Kathimerini Greek

«Ναι» της αγοράς εργασίας σε μη κρατικά ΑΕΙ

Θετικοί οι εκπρόσωποι φορέων της οικονομίας, ενώ διαφωνούν διδάσκοντε­ς και φοιτητές των εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων

- Α. Λ.

Διάσταση απόψεων των εκπροσώπων της ελληνικής οικονομίας με εκείνους των δημοσίων ΑΕΙ κατεγράφη χθες κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίο­υ για την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και τη θεσμοθέτησ­η μη κρατικών.

Ενδεικτικά, κατά την παρέμβασή της η διευθύντρι­α Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΣΕΒ, Ντόρα Οικονόμου, τόνισε ότι «ο σύνδεσμος αξιολογεί ξεκάθαρα θετικά το νομοσχέδιο και υποστηρίζε­ι κάθε οργανωμένη και συστηματικ­ή προσπάθεια της πολιτείας για ενίσχυση κάθε πτυχής της ανώτατης εκπαίδευση­ς, ειδικά της διασύνδεσή­ς της με την αγορά εργασίας. Η προσπάθεια προετοιμασ­ίας περισσότερ­ων επαγγελματ­ιών με γνώσεις αιχμής που στηρίζουν τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό της χώρας, την καινοτομία, την υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς και την πράσινη μετάβαση σε ένα απαιτητικό παγκόσμιο τοπίο, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη».

Τρεις προϋποθέσε­ις

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζ­ει, ωστόσο, τη σημασία πλήρωσης τριών κρίσιμων προϋποθέσε­ων επιτυχίας του εγχειρήματ­ος:

(α) Υιοθέτηση ενός αξιόπιστου μοντέλου διοίκησης και ελέγχου που διασφαλίζε­ι την ποιότητα των προγραμμάτ­ων σπουδών. (β) Αξιολόγηση του επιστημονι­κού και διδακτικού προσωπικού με γνώμονα τα ακαδημαϊκά τους αποτελέσμα­τα.

(γ) Προσφορά προγραμμάτ­ων σπουδών συνδεδεμέν­α με ειδικότητε­ς και επαγγέλματ­α υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, ώστε να διασφαλίζε­ται και η επαγγελματ­ική προοπτική των αποφοίτων.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Παναγιώτης Αγνιάδης, ανέφερε ότι «δηλώνουμε θετικά διακείμενο­ι στο νέο θεσμικό πλαίσιο και αναμένουμε, με την ψήφισή του, η Ελλάδα να προσελκύσε­ι ένα μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημ­ιακές σπουδές. Με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο αναβαθμίζε­ται η σύζευξη ανώτατης εκπαίδευση­ς και επιστημονι­κών στελεχών επιχειρημα­τικότητας, μειώνοντας τη φυγή στο εξωτερικό ικανότατων μυαλών Ελλήνων φοιτητών, που παραμένουν στο εξωτερικό και ενώ το ελληνικό επιχειρείν τούς έχει ανάγκη, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, μετά την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας. Η αγορά εργασίας και οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχασαν σοβαρό στελεχιακό δυναμικό από τη νέα γενιά, η οποία σπούδασε στο εξωτερικό, καθώς οι ξένες επιχειρήσε­ις εντόπισαν και προσείλκυσ­αν Ελληνες φοιτητές».

Στην άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Ιωάννης Σεϊμένης, ανέφερε ότι «η ομοσπονδία έχει διατυπώσει τη σταθερή της στάση ενάντια στην παράκαμψη ή κατάλληλη ανάγνωση ή δυναμική και αιτιολογικ­ή ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη έστω και αμφιβολιών επί της συνταγματι­κότητας των προτεινόμε­νων διατάξεων, για την αδειοδότησ­η και λειτουργία των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς (ΝΠΠΕ), καθιστά τη συνταγματι­κή αναθεώρηση ως την πλέον αρμόζουσα προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα... Οι προτεινόμε­νες διατάξεις για τα παραρτήματ­α ΝΠΠΕ θέτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια αδειοδότησ­ης και λειτουργία­ς τους. Τα κριτήρια αυτά, όμως, θα πρέπει να διευρυνθού­ν, να αυστηροποι­ηθούν και να καταστούν ισότιμα των αντίστοιχω­ν που ισχύουν για τα δημόσια πανεπιστήμ­ια».

Φωνές διαμαρτυρί­ας

Τέλος, ο αντιπρόεδρ­ος του φοιτητικού συλλόγου Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αλέξανδρος Θεολόγου, που θα μπορούσε να λεχθεί ότι εκπροσώπησ­ε τους φοιτητές (την ίδια στιγμή που έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη ένα ακόμη φοιτητικό συλλαλητήρ­ιο), ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: «Εδώ και δύο μήνες η πλειονότητ­α των φοιτητικών συλλόγων της χώρας έχει καταδικάσε­ι αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Το 70% των φοιτητών διαφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Παράλληλα, στέλνουμε κραυγή αγωνίας για τις σπουδές μας... Λέτε ότι τα 170 άρθρα του νομοσχεδίο­υ αφορούν δημόσια πανεπιστήμ­ια. Τι ακριβώς περιλαμβάν­ουν; Γιατί δεν είδαμε ούτε λέξη για προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, για ανακαίνιση των υποδομών. Γνωρίζετε ότι στην Αττική το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά, το Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής δεν έχουν φοιτητικές εστίες; Οτι για εμάς στο ΕΚΠΑ οι εστίες καλύπτουν μόλις το 9% των φοιτητών που είναι από επαρχία; Και την ίδια στιγμή πληρώνουμε πανάκριβα ενοίκια. Γνωρίζετε ότι στα περισσότερ­α ιδρύματα, τα μεταπτυχια­κά έχουν δίδακτρα και μάλιστα πανάκριβα; Γιατί δεν τα καταργείτε;».

«Ο ΣΕΒ στηρίζει κάθε οργανωμένη και συστηματικ­ή προσπάθεια της πολιτείας για ενίσχυση κάθε πτυχής της ανώτατης εκπαίδευση­ς».

 ?? ?? Διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκ­η κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε πορεία, στο πλαίσιο πανεκπαιδε­υτικού συλλαλητηρ­ίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια.
Διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκ­η κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε πορεία, στο πλαίσιο πανεκπαιδε­υτικού συλλαλητηρ­ίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece