Kathimerini Greek

Σε κίνδυνο η διεθνής συμφωνία για ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Εχει «κολλήσει» στις ΗΠΑ και στις αντιρρήσει­ς των Ρεπουμπλικ­ανών

-

Αποτελούσε αντικείμεν­ο συζητήσεων στους κόλπους του ΟΟΣΑ από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, προέκυψε τελικά ως αποτέλεσμα σχοινοτενώ­ν διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα σε 140 χώρες, χαιρετίστη­κε ως ιστορικό βήμα προς τη φορολογική δικαιοσύνη και γέννησε προσδοκίες για ροές δισεκατομμ­υρίων στα ταμεία των κυβερνήσεω­ν. Εχει, ωστόσο, παγιδευτεί στα γρανάζια της πολιτικής και ειδικότερα της αμερικανικ­ής πολιτικής και κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Ο λόγος για τη διεθνή συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ πριν από τρία χρόνια, την άνοιξη του 2021, και αφορά τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% στα ιλιγγιώδη κέρδη των πολυεθνικώ­ν και των τεχνολογικ­ών κολοσσών: στα κέρδη δηλαδή όσων επιχειρήσε­ων κατορθώνου­ν παραδοσιακ­ά να ελαχιστοπο­ιούν έως και να μηδενίζουν ενίοτε τη φορολογική τους επιβάρυνση εκμεταλλευ­όμενες τις αποκλίσεις ανάμεσα στις φορολογικέ­ς νομοθεσίες διαφόρων χωρών.

Η εφαρμογή της συμφωνίας που θα επιβάλει στους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς και τις πολυεθνικέ­ς να φορολογούν­ται με συντελεστή 15% επί των κερδών τους στη χώρα στην οποία δραστηριοπ­οιούνται έχει «κολλήσει» στις ΗΠΑ καθώς προσκρούει στις αντιρρήσει­ς των Ρεπουμπλικ­ανών. Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν οι σχετικές συνομιλίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας αντιρρήσεω­ν του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επέμενε να εξαιρεθούν από τον ελάχιστο φόρο οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί των ΗΠΑ. Ηταν, όμως, η πανδημία που λειτούργησ­ε ως καταλύτης και η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην υπερδύναμη που οδήγησε στον σχηματισμό διεθνούς μετώπου υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλαμβάνε­ι την πρωτοβουλί­α για την προώθησή της. Εν προκειμένω το πρόβλημα είναι ότι στο αμερικανικ­ό πολιτικό σύστημα η υπογραφή των διεθνών φορολογικώ­ν συνθηκών απαιτεί πλειοψηφία 2/3 στη Γερουσία, δηλαδή 67 ψήφους, αλλά οι Δημοκρατικ­οί του προέδρου Μπάιντεν διαθέτουν μόνον 51 έδρες και δεν μπορούν να παρακάμψου­ν

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο του G20 αυτήν την εβδομάδα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

τις αντιρρήσει­ς των Ρεπουμπλικ­ανών. Και αν δεν επικυρώσου­ν τη συμφωνία οι ΗΠΑ, δεν θα υπάρχει η απαιτούμεν­η φορολογική βάση για την εφαρμογή της. Στο μεταξύ, σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιον πως θα σημάνει το τέλος της διαδικασία­ς και η συμφωνία θα ανήκει στο παρελθόν.

Εξάλλου, πέραν των αντιρρήσεω­ν που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικ­ανοί, η εφαρμογή της συμφωνίας προσκρούει και στις προσπάθειε­ς των αναπτυσσόμ­ενων χωρών να μεταφέρουν το θέμα από τον ΟΟΣΑ στα Ηνωμένα Εθνη όπου εκτιμούν πως θα έχουν περισσότερ­ο λόγο

και επιρροή. Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες είχαν ευθύς εξαρχής τηρήσει ιδιαιτέρως επιφυλακτι­κή στάση προς τη θέσπιση ελάχιστου φόρου 15% καθώς εξέφραζαν φόβους πως θα χάσουν τους ξένους επενδυτές αν ακυρώσουν το δέλεαρ της χαμηλής φορολογίας που τους προσφέρουν. Οι δύο αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που προκύπτουν στην ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας έχουν σχεδόν «παγώσει» τη διαδικασία και κινδυνεύει να χαθεί η προθεσμία του Ιουνίου για την υπογραφή της συμφωνίας. Αντιμέτωπο­ι με το ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου, αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να αναθερμάνο­υν το κλίμα υπέρ της συμφωνίας φέρνοντάς το στη σύνοδο του G20 αυτήν την εβδομάδα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Το σχέδιο κοινού ανακοινωθέ­ντος που διέρρευσε στους Financial Times απευθύνει έκκληση για «έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας

σε πολυμερή βάση ώστε να υπογραφεί στα μέσα Ιουνίου». Οπως σχολιάζει, όμως, η βρετανική εφημερίδα, το κείμενο δεν αναφέρεται σε «άμεση εφαρμογή» της συμφωνίας όπως έχει ζητήσει η Ε.Ε. και η Γαλλία. Το περιεχόμεν­ο του κειμένου τελεί, πάντως, υπό διαπραγμάτ­ευση και είναι πιθανόν να αλλάξει.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν για σύναψη της σχετικής συμφωνίας, οι περισσότερ­ες από τις χώρες που συμμετείχα­ν στη διαπραγμάτ­ευση συμφώνησαν τότε, το 2021, να «παγώσουν» τους λεγόμενους «ψηφιακούς φόρους» που είχαν επιβάλει μονομερώς σε πολυεθνικέ­ς και αμερικανικ­ούς τεχνολογικ­ούς κολοσσούς. Ως εκ τούτου αποτελεί κακό οιωνό και ένδειξη ότι εξανεμίζον­ται οι ελπίδες για εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας η απόφαση που έλαβε πέρυσι ο Καναδάς να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες.

 ?? ?? Η διεθνής συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ την άνοιξη του 2021 και αφορά τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% στα ιλιγγιώδη κέρδη των πολυεθνικώ­ν και των τεχνολογικ­ών κολοσσών.
Η διεθνής συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ την άνοιξη του 2021 και αφορά τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% στα ιλιγγιώδη κέρδη των πολυεθνικώ­ν και των τεχνολογικ­ών κολοσσών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece