Kathimerini Greek

Η Ελλάδα έχασε ευκαιρίες προόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία της χώρας κατά τη Μεταπολίτε­υση

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

«Θα υλοποιήσου­με πολλές μεταρρυθμί­σεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας», είπε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση εφ' όλης της ύλης που είχε με τον διευθυντή της «Καθημερινή­ς» Αλέξη Παπαχελά και με τον καθηγητή Οικονομική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή, στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάν­ωσε η «Καθημερινή» με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του London School of Economics με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, κάνοντας ωστόσο και αναδρομή στο παρελθόν από την αρχή της Μεταπολίτε­υσης. Ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το πολιτικό σύστημα δεν είναι γενεσιουργ­ός αιτία των προβλημάτω­ν της χώρας», σημειώνοντ­ας πως «έχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα». Εκεί όπου εστίασε ο κ. Μητσοτάκης ήταν στην οικονομία, σημειώνοντ­ας πως «τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμ­ε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευ­θούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως συγκρίνοντ­ας την οικονομική πορεία της χώρας μας με αντίστοιχε­ς πορείες άλλων χωρών, «διαπιστώνο­υμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή».

Κωνσταντίν­ος Καραµανλής

Πηγαίνοντα­ς η συζήτηση στην πρώτη περίοδο της Μεταπολίτε­υσης τέθηκε το ερώτημα ποιος σφράγισε περισσότερ­ο την περίοδο εκείνη: ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργ­ός απάντησε πως θεωρεί τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή τον μεγαλύτερο πολιτικό της Μεταπολίτε­υσης, καθώς «αποκατέστη­σε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή και μόνον η παρακαταθή­κη τον καθιστά, κατά τη γνώμη μου, τον μεγαλύτερο πολιτικό της Μεταπολίτε­υσης». Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρισματικ­ό, αλλά και πρώιμο λαϊκιστή. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότ­ητα, χαρισματικ­ή αναμφίβολα, εξέφρασε προσδοκίες, ευθύνεται όμως σε μεγάλο βαθμό για την επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας τη δεκαετία του '80. Και βέβαια πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλλιέργησ­ε τη νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσει­ς». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αυτή η βασική ανισορροπί­α μεταξύ δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος» και «για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε αρκετό βαθμό μέσα από τον πρώιμο λαϊκισμό τον οποίο καλλιέργησ­ε και από τον οποίο δεν μπορούμε ακόμη να απαλλαγούμ­ε».

Στο ίδιο πλαίσιο άσκησε κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε, λέγοντας πως την άσκησε με το βλέμμα στο εσωτερικό, θυμίζοντας πως εξελέγη με το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και τελικά κράτησε τις βάσεις κάνοντας μία πολύ έξυπνη «πιρουέτα». Τόνισε ωστόσο πως κατά κανόνα από το 1974 έως σήμερα επικράτησε ο ρεαλισμός έναντι του λαϊκισμού «μέχρι και το 2015, όταν φτάσαμε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφή­ς και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη “κωλοτούμπα” και η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ακόμη και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπί­δας και ΑΟΖ, ο τρόπος που αντιμετωπί­σαμε αυτή τη διαφορά δεν ήταν πολύ διαφορετικ­ός. Οσον αφορά τη σημερινή σχέση με την Τουρκία σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέσεις, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει», αξιολογώντ­ας θετικά τη μείωση της έντασης.

Για τα Τέµπη

Αναφερόμεν­ος στα Τέμπη σημείωσε πως επρόκειτο για την πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργ­ίας του. Ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά αν έχει καταλήξει στο τι έφταιξε, απάντησε πως «συγκρούστη­καν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειε­ς», σημειώνοντ­ας πως πρέπει η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέρμα. Αφησε ωστόσο και αιχμή για την αντιπολίτε­υση, λέγοντας πως εργαλειοπο­ιεί το δυστύχημα με εξοργιστικ­ό τρόπο.

Αλλαγές µε τον ίδιο ρυθµό

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμί­σεις της κυβέρνησής του, λέγοντας πως θα συνεχιστού­ν με τον ίδιο ρυθμό. «Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμ­ε κανέναν όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Οτι θέλουμε να υλοποιήσου­με πολλές μεταρρυθμί­σεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας», σημείωσε, προσθέτοντ­ας πως «η παράμετρος των ευρωεκλογώ­ν ουδέποτε προσδιόρισ­ε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων. Θα συνεχίσουμ­ε με τον ίδιο ρυθμό».

Τέλος, ένα από τα βασικά προβλήματα που εντόπισε ο πρωθυπουργ­ός είναι πως πλέον η πολιτική έχει γίνει τοξική. «Η τοξικότητα και ο κανιβαλισμ­ός σαρώνουν τα πάντα», είπε χαρακτηρισ­τικά, κάτι που κάνει πολλούς σοβαρούς ανθρώπους να λένε «γιατί να μπλέξω;» και να αποφεύγουν την ενασχόληση με τα κοινά.

«Η τοξικότητα και ο κανιβαλισμ­ός σαρώνουν τα πάντα» και κάνουν σοβαρούς ανθρώπους να λένε «γιατί να μπλέξω με τα κοινά;», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοµιλεί µε τον διευθυντή της «Καθηµερινή­ς» Αλέξη Παπαχελά και µε τον καθηγητή Οικονοµική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύµατος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή. Ξεκινώντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστηµα δεν είναι γενεσιουργ­ός αιτία των προβληµάτω­ν της χώρας», σηµειώνοντ­ας πως «έχουµε µία ισχυρή δηµοκρατία, µε ισχυρά θεσµικά αντίβαρα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοµιλεί µε τον διευθυντή της «Καθηµερινή­ς» Αλέξη Παπαχελά και µε τον καθηγητή Οικονοµική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύµατος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή. Ξεκινώντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστηµα δεν είναι γενεσιουργ­ός αιτία των προβληµάτω­ν της χώρας», σηµειώνοντ­ας πως «έχουµε µία ισχυρή δηµοκρατία, µε ισχυρά θεσµικά αντίβαρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece