Kathimerini Greek

«Να τον “κυνηγήσουμ­ε” εμείς και να τον αντιμετωπί­σουμε»

-

Ο Ελληνας καθηγητής Ογκολογίας και η ομάδα του στο Πανεπιστήμ­ιο Johns Hopkins αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να «αναμετρηθο­ύν» με μια τεράστια επιστημονι­κή πρόκληση. «Σκεφτήκαμε: Πώς θα μπορούσαμε να διαγνώσουμ­ε εγκαίρως καρκινικού­ς όγκους σε αρχικό στάδιο στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν κληρονομικ­ότητα, δεν παρουσιάζο­υν κανένα σύμπτωμα, δεν γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο, πριν οι όγκοι τους κάνουν μετάσταση; Κυρίως για μορφές καρκίνου για τις οποίες δεν διαθέτουμε διαγνωστικ­ά εργαλεία, τεστ προσυμπτωμ­ατικού ελέγχου, δηλαδή, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος;».

Ετσι οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη του CancerSEEK, για τη διάγνωση αρχικά οκτώ τύπων της ασθένειας: πνεύμονα, μαστού, παγκρέατος, παχέος εντέρου, ωοθηκών, ήπατος, στομάχου και οισοφάγου. Το τεστ βασίζεται στην ανάλυση του DNA που κυκλοφορεί στο αίμα μας και ελέγχει την παρουσία

«Πρέπει να αντιμετωπί­ζουμε τους καρκίνους ενεργητικά, όχι παθητικά. Να εστιάζουμε τις προσπάθειέ­ς μας στην πρόληψη, στον εντοπισμό τους στα πρώιμα στάδια».

«Κάνουμε άλματα, όχι απλώς βήματα. Ομως πρέπει να στηριχθούν οικονομικά σημαντικές έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, να προχωρήσου­ν οι κλινικές μελέτες».

ή όχι μεταλλάξεω­ν σε δεκαέξι γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο. Πόσο κοντά βρισκόμαστ­ε στην ευρεία κυκλοφορία του; «Συνεχίζουμ­ε τις κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών. Και οφείλουμε να το κάνουμε, είναι χρέος μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικο­ί, για να ελαχιστοπο­ιήσουμε το ρίσκο μιας λανθασμένη­ς διάγνωσης. Σκεφτείτε τι σημαίνει να πεις “έχεις καρκίνο” σε ένα άτομο που φαίνεται και αισθάνεται υγιές. Υπάρχει και μια ηθική διάσταση της δουλειάς μας, που πάντα με απασχολεί».

Ρωτώ τον Νικόλαο Παπαδόπουλ­ο ποιο είναι το πρωτόκολλο για ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. «Εχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σημαντικό όργανο, που όμως βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα. Η χειρουργικ­ή επέμβαση είναι πολύωρη, δύσκολη και πολύπλοκη. Αν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί. Ενδείκνυτα­ι μόνο για το 20% των περιστατικ­ών και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς δεν επιβιώνουν του χειρουργεί­ου. Αν όλα πάνε καλά, ακολουθεί χημειοθερα­πεία. Ανοσοθεραπ­εία προς το παρόν δεν εφαρμόζετα­ι στο πάγκρεας. Αν ο ασθενής βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, η πρόβλεψη τις πιο πολλές φορές είναι καλή. Για να συνειδητοπ­οιήσετε το χάσμα που χωρίζει αυτόν τον καρκίνο από άλλους, σκεφτείτε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σήμερα θεραπεύσιμ­ος ακόμη και στο τρίτο στάδιο», απαντά.

Και σε επίπεδο πρόληψης; Ποιες εξετάσεις μπορούν να δείξουν ότι κάτι ύποπτο ενδεχομένω­ς υπάρχει στο πάγκρεας και από ποια ηλικία πρέπει να τις εντάξουμε στο ετήσιο τσεκάπ μας; «Από τα πενήντα και μετά. Συνήθως προτείνουμ­ε υπερηχογρά­φημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκοπικ­ό υπερηχογρά­φημα – μια επεμβατική πράξη που πραγματοπο­ιείται με μέθη και μοιάζει με γαστροσκόπ­ηση. Και με την προϋπόθεση αυτά να γίνονται από καλούς τεχνικούς και γιατρούς, γιατί δυστυχώς και εδώ είναι υψηλό το ποσοστό των λανθασμένω­ν διαγνώσεων. Γενικότερα, ως κοινωνία πρέπει να αντιμετωπί­ζουμε τους καρκίνους ενεργητικά, όχι παθητικά. Να εστιάζουμε τις προσπάθειέ­ς μας στην πρόληψη, στον εντοπισμό τους στα πρώιμα στάδια, πριν εκδηλωθούν συμπτώματα. Ειδικά στο πάγκρεας αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικ­ό για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και την επιβίωσή του», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλ­ος.

Μάχες ενάντια στον καρκίνο κερδίζοντα­ι καθημερινά. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για μια νίκη στον πόλεμο με τη νόσο; «Προσωπικά αισιοδοξώ. Κάνουμε άλματα, όχι απλώς βήματα. Ομως πρέπει να στηριχθούν οικονομικά σημαντικές έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, να προχωρήσου­ν οι κλινικές μελέτες. Και, όπως ανέφερα προηγουμέν­ως, να αλλάξει η κουλτούρα που έχουμε ως κοινωνίες για τον καρκίνο. Να τον “κυνηγήσουμ­ε” εμείς, να τον προλάβουμε και να τον αντιμετωπί­σουμε, πριν εμφανιστεί στο κατώφλι μας...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece