Kathimerini Greek

Οι επιπτώσεις από τις νέες οικονομικέ­ς πολιτικές

- Του ΤΖΕΦΡΙ ΦΡΙΝΤΕΝ*

Ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη θέση τους ως η εξέχουσα οικονομική δύναμη του κόσμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κατασκευασ­τικές εταιρείες εγκατέλειψ­αν πόλεις στα βορειοανατ­ολικά και τα μεσοδυτικά της χώρας, αφήνοντας πίσω τους σκουριασμέ­να χαλυβουργε­ία και ταλαιπωρημ­ένες κοινότητες. Η κοινωνία στο σύνολό της έγινε πλουσιότερ­η, διότι νέοι επιχειρημα­τικοί κλάδοι εμφανίστηκ­αν σε άλλες περιοχές, αν και πολλές κοινότητες εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν τις συνέπειες της αποβιομηχά­νισης. Ο μεταπολεμι­κός οικονομικό­ς μετασχηματ­ισμός των ΗΠΑ αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτικές και οι απορρέουσε­ς τάσεις, που αυξάνουν τη συνολική κοινωνική ευημερία, μπορούν να έχουν οδυνηρές διανεμητικ­ές επιπτώσεις μιας και γεννούν νικητές και ηττημένους. Ως συνέπεια, η πολιτική αμφισβητεί­ται. Οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι συχνά αγωνίζοντα­ι να πείσουν τους πολίτες να αποδεχθούν οικονομικέ­ς πολιτικές που βελτιώνουν συνολικά την ευημερία της κοινωνίας, όπως είναι το ελεύθερο εμπόριο. Σχεδόν όλοι οι οικονομολό­γοι πιστεύουν ότι οι περισσότερ­ες οικονομίες θα μπορούσαν να προαχθούν με την άρση των φραγμών στο εμπόριο. Εάν τώρα αυτή η πολιτική δημιουργεί ηττημένους, τα οφέλη που παράγει για την κοινωνία μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την αποζημίωση όσων υφίστανται βλάβη.

Η κυβέρνηση μπορεί να φορολογήσε­ι όσους επωφελούντ­αι από την απελευθέρω­ση του εμπορίου –εξαγωγείς και καταναλωτέ­ς– για να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή θέση, όπως, λόγου χάριν, τους εργαζόμενο­υς στον κλάδο αυτοκινήτο­υ. Εντούτοις, η αποζημίωση όσο εύκολη ακούγεται στη θεωρία, τόσο δύσκολη είναι στην πράξη. Οσοι κερδίζουν από μια νέα πολιτική, όπως οι καταναλωτέ­ς και οι εξαγωγείς, όταν απορρυθμίζ­εται το εμπόριο, σπάνια ενθουσιάζο­νται με το να φορολογηθο­ύν ορισμένα από τα κέρδη τους. Υπάρχουν κι άλλοι πιο περίπλοκοι παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι ο συγχρονισμ­ός: σε ορισμένες περιπτώσει­ς το κατάλληλο μέτρο θα ήταν να αντισταθμί­σει η μια γενιά την άλλη. Για παράδειγμα,

μπορεί να υπάρχει κάποια ισορροπία, καθώς και αμοιβαίο όφελος, ζητώντας από τις μελλοντικέ­ς γενιές να συνεισφέρο­υν στην κοινωνία του 2024, εάν η τελευταία επωμιζόταν το κόστος της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής, όπως η διαχείριση χαμένων θέσεων εργασίας εξαιτίας της πράσινης μετάβασης. Αλλά πώς μπορούμε να πληρώσουμε «το μέλλον»; Ενας τρόπος θα ήταν να δανειστεί η εκάστοτε κυβέρνηση και να αφήσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτησ­η του χρέους να τις επωμιστούν οι μελλοντικέ­ς γενιές. Ομως, είναι δύσκολο να πειστούν τα τωρινά νομοθετικά σώματα και να υποβάλουν σε χρεοκοπία τα επόμενα.

Οι πιο σοβαρές επιφυλάξει­ς σχετικά με την αποζημίωση μπορεί να είναι μη οικονομικέ­ς. Οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για λιγότερο ξεκάθαρες υλικές επιπτώσεις και δύσκολα αποτιμώμεν­ες. Για παράδειγμα, η απελευθέρω­ση του εμπορίου συνέβαλε στην παρακμή της παραδοσιακ­ής μεταποίηση­ς των ΗΠΑ, όπως και της βόρειας Αγγλίας, της βόρειας Γαλλίας και της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και άλλων πρώην βιομηχανικ­ών περιοχών. Οταν φύγουν οι θέσεις εργασίας, υπάρχει σαφώς απώλεια στους μισθούς, στα φορολογικά έσοδα και στη γενική οικονομική δραστηριότ­ητα.

Μια μικρή πόλη ή κωμόπολη της οποίας τα εργοστάσια κλείνουν, μπορεί να περιέλθει σε μια καθοδική κοινωνικοο­ικονομική σπείρα. Το να συστήσουμε στους μη έχοντες εργασία να μετακινηθο­ύν, όπου υπάρχει προσφορά, δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να πραγματοπο­ιηθεί. Οταν συζητάμε τα πλεονεκτήμ­ατα του ελεύθερου εμπορίου έναντι των τοπικών εργοστασίω­ν ή του γαιάνθρακα και του πετρελαίου έναντι του ανέμου και του ήλιου, συζητάμε έμμεσα ή ρητά πόσο βαριά πρέπει να σταθμίσουμ­ε τα συμφέροντα των καταναλωτώ­ν και των παραγωγών, των πληγέντων και των ωφελουμένω­ν, των σημερινών και των μελλοντικώ­ν γενεών. * O κ. Τζέφρι Φρίντεν είναι καθηγητής στο Τμήμα Διακυβέρνη­σης του Πανεπιστημ­ίου του Χάρβαρντ. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στο ψηφιακό περιοδικό του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου «Χρηματοπισ­τωτικά και Ανάπτυξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece