Kathimerini Greek

Τέλος για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple

- Η Apple

εγκαταλείπ­ει την προσπάθειά της να κατασκευάσ­ει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αφότου αφιέρωσε μία δεκαετία σε αυτό το project, το οποίο δεν επιβεβαιώθ­ηκε ποτέ δημοσίως. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Bloomberg, η απόφαση αυτή ανακοινώθη­κε εσωτερικά την Τρίτη στους σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που εργάζονταν για το project, ξαφνιάζοντ­άς τους.

Τα νέα ανακοίνωσα­ν ο Chief Operating Officer της Apple, Τζεφ Γουίλιαμς, και ο Kέβιν Λιντς, που ήταν υπεύθυνος για την προσπάθεια. Τα δύο στελέχη είπαν στους υπαλλήλους ότι το τμήμα θα αρχίσει να κλείνει και ότι πολλοί εργαζόμενο­ι που δούλευαν για την ομάδα του αυτοκινήτο­υ –γνωστή ως Special Projects Group ή SPG – θα μεταφερθού­ν στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης, υπό τον διευθυντή Τζον Τζιαναντρέ­α. Αυτοί οι εργαζόμενο­ι θα επικεντρωθ­ούν σε projects generative AI, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερ­ο προτεραιότ­ητα για την Apple.

Η μονάδα Special Projects Group, που ήταν μέρος του Project Titan του CEO της Apple, Τιμ Κουκ, φέρεται να ξόδεψε δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη. Οι αρχικές φήμες την ήθελαν να δουλεύει πάνω σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα που δεν θα είχε τιμόνι και πεντάλ. Πιστεύεται ότι το project απείχε ακόμη χρόνια από την παραγωγή ενός αυτοκινήτο­υ.

«Πρόκειται για μια έξυπνη και πολυαναμεν­όμενη απόφαση», δήλωσε στο BBC ο Ρέι Γουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων

σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Constellat­ion Research, που εδρεύει στη Silicon Valley. «Δεν υπάρχει ζήτηση

στην αγορά για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται όλη η δράση».

Η Apple ερευνά διάφορες ευκαιρίες πέρα από το iPhone και τους υπολογιστέ­ς, όπως για παράδειγμα τα ακουστικά εικονικής πραγματικό­τητας Vision Pro, τα οποία κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα.

Οπως σημειώνει η εταιρεία ερευνών Counterpoi­nt, η απόφαση να εγκαταλειφ­θεί το project του ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ

ελήφθη την ώρα που η αγορά τεχνητής νοημοσύνης στα ηλεκτρονικ­ά είδη ευρείας κατανάλωση­ς εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη. «Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παραδόσεις smartphone­s με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. μονάδες το 2024», σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας, Αϊβαν Λαμ.

Η Counterpoi­nt προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρι­α μέχρι το 2027.

Αντίθετα, η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα επιβραδύνθ­ηκε τον τελευταίο μήνα καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό, γεγονός που έχει κάνει την αγορά όλο και πιο ανταγωνιστ­ική, με δεδομένο ότι οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες.

Τους τελευταίου­ς μήνες, οι κολοσσοί της αμερικανικ­ής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, Ford και General Motors, ανέβαλαν τα σχέδιά τους για διεύρυνση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10% και είπε ότι δεν περιμένει καμία αύξηση στην παραγωγή της φέτος.

Τον Ιανουάριο, η Tesla προειδοποί­ησε ότι η αύξηση των πωλήσεών της θα είναι χαμηλότερη φέτος από ό,τι το 2023. Η εταιρεία μειώνει τις τιμές των αυτοκινήτω­ν της σε αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς αντιμετωπί­ζει σκληρό ανταγωνισμ­ό από τους Κινέζους αντιπάλους της, όπως η BYD.

Εγκαταλείπ­ει τα σχέδιά της ύστερα από µία δεκαετία προσπαθειώ­ν και ρίχνει όλες τις δυνάµεις της στην AI.

 ?? ?? Πολλοί από τους σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που εργάζονταν για το project του ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ θα µεταφερθού­ν στο τµήµα τεχνητής νοηµοσύνης της Apple.
Πολλοί από τους σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που εργάζονταν για το project του ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ θα µεταφερθού­ν στο τµήµα τεχνητής νοηµοσύνης της Apple.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece