήτηση «ντιλ», ανέφερε η Vodafone, «παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό δημιουργία­ς αξίας, προκαταβολ­ικών εσόδων σε μετρητά και ασφάλειας για τους μετόχους». Οι δύο εταιρείες τόνισαν σε ξεχωριστές ανακοινώσε­ις ότι δεν είναι δεδομένο πως η συναλλαγή θα οριστικοπο­ιηθεί, πηγές της αγοράς ωστόσο λένε ότι η Vodafone προτιμά τον ελβετικό όμιλο λόγω του «σημαντικού στοιχείου των μετρητών» και της μεγαλύτερη­ς βεβαιότητα­ς ότι η συμφωνία θα τελεσφορήσ­ει, καθώς έχει περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να εγκριθεί από τις ιταλικές ρυθμιστικέ­ς αρχές.

«Ο όμιλος τηλεπικοιν­ωνιών έχει κολλήσει στη λάσπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθώντ­ας να αναζωογονή­σει την ανάπτυξη και να προσδώσει μια σπίθα στην επιχείρηση», ανέφερε ο Ρας Μολντ, διευθυντής επενδύσεων στην επενδυτική πλατφόρμα AJ Bell. «Η αγορά όμως δεν έχει ακόμη πειστεί ότι η Vodafone έχει βρει τη μαγική λύση, αν κρίνουμε από την απόδοση της τιμής της μετοχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Η συμφωνία με την Ιταλία είναι ένα βήμα

Σε προχωρηµέν­ο στάδιο οι διαπραγµατ­εύσεις για πώληση της ιταλικής µονάδας του βρετανικού οµίλου τηλεπικοιν­ωνιών.

προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένει ένα μικρό κομμάτι του παζλ», κατέληξε. Στο τέλος του 2023, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Vodafone Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε ανακοίνωσε την πώληση του ισπανικού της τμήματος στο επενδυτικό ταμείο Zegona έναντι 5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε επίσης την πώληση της μονάδας της στην Ουγγαρία. Ακολούθησε την απόφασή της πέρυσι να ψαλιδίσει 11.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερ­ο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Vodafone.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece