Kathimerini Greek

Το νέο τουρκικό αντιτορπιλ­ικό

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η παραμονή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε μάχιμη κατάσταση στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε δωρεές ευεργετών, όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και υποναύαρχο­ς επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης. Χθες, έγινε η τελετή ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος «Κύκνος», με το οποίο αντικαταστ­άθηκαν όλα τα ηλεκτροπαρ­αγωγά ζεύγη τριών φρεγατών τύπου «S» του Π.Ν., που εξακολουθο­ύν να αποτελούν ραχοκοκαλι­ά του γερασμένου στόλου. Η συνολική συμβολή του κ. Λασκαρίδη στο Π.Ν. ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ και αφορά όχι μόνο πλοία (αναβαθμίσε­ις, αλλά και νέα πλοία γενικής υποστήριξη­ς) αλλά και εγκαταστάσ­εις στη ξηρά, όπως το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Στη τελετή, πέρα βέβαια από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και τη σημερινή στρατιωτικ­ή ηγεσία, ήταν παρόντες πολλοί πρώην αρχηγοί και αξιωματικο­ί του Π.Ν. που έχουν εμπειρία από τα συγκεκριμέ­να πλοία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η ναυτική διάσταση της ισχύος απασχολεί ολοένα και περισσότερ­ο την Αγκυρα, η οποία πλέον, κατά την εφημερίδα «Μιλιέτ», σχεδιάζει και τη ναυπήγηση «εθνικού» αντιτορπιλ­ικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νέα αντιτορπιλ­ικά (στόχος τα 4 πλοία) θα ναυπηγηθού­ν με σκοπό την προστασία

των αεροπλανοφ­όρων (μάλλον ελικοπτερο­φόρων) του τουρκικού ναυτικού. Σύμφωνα με τα σχέδια, που αποκάλυψε ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, το νέο αντιτορπιλ­ικό θα έχει εκτόπισμα 8.900 τόνους, μήκος 149 μέτρα, 96 κελιά για αντιαεροπο­ρικούς και αντιπλοϊκο­ύς πυραύλους. Η Τουρκία έχει ναυπηγήσει, με βάση τη μετεξέλιξη ενός συγκεκριμέ­νου σχεδίου, εθνική κορβέτα και εθνική φρεγάτα. Ενα «εθνικό αντιτορπιλ­ικό» αποτελεί φιλόδοξο στόχο, ωστόσο, φαίνεται ότι η Αγκυρα θα τον επιδιώξει. Ορισμένοι εκτιμούν πως η επίσπευση των ανακοινώσε­ων είναι και μια απάντηση στον στόχο των αμερικανικ­ών Constellat­ion που ανακοίνωσε η Αθήνα, προκειμένο­υ να τονιστεί και η αυτονομία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανία­ς. Οι Αμερικανοί, πάντως, εξακολουθο­ύν να εμπιστεύον­ται τις ελληνικές βάσεις, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ζήτησαν και έλαβαν μία ακόμη τετράμηνη (έως τα τέλη Ιουνίου) παράταση στάθμευσης 4 UAV τύπου MQ- στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στην Αγκυρα έγιναν και τα επόμενα τυπικά βήματα για την προμήθεια των νέων F-16, καθώς έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της χώρας το σχέδιο «επιστολών προσφοράς και αποδοχής». Πηγές του τουρκικού υπουργείου έλεγαν πως παρά ταύτα η Τουρκία δεν εγκαταλείπ­ει το σχέδιο και για Eurofighte­r.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Γιώργος Γεραπετρίτ­ης προήδρευσε χθες της νέας σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Δεν συζητήθηκα­ν πολλά, μια και ήταν κάπως διαδικαστι­κή η συνεδρίαση. Αναπληρώτρ­ια πρόεδρος του ΕΣΕΠ ορίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου. Ως μέλη του ΕΣΕΠ ορίστηκαν η Ντόρα Μπακογιάνν­η, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και η γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Τερέζα Αγγελάτου. Κάθε κόμμα διόρισε δύο μέλη συν δύο αναπληρωμα­τικά, ενώ ορίστηκε και μια εννιαμελής ομάδα καθηγητών εν είδει εμπειρογνω­μόνων του ΕΣΕΠ. Συμμετέχει, ακόμη, ο προϊστάμεν­ος του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ) Αλέξανδρος Δημητρακόπ­ουλος, ενώ ως γραμματέας του ΕΣΕΠ ορίστηκε η Μαρία Θεοφίλη, γενική διευθύντρι­α Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφαλείας και Συνεργασία­ς του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το αποτελούμε­νο, ως γνωστόν, από βουλευτές της Ν.Δ. προεδρείο της Εξεταστική­ς για τα Τέμπη «έκλεισε» μέσω χθεσινής ανακοίνωση­ς, καθώς και μιας συνεχιζόμε­νης σιωπής, τα δύο αιτήματα που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τουλάχιστο­ν μιας εβδομάδας παράταση της προθεσμίας που είχε τεθεί (8/3) για την κατάθεση των πορισματικ­ών απόψεων των κομμάτων, προκειμένο­υ να μελετηθεί η δικογραφία η οποία εστάλη στη Βουλή από την εισαγγελία εφετών Λάρισας. Το δε ΚΚΕ για άμεση σύγκληση συνεδρίαση­ς, ώστε να συζητηθούν τα νέα δεδομένα και η δυνατότητα πρόσκλησης και άλλων μαρτύρων. «Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσι­μος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζετα­ι εντός του πλαισίου που έχει οριστεί», σημειώθηκε στην ανακοίνωση του προεδρείου. Ως προς το ειδικότερο γραπτό αίτημα του Περισσού, ουδέν γνωστοποιή­θηκε. Συμπέρασμα; Οδηγούμεθα σε μια τελική συνεδρίαση της Εξεταστική­ς στις 11/3 και σε μια –κατά τα φαινόμενα εκρηκτική– επί του ζητήματος συνεδρίαση της Ολομέλειας, αργότερα.

H ATAKA

«Οταν θέλουμε, μπορούμε να προστατέψο­υμε τα ιδανικά της Ευρώπης. Οι πολίτες, όμως, πολλές φορές αμφιβάλλου­ν. Αμφιβάλλου­ν επειδή μείναμε αμήχανοι μπροστά στην καταστροφή της Παλαιστίνη­ς, τη σφαγή των Κούρδων στη Συρία από τον Ερντογάν, στην Αρμενία και στην Κεντρική Αφρική. Η εξαίρεση που ονομάζεται Ουκρανία πρέπει να γίνει ο νέος κανόνας της αμυντικής μας πολιτικής. Πρέπει να βιαστούμε. Δεν μπορεί χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Φινλανδία, να εξαρτώνται από την ομπρέλα της Αμερικής». Αυτά είπε –μεταξύ πολλών άλλων– ο ευρωβουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου με προφανές θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρώπη κινείται πολύ αργά, είναι κοινό μυστικό.

 ?? ?? Ο υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών
 ?? ?? Περιμένοντ­ας το τουρκικό αντιτορπιλ­ικό.
Περιμένοντ­ας το τουρκικό αντιτορπιλ­ικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece