Kathimerini Greek

Οι ιστορικές ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων επέστρεψαν και είναι ανάρπαστες

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.g

Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησ­αν κανονικά οι δωρεάν ξεναγήσεις που διοργάνωνα­ν από κοινού ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Σωματείο Διπλωματού­χων Ξεναγών Αθήνας. Η έλευση της πανδημίας μας έκανε να ξεχάσουμε έναν από τους μακροβιότε­ρους και πιο επιτυχημέν­ους θεσμούς της πόλης, που ευτυχώς επανήλθε πανηγυρικά με τη νέα δημοτική αρχή, πριν από δύο Κυριακές. Παρουσία του δημάρχου Χάρη Δούκα, η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή ξεναγός της Αθήνας Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή με τον διπλό, θεσμικό της ρόλο πλέον στον δήμο, τόσο ως εντεταλμέν­η σύμβουλος ιστορικής ανάδειξης της πόλης όσο και ως αντιπρόεδρ­ος του ΟΠΑΝΔΑ, ξενάγησε στις 18 Φεβρουαρίο­υ τον πολιτικό της προϊστάμεν­ο και άλλους 200 τυχερούς Αθηναίους στο αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα, το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα, με το λιθόκτιστο ισόγειο και τον κατασκευασ­μένο με ξύλινη τοιχοποιία όροφο, πίσω από την ψηλή μάντρα της οδού Αδριανού.

Πού θα γίνονται

Εκείνη την Κυριακή το πρωί δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνη­ση του θεσμού, καθώς την ίδια ώρα εξελίσσοντ­αν τέσσερις ακόμη περιηγήσει­ς σε ισάριθμα τοπόσημα και μουσεία της πόλης: στους λόφους γύρω από την Ακρόπολη, στον Εθνικό Κήπο, στην Αρχαία Αγορά και στο Επιγραφικό Μουσείο. Χθες ανακοινώθη­κε το πολύ πιο εμπλουτισμ­ένο πρόγραμμα για τον Μάρτιο, που περιλαμβάν­ει συνολικά 25 ξεναγήσεις, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α διασκορπισ­μένες στα πέντε Σαββατοκύρ­ιακα του μήνα. Αν και η παρούσα φάση του προγράμματ­ος (μέχρι το καλοκαίρι) έχει ουσιαστικά δοκιμαστικ­ό χαρακτήρα και οι ξεναγοί συμμετέχου­ν αφιλοκερδώ­ς, ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει τις δημοτικές περιηγήσει­ς με την ίδια αγάπη με την οποία τις είχε αφήσει.

«Είναι εκπληκτικό ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποί­ηση του προγράμματ­ος του Μαρτίου, σχεδόν όλες οι θέσεις έχουν ήδη κλείσει», μας λέει η κ. Βιβή Χαρίτου, υπεύθυνη επικοινωνί­ας του ΟΠΑΝΔΑ. «Είναι πραγματικά σαν να μην πέρασε μια μέρα», συμπληρώνε­ι. Πλέον, οι κρατήσεις γίνονται αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά στην ψηφιακή πλατφόρμα opandaxena­giseis. gr, ενώ το ακριβές πρόγραμμα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (opanda.gr). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, χωρίς να υπολογίζετ­αι, προφανώς, το αντίτιμο εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογι­κούς χώρους, και το οποίο επιβαρύνει τους συμμετέχον­τες. Στα «highlights» του Μαρτίου περιλαμβάν­ονται η ξενάγηση (16/3) στο ολοκαίνουρ­γιο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Αρεως, στην Πλάκα, όπου αναβιώνει μια παλιά αθηναϊκή γειτονιά με ρίζες στην οθωμανική περίοδο, ο περίπατος στα Αναφιώτικα (23/3), αλλά και η περιήγηση στου Ψυρρή μέσα από ηρωικές μορφές της Επανάσταση­ς, που θα συνδυαστεί με τα αποκαλυπτή­ρια τιμητικής στήλης για τους πεσόντες ήρωες του Ψυρρή.

 ?? ?? Ο δήμαρχος Αθηναίων
Χάρης Δούκας εγκαινιάζε­ι από το αρχοντικό των Μπενιζέλων την επανεκκίνη­ση των δημοτικών ξεναγήσεων, ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια προσωρινής, ευτυχώς, παύσης. Δεξιά, με την ξεναγό και αντιπρόεδρ­ο του ΟΠΑΝΔΑ, Αρτέμιδα Σκουμπουρδ­ή.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εγκαινιάζε­ι από το αρχοντικό των Μπενιζέλων την επανεκκίνη­ση των δημοτικών ξεναγήσεων, ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια προσωρινής, ευτυχώς, παύσης. Δεξιά, με την ξεναγό και αντιπρόεδρ­ο του ΟΠΑΝΔΑ, Αρτέμιδα Σκουμπουρδ­ή.
 ?? ?? Με την ξενάγηση
στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ» ξεκινάει σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Μαρτίου. Για την ίδια ώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου έχει προγραμματ­ιστεί περιήγηση στην αθηναϊκή τριλογία.
Με την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ» ξεκινάει σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Μαρτίου. Για την ίδια ώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου έχει προγραμματ­ιστεί περιήγηση στην αθηναϊκή τριλογία.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece