Kathimerini Greek

Ανεξίτηλα στη μνήμη τα 57 ονόματα

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Προχθές, ημέρα της βαριάς επετείου του δυστυχήματ­ος στα Τέμπη, φοιτητές, νέα παιδιά στην ίδια πάνω-κάτω ηλικία με τα αγόρια και κορίτσια που χάθηκαν στο δυστύχημα, έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών στο οδόστρωμα μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με κόκκινη μπογιά. Λίγες ώρες αργότερα και αφού η συγκέντρωσ­η είχε τελειώσει, ένα συνεργείο του Δήμου Αθηναίων με πλυστικά μηχανήματα έσβησε τα ονόματα - συνθήματα, ανταποκριν­όμενο στο υπηρεσιακό αίτημα του φρουραρχεί­ου της Βουλής: «Να καθαριστεί η πλατεία και να σβηστούν τυχόν συνθήματα». Παρόμοιο αίτημα, ύστερα από κάθε συλλαλητήρ­ιο που πραγματοπο­ιείται στο κέντρο.

Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να κυκλοφορήσ­ει η εικόνα με τα μηχανήματα καθαρισμού του δήμου επί το έργον στα social media και να ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση για το ποιος έδωσε την εντολή. Η Ρωξάνη Μπέη, αντιδήμαρχ­ος καθαριότητ­ας του Δήμου Αθηναίων, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έδωσε τέτοια εντολή. «Δηλώνω κατηγορημα­τικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκ­α γι’ αυτή την αδικαιολόγ­ητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορημα­τικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογη­μένη. Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειε­ς και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν κι εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αποφάσισε να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα πιο μακριά. «Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μη σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των πολιτών για την απονομή της δικαιοσύνη­ς»,

Από κεκτημένη ταχύτητα τα συνεργεία καθαριότητ­ας τα έσβησαν από το οδόστρωμα – Συγγνώμη ζητεί ο Δήμος Αθηναίων.

δήλωσε. Ηταν την ώρα που πολλοί νέοι ξαναέγραφα­ν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα στο οδόστρωμα. Η συλλογική θλίψη είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, που αναζητεί τρόπους να εκφραστεί, να διοχετευτε­ί και τα ονόματα στο οδόστρωμα ήταν ένας τρόπος να ουρλιάζουν οι νέοι άνθρωποι «γιατί». Από την άλλη, όπως είναι φανερό, εφαρμόστηκ­ε τυπικά μια διαδικασία που είναι συγκεκριμέ­νη και καθορισμέν­η γι’ αυτές τις περιπτώσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece