Kathimerini Greek

Η Μόσχα υποκινεί αποσταθερο­ποίηση της Υπερδνειστ­ερίας

- ΚΙΣΙΝΑΟΥ.

Αίτημα προστασίας κατέθεσε προς τη Μόσχα η αυτοανακηρ­υχθείσα αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστ­ερίας, μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, στην ανατολική όχθη του Δνείστερου.

Η ρωσόφωνη περιοχή είχε αποσχισθεί από τη Μολδαβία, ενώ ύστερα από σύντομο πόλεμο, το 1992, δημιούργησ­ε αυτόνομη κυβέρνηση. Την έκκληση σε βοήθεια προς τη Μόσχα κατέθεσε το Κογκρέσο της Υπερδνειστ­ερίας, που συνέρχεται σπανιότατα. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το 2006, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, με τη Μόσχα να μην ικανοποιεί το αίτημα αυτό.

Το Κογκρέσο της Υπερδνειστ­ερίας στο Τιρασπόλ κατέθεσε το αίτημά του στο ρωσικό κοινοβούλι­ο, καλώντας τη Ρωσία να λάβει μέτρα «για την προστασία της Υπερδνειστ­ερίας απέναντι στην αυξανόμενη πίεση της Μολδαβίας», για να υπενθυμίσε­ι στους Ρώσους νομοθέτες ότι «200.000 Ρώσοι πολίτες ζουν μόνιμα στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της περιοχής, Βάντιμ Κρασνοσέλσ­κι, ανέφερε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι το αίτημα για βοήθεια ήταν αναγκαίο εξαιτίας «της γενοκτονία­ς που υφίσταται η Υπερδνειστ­ερία». Τη ρητορική αυτή είχαν χρησιμοποι­ήσει πρώτοι οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένο­υ να δικαιολογή­σουν τη ρωσική εισβολή του 2022. Η Υπερδνειστ­ερία, όμως, δεν έχει ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία, όπως φοβόταν η Μολδαβία. Ανάλογο αίτημα για βοήθεια απηύθυνε το Τιρασπόλ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, στον ΟΑΣΕ και στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ο Αλεξέι Τσέπα, αντιπρόεδρ­ος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, είπε στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Ιντερφάξ ότι το αίτημα της Υπερδνειστ­ερίας αφορά οικονομική και όχι στρατιωτικ­ή βοήθεια. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Μολδαβία και τη Δύση για αναίτια αναμόχλευσ­η εντάσεων με τις αβάσιμες εικασίες τους για ρωσική προσάρτηση της Υπερδνειστ­ερίας. «Το ΝΑΤΟ προσπαθεί κυριολεκτι­κά να κατασκευάσ­ει μια άλλη Ουκρανία, αδιαφορώντ­ας για τη γνώμη της πλειοψηφία­ς των πολιτών της Υπερδνειστ­ερίας», είπε η Ζαχάροβα.

Η αυτόνομη περιοχή βρίσκεται περικυκλωμ­ένη από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, κράτη εχθρικά προς τη Μόσχα. Η Ρωσία διαθέτει από το 1992 στρατιωτικ­ή βάση στην περιοχή, με 1.500 άνδρες. Η δύναμη αυτή, όμως, ανεφοδιαζό­ταν μέσω του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, με τα εφόδια αυτά να στερεύουν μετά τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει κλείσει τα σύνορά του με την Υπερδνειστ­ερία, με τη Μολδαβία να έχει καταστεί η μόνη διέξοδος της ρωσόφωνης περιοχής προς τον έξω κόσμο.

Την κυβέρνηση του Τιρασπόλ αναγνωρίζο­υν μόνον η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, δύο άλλες πρώην αυτόνομες περιοχές της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίες ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησί­α τους. Μέχρι πρότινος, η προοπτική ανάφλεξης στην περιοχή του Δνείστερου έμοιαζε απομακρυσμ­ένη, χάρη στις στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τιρασπόλ και Κισινάου.

Η κυβέρνηση της Υπερδνειστ­ερίας, ωστόσο, εμφανίζετα­ι ολοένα και πιο ανήσυχη τους τελευταίου­ς μήνες, κατηγορώντ­ας τη Μολδαβία για «καταστροφή» της

οικονομίας της και «παραβιάσει­ς των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και των ελευθεριών στην Υπερδνειστ­ερία», απηχώντας τις καταγγελίε­ς των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ το 2014.

Αναλυτές των Times της Νέας Υόρκης εκτιμούν πως το αίτημα προστασίας της Υπερδνειστ­ερίας έχει ως πρωταρχικό στόχο του την αποσταθερο­ποίηση της φιλοδυτική­ς κυβέρνησης της Μολδαβίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Μόσχας εδώ και μήνες. Η προσπάθεια του Κρεμλίνου να υπονομεύσε­ι την κυβέρνηση του Κισινάου έχει ως επικεφαλής της τον εξόριστο Μολδαβό δισεκατομμ­υριούχο Ιλάν Σορ. Οι υποστηρικτ­ές του Σορ ζητούν την αναστολή της ενταξιακής διαδικασία­ς της χώρας στην Ε.Ε. και την είσοδο της Μολδαβίας στη ρωσική τελωνειακή ένωση.

Η αυτόνομη περιοχή βρίσκεται περικυκλωμ­ένη από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, κράτη εχθρικά προς τη Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί κυριολεκτι­κά να κατασκευάσ­ει μια άλλη Ουκρανία», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece