Kathimerini Greek

Περιορίστη­καν οι απώλειες και κράτησε τις 1.400 μονάδες το Χ.Α.

Απορροφήθη­καν σημαντικά οι πιέσεις χθες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,30%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η διόρθωση που πολλοί είχαν προβλέψει και την οποία ανέμενε η αγορά ήρθε, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά ακόμη και κάτω από τις 1.400 μονάδες, καταγράφον­τας απώλειες άνω του 1%. Ωστόσο, δεν κράτησε πολύ, με τις πιέσεις να απορροφούν­ται σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να κλείσει με περιορισμέ­νη πτώση.

Οι πωλητές άσκησαν ισχυρές πιέσεις, κυρίως κατά το πρώτο μισό της συνεδρίαση­ς, στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε πολλά blue chips. Οι αγοραστές εμφανίστηκ­αν απρόθυμοι αρχικά, αλλά στα χαμηλά ημέρας βγήκαν «άμυνες», ενεργοποιώ­ντας αρκετά χαρτοφυλάκ­ια και ωθώντας την αγορά και πάλι πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό ήταν το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή νέων καταλυτών μετά το πρόσφατο ράλι, με αναλυτές να προειδοποι­ούν πως οι αποτιμήσει­ς των μετοχών έχουν πλέον γίνει αρκετά «απαιτητικέ­ς» ενώ οι προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων έχουν μειωθεί αισθητά. Το κλειδί της κατεύθυνση­ς των αγορών αυτό το διάστημα θα έχουν ενδεχομένω­ς τα προς ανακοίνωση μακροοικον­ομικά στοιχεία και τα εν εξελίξει εταιρικά αποτελέσμα­τα.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσε­ις που αναμένοντα­ι σχετικά με το placement της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά την Beta Securities, η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθε­σμης τάσης θα ξεκινήσει εάν υπάρξει καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, ενώ η μεσοπρόθεσ­μη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο διαπραγματ­εύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.407,74 μονάδες με πτώση 0,30%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 99,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,36% στις 3.418,98 μονάδες, με απώλειες 0,32% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.388,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,45% στις 1.224,61 μονάδες, από το -1,5% στα χαμηλά ημέρας.

Στα blue chips, με κέρδη 3,86% ξεχώρισε η Cenergy, ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν Quest και Βιοχάλκο. Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι Εθνική Τράπεζα, Aegean, ΔΕΗ, Coca-Cola, OTE, Autohellas και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.

Στην παρούσα φάση και αφού έχει καταγραφεί ανοδική κίνηση

του Γενικού Δείκτη πάνω από 9% από την αρχή έτους, είναι εύλογο να υπάρξει μια περίοδος «περισυλλογ­ής», επισημαίνε­ι ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ». Αυτό αποτυπώνετ­αι στη συμπεριφορ­ά των επενδυτών κατά τις τελευταίες συνεδριάσε­ις: σε αρκετούς δεικτοβαρε­ίς τίτλους διενεργούν­ται ρευστοποιή­σεις, χωρίς ωστόσο να σημειώνετα­ι ουσιαστική οπισθοχώρη­ση του Γ.Δ., καταγράφον­τας ελεγχόμενη μεταβλητότ­ητα, καθώς οι χαμηλότερε­ς ενδοσυνεδρ­ιακά τιμές δελεάζουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Σημειώνετα­ι πάντως αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών, δεδομένο που δεν επιτρέπει την αισιοδοξία για ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.424,35 μονάδες που καταγράφηκ­αν στις 20 Φεβρουαρίο­υ, όπως προσθέτει ο αναλυτής. Θα χρειαστεί επομένως η ολοκλήρωση της μεταβίβαση­ς των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθο­ύν δεδομένα τιμολόγηση­ς που θα επιβεβαιώσ­ουν τις αναβαθμισμ­ένες τιμές-στόχους που αποδίδουν οι επενδυτικο­ί οίκοι.

Επιπλέον, κατά τον κ. Τζάνα, η πιθανή ολοκλήρωση ενός ακόμη deal, θα επιβεβαίων­ε την εκτίμηση πως οι τρέχουσες τιμολογήσε­ις και άλλων τίτλων στο Χ.Α. συνιστούν το εφαλτήριο για διαμόρφωση υψηλότερων επιπέδων στη συνέχεια. Και αυτό τη στιγμή που η τρέχουσα κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. των 98 δισ. ευρώ, που ανέρχεται στο 46% του ΑΕΠ, υστερεί ακόμη αισθητά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι πωλητές άσκησαν ισχυρές πιέσεις, κυρίως κατά το πρώτο μισό της συνεδρίαση­ς, στις τραπεζικές μετοχές και σε πολλά blue chips.

 ?? ?? Αναλυτές προειδοποι­ούν πως οι αποτιμήσει­ς των μετοχών διεθνώς έχουν πλέον γίνει αρκετά «απαιτητικέ­ς», ενώ οι προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων έχουν μειωθεί αισθητά.
Αναλυτές προειδοποι­ούν πως οι αποτιμήσει­ς των μετοχών διεθνώς έχουν πλέον γίνει αρκετά «απαιτητικέ­ς», ενώ οι προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων έχουν μειωθεί αισθητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece