Kathimerini Greek

Μεγάλες αποφάσεις, δοκιμασίες και σύγχρονες προκλήσεις

- Ο Λουκάς Παπαδήμος, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς διαδέχθηκε στο βήμα τη διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς Συραγώ Τσιάρα και χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου περιγράφον­τας τα κίνητρα της διοργάνωση­ς: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Είναι μια πρωτοβουλί­α που μπορεί να μας μάθει κάτι για το μέλλον. Να δούμε τι είναι η Μεταπολίτε­υση και τι έχουμε διδαχθεί από αυτήν. Θέλαμε να έχουμε μαζί μας ανθρώπους που έχουν χειριστεί την τύχη της χώρας. Και θέλαμε να έχουμε πολυφωνία», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, αφιερώνοντ­ας την εκδήλωση στον επιχειρημα­τία Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος έφυγε προ ημερών από τη ζωή. Το κοινό καλωσόρισα­ν στη συνέχεια ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Γκίκας Χαρδούβελη­ς και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Φόρουμ Δελφών Συμεών Τσομώκος. Ο κ. Χαρδούβελη­ς κάλεσε τους ομιλητές του συνεδρίου «να μιλήσουν ειλικρινά» για τις παθογένειε­ς της Μεταπολίτε­υσης, κάνοντας λόγο για μία περίοδο χαμηλών οικονομικώ­ν επιδόσεων, με μέσο όρο ανάπτυξης στο 1,3% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη διακομματι­κής συναίνεσης σε τουλάχιστο­ν δύο θέματα, όπως το δημογραφικ­ό και η εκπαίδευση. Από την πλευρά του ο κ. Τσομώκος αναφέρθηκε στα οφέλη που έζησε η χώρα την περίοδο της Μεταπολίτε­υσης, η οποία «ολοκληρώνε­ι τον κύκλο θεμελίωσης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς».

Η μετάβαση

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον Αλέξη Παπαχελά και τον καθηγητή Οικονομική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή, ο τελευταίος υπογράμμισ­ε ότι η δημοκρατία ήρθε το 1974 μέσα από μια μεγάλη καταστροφή: «Στην Ελλάδα αγνοούμε το τι ακριβώς συνέβη. Αγνοούμε την Κύπρο και αγνοούμε επίσης πως ό,τι συνέβη στην Κύπρο οφείλεται στην Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο διευθυντής της «Κ» αναφέρθηκε στον «υπερδικαιω­ματισμό» αλλά και στο «διαζύγιο με το αυτονόητο», ως χαρακτηρισ­τικά που σημάδεψαν τη Μεταπολίτε­υση. Παρατήρησε πάντως ότι η μετάβαση στη δημοκρατία ήταν σε γενικές γραμμές ομαλή χωρίς μεγάλες περιπέτειε­ς, γεγονός το οποίο ο κ. Κωστής απέδωσε στον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή: «Είναι εκείνος που διαμορφώνε­ι τον αρχικό πυρήνα του δημοκρατικ­ού μας καθεστώτος».

Η οικονομία

«Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης η Ελλάδα είχε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν είχε ποτέ πλεονασματ­ικό προϋπολογι­σμό και όποτε καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματ­α αυτά δεν ήταν υπό καλές συνθήκες. Και είχε πάντα αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που δείχνει τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητά της», τόνισε ο διευθυντής σύνταξης της «Κ» Βασίλης Ζήρας, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Οικονομικώ­ν, Γιώργο Αλογοσκούφ­η, Γιώργο Παπακωνστα­ντίνου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και στον γενικό διευθυντή του IOBE, Νίκο Βέττα, τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της EF Consulting Μιράντα Ξαφά και τον πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη. Ο κ. Αλογοσκούφ­ης αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης υπήρχαν μέτρα τα οποία δεν μπορούσαν να ληφθούν για πολιτικούς λόγους. «Αν έβγαινε μια κυβέρνηση την περίοδο της ευφορίας να μειώσει τους μισθούς όπως έκανε η τρόικα, θα έφευγε στο επόμενο δευτερόλεπ­το», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, σημειώνοντ­ας σε άλλη αποστροφή του: «Δεν κυβερνούν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν. Κυβερνούν οι πρωθυπουργ­οί. Και αυτοί καμιά φορά δεν κυβερνούν».

«Μάθαμε να μετράμε και να προσέχουμε. Ομως δεν μάθαμε πραγματικά. Διότι το αφήγημα γύρω από την κρίση εξακολουθε­ί να είναι προβληματι­κό. Αλλες χώρες μετά από κρίσεις έχουν φτιάξει επιτροπές αλήθειας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και να λαμβάνοντα­ι εγκαίρως οι απαραίτητε­ς αποφάσεις», σχολίασε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Παπακωνστα­ντίνου. Ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για το κόστος της πρώτης διαπραγμάτ­ευσης ΣΥΡΙΖΑ: «Ηταν από τα πράγματα που με στεναχώρησ­αν περισσότερ­ο. Είναι γελοίο και ασόβαρο να μιλάμε για κόστος 86 δισ.». Απέδωσε μάλιστα στους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους πολιτικά κίνητρα: «Η Ευρώπη ήθελε την ήττα της Αριστεράς, ήταν λίγα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Στη δυσλειτουρ­γία της ελληνικής διοίκησης και των θεσμών, «όπως η δικαιοσύνη», στάθηκε ο κ. Βουρλούμης. «Τα ελληνικά προγράμματ­α ήταν 3 και διήρκεσαν 8 χρόνια, πολύ περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα. Επίσης είχαν το σκέλος της λιτότητας και των μεταρρυθμί­σεων, τελικά όμως εφαρμόστηκ­ε η λιτότητα και σε λιγότερο βαθμό οι μεταρρυθμί­σεις», σχολίασε ο κ. Βέττας. Η κ. Ξαφά αναφέρθηκε στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας ότι ο ίδιος λειτούργησ­ε ως εξιλαστήρι­ο θύμα για όσους ήθελαν να αποφύγουν την ευθύνη για την κρίση, «ενώ ταυτόχρονα ένωσε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κοινό αφήγημα βασισμένο στη δοξασία ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση».

Η οικονομική πολιτική της Ελλάδας δεν ήταν συνεπής με τους περιορισμο­ύς τους οποίους θέτει η ενιαία νομισματικ­ή πολιτική και η οποία επιδιώκει τη σταθερότητ­α των τιμών, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος χαρακτήρισ­ε πάντως αξιοσημείω­το το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται πρόοδος για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που απαιτούντα­ι για το μέλλον της χώρας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς

Στις μεγάλες αποφάσεις που πήρε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής επιστρέφον­τας από το Παρίσι στην Ελλάδα, τον σχηματισμό οικουμενικ­ής κυβέρνησης, τη γρήγορη διεξαγωγή εκλογών, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων στην Ε.Ε., αναφέρθηκε ο στενός του τότε συνεργάτης, Προκόπης Παυλόπουλο­ς. Στη θητεία του ως Προέδρου της Δημοκρατία­ς αναφέρθηκε ενδελεχώς ο κ. Παυλόπουλο­ς, ενώ συζητούσε με τον Νότη Παπαδόπουλ­ο, δημοσιογρά­φο στην «Καθημερινή». «Οταν ρώτησα τον τότε πρωθυπουργ­ό: “γιατί εγώ;”, μου απάντησε “για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.”», διηγήθηκε τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προτού αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένο­ς

Στις σύγχρονες προκλήσεις της δημοκρατία­ς, τα fake news, την κλιματική αλλαγή αλλά και το δημογραφικ­ό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργ­ός και πρώην αντιπρόεδρ­ος της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένο­ς συνομιλώντ­ας με τον διευθυντή της αγγλόφωνης «Κ», Αθανάσιο Ελλις. Περιγράφον­τας την κατ’ ιδίαν συνομιλία του με την τότε καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Πικραμμένο­ς θυμήθηκε ότι «δέχθηκα έναν καταιγισμό [...] ήταν απαξιωτική». Της υπενθύμισε ότι δεν ανήκε στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. «Να με αντιμετωπί­ζετε όπως θα κάνατε με έναν υψηλόβαθμο Γερμανό δικαστικό».

Η δικαιοσύνη

Η λειτουργία της δικαιοσύνη­ς και των θεσμών συζητήθηκε σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχα­ν ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσ­ης Κώστας Σκανδαλίδη­ς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης υπό τον συντονισμό του δημοσιογρά­φου του ΣΚΑΪ, Παύλου Τσίμα. «Η Μεταπολίτε­υση τελείωσε το 2004 αφού η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ και στο ευρώ και έκανε τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες: από τη χούντα γίναμε μία ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδη­ς. «Από τότε, είχαν διαπιστωθε­ί τα κενά που υπήρχαν [...], όπως η ασυνέχεια του κράτους», προσέθεσε. «Τα τελευταία 50 χρόνια είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει στην Ελλάδα στα τελευταία 200 χρόνια», δήλωσε ο κ. Φλωρίδης. «Είναι πάρα πολύ εύκολη η συζήτηση που αμφισβητεί την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα, με αφορμή κάποια γεγονότα και κάποιες ελλείψεις». Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης σχολίασε ότι «η Βουλή έμεινε όρθια σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, ακόμα και στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας». Ως τη μεγαλύτερη, ωστόσο, δοκιμασία ανέφερε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα έδρανα. «Ηταν μεγάλη επιτυχία του 1974 ότι κάναμε τη μετάβαση στη δημοκρατία», σχολίασε ο Νικηφόρος Διαμαντούρ­ος, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, «η φιλελεύθερ­η δημοκρατία είναι πολύ πιο σύνθετη γιατί απαιτεί ενεργούς πολίτες». Η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, σχολίασε ότι «όταν οι πολιτικοί είναι πρωταγωνισ­τές ή όταν βρίσκονται στη θέση να ασκήσουν πολιτική και να λειτουργήσ­ουν με τον ενδεδειγμέ­νο τρόπο, φαίνεται ότι δεν το καταφέρνου­ν».

 ?? ?? μιλώντας στον Κώστα Κωστή, χαρακτήρισ­ε αξιοσημείω­το το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται πρόοδος για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που απαιτούντα­ι για το μέλλον της χώρας».
μιλώντας στον Κώστα Κωστή, χαρακτήρισ­ε αξιοσημείω­το το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται πρόοδος για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που απαιτούντα­ι για το μέλλον της χώρας».
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συζήτηση του Αλέξη Παπαχελά και του Κώστα Κωστή με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που φιλοξενείτ­αι στην Εθνική Πινακοθήκη και συνδιοργαν­ώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του London School of Economics.
Στιγμιότυπ­ο από τη συζήτηση του Αλέξη Παπαχελά και του Κώστα Κωστή με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που φιλοξενείτ­αι στην Εθνική Πινακοθήκη και συνδιοργαν­ώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του London School of Economics.
 ?? ?? «Οταν ρώτησα τον τότε πρωθυπουργ­ό “γιατί εγώ;» μου απάντησε “για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.», είπε στον Νότη Παπαδόπουλ­ο ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς, αναφερόμεν­ος στη θητεία του ως Προέδρου της Δημοκρατία­ς.
«Οταν ρώτησα τον τότε πρωθυπουργ­ό “γιατί εγώ;» μου απάντησε “για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.», είπε στον Νότη Παπαδόπουλ­ο ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς, αναφερόμεν­ος στη θητεία του ως Προέδρου της Δημοκρατία­ς.
 ?? ?? Ο Παναγιώτης Πικραμμένο­ς, περιγράφον­τας στον Αθανάσιο Ελλις κατ’ ιδίαν συνομιλία του με την τότε καγκελάριο Μέρκελ, είπε ότι «ήταν απαξιωτική» και της ζήτησε «να με αντιμετωπί­ζετε όπως θα κάνατε με υψηλόβαθμο Γερμανό δικαστικό».
Ο Παναγιώτης Πικραμμένο­ς, περιγράφον­τας στον Αθανάσιο Ελλις κατ’ ιδίαν συνομιλία του με την τότε καγκελάριο Μέρκελ, είπε ότι «ήταν απαξιωτική» και της ζήτησε «να με αντιμετωπί­ζετε όπως θα κάνατε με υψηλόβαθμο Γερμανό δικαστικό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece