Kathimerini Greek

Ανοδος στη Φρανκφούρτ­η κόντρα στο πτωτικό κλίμα

-

Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερ­α από τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χθες λόγω αποκαρδιωτ­ικών οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, ενώ από την πλευρά τους οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμης σημασίας στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (σήμερα) και στην Ευρωζώνη (αύριο), που δημοσιοποι­ούνται έως το τέλος της εβδομάδας. Σε αυτά θα αναζητήσου­ν πιθανόν ενδείξεις για το πώς θα κινηθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις πολιτικές των επιτοκίων τους. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης EURO 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 0,35%, προσεγγίζο­ντας τα χαμηλά επίπεδα εβδομάδας. Πάντως, στη Φρανκφούρτ­η ο γενικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,25% σε νέα επίπεδα ρεκόρ, χάρη στο ότι η τιμή της μετοχής της αεροναυπηγ­ικής εταιρείας Airbus είχε κέρδη 3,9%. Με άνοδο 0,08% έκλεισε χθες και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ με πτώση 0,27% έκλεισε στο Μιλάνο ο FTSE MIB και στο -0,45% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Στο Λονδίνο, στο -0,76% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE 100. Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, εκείνος ο οποίος είχε χθες στη Γηραιά Ηπειρο τη χειρότερη επίδοση ήταν των ακινήτων, με κάμψη της τάξεως του 1,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου. Το κλίμα για τους ομίλους του ήταν δυσμενές με αφορμή τα ελαττωμένα ετήσια κέρδη της κατασκευασ­τικής Taylor Wimpey, η οποία δήλωσε πως θα ανεγείρει λιγότερες κατοικίες το 2024. Η τιμή της μετοχής της βρετανικής εταιρείας χθες είχε απώλειες 4,8%, οι οποίες συνδυάστηκ­αν με τη δραστική πτώση της μετοχής τού επίσης βρετανικού ομίλου του κλάδου καταναλωτι­κών ειδών οικιακής

χρήσεως Reckitt. Ο τελευταίος υστέρησε ως προς τις προσδοκίες για τις καθαρές πωλήσεις το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Κι αυτό επηρέασε συνολικά τον κλάδο, του οποίου ο δείκτης υποχώρησε 1,2%, ενώ κατά 1,4% εξασθένησε ο δείκτης της τεχνολογία­ς. «Τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα έχουν επιδεινώσε­ι τις όποιες ανησυχίες για την εταιρική επίδοση και προσφέρουν μια δικαιολογί­α για να υιοθετήσου­ν οι επενδυτές μια πιο αμυντική στάση», παρατηρεί ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής μακροοικον­ομικής ανάλυσης στην Equiti Capital.

Ο –προτιμώμεν­ος από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ– δείκτης μέτρησης του πληθωρισμο­ύ, ήτοι ο δείκτης δομικών ατομικών δαπανών, δημοσιεύετ­αι σήμερα Πέμπτη, ενώ τα αντίστοιχα δεδομένα της Ευρωζώνης, αύριο Παρασκευή. «Εάν τα στοιχεία αυτά δείξουν αναθέρμανσ­η τιμών, τότε τα χρηματιστή­ρια θα εξασθενήσο­υν περαιτέρω, αλλά θα πρέπει η εξέλιξη αυτή να ερμηνευθεί λαμβάνοντα­ς υπόψη το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές», επισημαίνε­ι εν κατακλείδι ο κ. Κόουλ.

 ?? ?? Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,25% σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,25% σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece